vrijdag 17 januari 2014

BoekStart inloopochtenden groot succes

Wij, de educatiespecialisten van de Bibliotheek Deventer, roepen het al langer: "voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen." Naast nuttig is het natuurlijk ook heel leuk om samen plaatjes te kijken en er verhaaltjes bij te vertellen. Het versterkt de band met je kind en je kunt er ook nog eens heel jong mee beginnen. Vanaf 6 maanden kunnen baby's al woorden herkennen bijvoorbeeld.Maar wat is dan leuk en hoe breng ik het, waar let ik op? Het zijn dé vragen waar ouders van hele jonge kinderen mee zitten als ze willen voorlezen omdat een baby zelf daar nou eenmaal geen antwoord op kan geven. BoekStart is een project dat (mede) uitgevoerd wordt door de bibliotheek om voorlezen aan kleintjes te bevorderen. Het bestaat uit verschillende onderdelen en de nieuwste loot aan de 'BoekStartBoom' is de inloopochtend.

Sinds oktober 2013 kunnen ouders van hele jonge kinderen naar de Bibliotheek Keizerslanden en woonzorg- en wijkcentrum St. Jurriën voor advies dat ze ter plekke in de praktijk kunnen brengen. Een enthousiaste voorleesvrijwilliger geeft voorlees- en boekentips en gaat samen met de aanwezige ouders, baby's, dreumesen en peuters aan de slag met voorlezen en zingen. Heel gezellig en een schot in de roos!

Spannend

Iets nieuws beginnen brengt onzekerheden met zich mee. Je moet altijd maar afwachten of dat wat jij in gedachten hebt aansluit bij de vraag van je doelgroep. Of je jouw enthousiasme voor het voorlezen kunt overbrengen op de vrijwilliger die dan datzelfde moet zien te bereiken bij de ouders. U begrijpt dan waarschijnlijk ook wel dat ik het best spannend vond om samen met collega Jutta de inloopochtenden te organiseren en coördineren.

Nu, een paar maanden later kunnen we al opgelucht ademhalen. Een beetje voorzichtig natuurlijk, want wat zijn nou 3 maanden, maar toch. Over belangstelling hebben we niet te klagen. Dit is mede te danken aan de kinderopvang in Zandweerd en Keizerslanden. Ook zij weten inmiddels de weg naar onze inloopochtenden te vinden. Dankzij hen en ouders uit deze wijken komen er gemiddeld 15 tot 20 kinderen naar het voorlezen luisteren.

Betrokkenheid en enthousiasme van de voorleesvrijwilligers

Daarnaast is het verrassend om te zien hoe verantwoordelijk de voorleesvrijwillligers zich voelen. Met veel enthousiasme bereiden ze de inloopochtenden voor en delen ze hun ervaringen met elkaar. Via een schriftje wordt na afloop genoteerd welke boeken er zijn voorgelezen en hoe de kinderen hierop gereageerd hebben.
Een voorbeeld van een notitie: "Het was gezellig, rommelig en druk. Er is een hele positieve samenwerking met Brabbel (kinderdagverblijf in Keizerslanden). We hebben bijpassende liedjes bij de boeken gezongen. Er is gelezen uit: Prinses Arabella is jarig, de blauwe ballon en Elmo kleedt zich aan. Yvonne had weer de fluit om "uit" te lezen en Dicky had ballonnen en een paraplu." Daarnaast geven ze ook feedback aan elkaar: "We willen nog meer op elkaar afstemmen."
De vrijwilligers staan er niet alleen voor. We hebben inmiddels een heel team van voorlezers en ze worden begeleid door de bibliotheek.

Voorleesvrijwilligers Jonne en Dicky lezen voor in de Bibliotheek Keizerslanden

Voorleesvrijwilliger Ineke leest voor in woonzorg- en wijkcentrum St. Jurriën

Soms biedt de Bibliotheek Deventer iets extra's aan tijdens deze inloopochtenden. Wapperkids heeft in oktober een workshop voorlezen met gebaren verzorgd en een muziekdocente van Leeuwenkuil kunstencentrum heeft in november een muziekworkshop gegeven.

Nienke Fluitman van Wapperkids geeft een workshop Voorlezen met Gebaren


Aline Corté van Leeuwenkuil Kunstencentrum geeft een muziekworkshop

Nationale Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen zullen er opnieuw muziekworkshops worden aangeboden. Hierbij staat het prentenboek Krrrr...okodil van Catharine Rayner centraal. Muziekdocente Nelleke Roozenbeek leest voor, zingt en danst met de kinderen.

De workshops voor dreumesen en peuters (2- 4 jarigen) en hun (groot)ouders vinden plaats op:
- Vrijdag 24 januari, van 10.00 – 11.00 uur in de Bibliotheek Keizerslanden, Graaf Florisstraat 3, Deventer.
- Maandag 27 januari, van 10.00 – 11.00 uur in woonzorg- en wijkcentrum St. Jurriën (Zandweerd), P.C. Hooftlaan 97, Deventer.

U bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig!

Boekstart inloopochtenden:
maandagochtend in woonzorg- en wijkcentrum St. Jurriën, van 10.00 - 11.00 uur, P.C. Hooftlaan 97, Deventer
vrijdagochtend in de Bibliotheek Keizerslanden, van 10.00 - 11.00 uur, Graaf Florisstraat 3, Deventer

2 opmerkingen:

  1. Wat een ontzettend leuk initiatief en goed dat het aanslaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel voor je reactie, Hanneke.

    We zijn ook heel blij dat ouders, kinderopvang en kinderen de weg weten te vinden naar onze BoekStart inloopochtenden!

    BeantwoordenVerwijderen