woensdag 29 oktober 2014

De bibliotheek geeft je wat mee....

Soms stond ik wel eens tijdje te staan bij de uitgang van de bibliotheek. En ik keek dan naar de mensen die de bibliotheek verlieten. De één met vier boeken, de ander met vijf dvd's, soms met tassen vol, soms met maar één boek.

Elke dag verlaten zo duizenden boeken, dvd's en ander media de bibliotheek. Ze worden meegenomen naar hun nieuwe tijdelijke eigenaar. En wat zal die er mee doen? Sommige komen ongelezen of ongezien terug: geen tijd gehad. Sommige zijn verslonden: lekker maar toch vooral een snack tussendoor. En weer andere boeken, cd's of dvd's hebben het hart geraakt. Die hebben iets blijvends teweeggebracht. Soms neem je die verhalen, muziek of films je leven lang mee.

De bibliotheek geeft je soms wat mee, wat je je hele leven bijblijft. Boeken, dvd's of cd's kunnen je leven mee vorm en richting geven. Soms worden ze deel van je identiteit. Achter veel boeken, dvd's of cd's gaat dus een verhaal schuil. Een verhaal van onszelf. Naar dat verhaal zijn wij op zoek en voor dat verhaal doen we het.Nieuwsgierigheid is wat ons drijft...
Op 1 oktober opende er in Deventer een hele bijzondere bibliotheek: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid.  Het gaat om een pop-up-bibliotheek op de plek waar over enige tijd de nieuwe hoofdvestiging van de Bibliotheek Deventer zal komen in het monumentale pand 'La Fontana' aan de Stromarkt. De kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer zijn er de bibliothecarissen-van-dienst.

In de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid staan boeken, LP's, CD's en Dvd's die gebracht zijn door tal van Deventernaren. Niet zomaar boeken of CD's, nee, één van hun lievelingsboeken. Kijk dus even naar uw eigen boekenkast: welk boek zou dus eigenlijk van u in die bibliotheek moeten staan? Gonnie en Alied vragen u om dat boek, die LP of die CD weg te geven aan de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en uw verhaal daarbij te vertellen.

Encyclopedie van de nieuwsgierigheid
Die verhalen kunnen worden ingevoerd in de encyclopedie van de nieuwsgierigheid. Na één maand staan daar al tientallen bijdragen in. En met die encyclopedie kunnen mensen weer onderling aan elkaar verbonden worden en kunnen nieuwe activiteiten ontstaan. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan om met elkaar nog eens een middag te organiseren met LP's en elkaar de verhalen te vertellen die erbij horen.

Nieuwsgierig?
Ik neem aan dat u nu zelf nieuwsgierig bent en er eigenlijk direct naar toe wilt. Dat kan. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid is geopend op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Stromarkt 9, Deventer. En neem natuurlijk één van uw lievelingsboeken, -LP's, cd's of dvd's mee en vertel uw eigen verhaal. Meer informatie op de website van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en de facebookpagina.

Nederland Leest
Een boek dat voor velen ook veel betekent heeft voor velen is 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart. Het is dit jaar het boek van de campagne Nederland Leest.  U kunt als lid weer gratis het boekje afhalen in alle vestigingen en deelnemen aan diverse activiteiten rond dit boek.

En als u nou niet houdt van Maarten 't Hart, kom dan gewoon langs en leen weer vijf boeken, of vier dvd's, een paar tijdschriften of een cd. Misschien zie ik u wel bij de uitgang en bent u nog onwetend dat u misschien wel een boek vasthoudt dat u uw leven lang meedraagt. Lid zijn van de bibliotheek is een avontuur voor het leven.

Mark Deckers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten