woensdag 1 oktober 2014

Jos Debeij krijgt Deventer Stadspenning

Tijdens zijn afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer is Jos Debeij geëerd met de Deventer Stadspenning. Burgemeester Andries Heidema overhandigde penning en bijbehorende oorkonde aan een zichtbaar verraste Debeij.

Burgemeester Heidema overhandigt de Stadspenning
aan Jos Debeij. Foto: Auke Pluim Fotografie
Jos Debeij krijgt de penning voor zijn grote inzet voor het bibliotheekwerk en zijn betrokkenheid bij de stad Deventer. Niet alleen zakelijk maar zeker ook op persoonlijk vlak is Debeij verbonden aan de stad. Zo kruipt hij al jaren in de huid van een (enigszins groezelig) personage tijden het Dickens Festijn.

Woensdag 1 oktober nam Jos Debeij afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer. De receptie was voor alle externe mensen die met hem te maken gehad hebben in welke vorm dan ook. Het personeel heeft al eerder op hele persoonlijke wijze afscheid genomen van een man die het bibliotheekwerk in Deventer weer op de kaart gezet heeft.

Nieuwe werkplek van Debeij is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag waar hij is aangesteld als hoofd van de stafafdeling Bibliotheekstelsel (in oprichting).

Deventenaren die eerder al de Deventer Stadspenning kregen zijn onder andere Clemens Hogenstijn, Herman Stok en Hans en Elly Eppink.

2 opmerkingen:

 1. Is hem gegunt, alleen de wijze van deze plotselinge vertrek, zelfs zonder zijn opvolger in te kunnen werken is verbazingwekkend. Ik vermoed dat het bestuur hem via een zijdeur vaarwelheeft gezegd, omdat hij aan personeel dingen heeft toegezegd die niet stroken met het bestuursbeleid, dus creëren we een andere functie voor hem om ontslagprocedures te voorkomen, is goekoper dus. Wat staat deze organisatie te wachten? Ik vrees dat de huidige organisatie onder aanvoering van de nieuwe directeur geheel op de schop gaat, tenslotte is een tekort van 1,8 miljoen niet niks. Er worden overigens mensen voor uren betaald die ze niet werken en ik wil wel eens weten hoe een accountant dit elk jaar kan goedkeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste whb,
  Het fijne van sociale media is dat er gereageerd kan worden. Wij verwijderen uw reactie dan ook niet.

  Maar ik heb uw reactie met grote verbazing en toch ook met wat verbijstering gelezen. Ik ben namelijk degene die de heer Debeij is opgevolgd en hij heeft mij keurig ingewerkt en daar ruim tijd voor genomen.

  De heer Debeij heeft niet via een zijdeur afscheid genomen. Zowel Raad van Toezicht als personeel hebben met pijn in hun hart afscheid genomen van deze directeur die voor de stad, voor de bibliotheek en voor het personeel veel betekend heeft.

  Ook over de financiële situatie waar u iets over zegt, kan ik u niet volgen. De bibliotheek heeft geen tekort en heeft ondanks de krimpende middelen kans gezien alle vestigingen overeind te houden. Dat is gelukt door investeren in samenwerking en door sober beleid.

  Met vriendelijke groet,
  Mark Deckers
  directeur/bestuurder a.i.

  BeantwoordenVerwijderen