dinsdag 28 oktober 2014

NEDERLAND LEEST gewijd aan Maarten 't Hart


Vele jaren geleden zat ik bijna samen met schrijver Maarten ’t Hart in een talkshow. Dat was bij Barend & Witteman (die voor Pauw & Witteman kwam). Het item ging over reizen en er waren twee voorstanders en twee tegenstanders voor de discussie georganiseerd. Met Maarten vormde ik het team tegenstanders, maar op het laatste moment werd ik als deelnemer geschrapt omdat ik “te genuanceerd” was (zo’n talkshow wil natuurlijk uitgesproken standpunten en botsende meningen). Zo zat ik op de avond van de uitzending te kijken naar het programma waar ik eigenlijk aan tafel had moeten zitten. Ze hadden voor mij een stand-in gevonden die het natuurlijk minder goed deed dan ik het gedaan zou hebben, maar Maarten ’t Hart verdedigde zich voor twee waardoor de tegenstanders toch nog als winnaars uit de strijd kwamen.

Maarten ’t Hart houdt inderdaad niet van reizen, hij is liever met snoeitangen en harken bezig in zijn eigen moestuin. Van dat werk is een succesvolle TV-serie gemaakt die de afgelopen maanden werd uitgezonden. “Maartens moestuin” is nu in het klein nagemaakt in de bibliotheek aan de Brink. Met hulp van natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza is er een moestuin ingericht met kweekkassen, tuingereedschap en kistjes en manden met groente en fruit. Op een groot scherm wordt permanent het TV-programma afgedraaid en informatie over moestuinieren zal klaarliggen.

Wordt de bibliotheek in zijn moderniseringsdrift een tuincentrum in plaats van een informatiecentrum? Nee, lezen en boeken blijven centraal staan. Maartens moestuin is er als omlijsting van stapels gratis boekjes die de hele maand november weggegeven worden aan bibliotheekleden. November is elk jaar weer de actiemaand Nederland leest, waarin altijd een boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Dit jaar is dat “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart en dat boekje ligt nu middenin de moestuin voor u klaar. Trouwens, alle andere vestigingen van Bibliotheek Deventer hebben het boekje ook klaarliggen, alleen dan zonder moestuin. Vergeet dus niet vanaf 1 november zo’n gratis boekje mee te nemen en laat even uw bibliotheekpas zien als bewijs dat u lid bent.

Het weggeven van de boekjes is niet het enige wat de bibliotheek dit jaar met Nederland leest doet. Er is in de eerste helft van november een programma met lezingen van Abdelkader Benali en Jaap Hoogendoorn en een cabaretoptreden van Rop Janze, alles gewijd aan Maarten ’t Hart en zijn boek. En de film “Een vlucht regenwulpen” die naar aanleiding van het boek gemaakt is wordt gedraaid in de huiskamerbioscoop De kleine Keizerin (en later nog een keer in het Filmhuis De Keizer). Kijk voor de details op de agenda van deze website en meld u aan voor één van deze voorstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten