woensdag 24 juni 2015

Bibliotheek van Nieuwsgierigheid gaat door

Van collectie naar locatie voor nieuwsgierige projecten

Het project 'Bibliotheek van Nieuwsgierigheid' is een succes gebleken. De collectie boeken, muziek en films met de verhalen, ingebracht door vele voornamelijk Deventenaren, heeft bezoekers geïnspireerd en nieuwsgierig gemaakt. Enkele honderden kwamen naar het pand aan de Stromarkt 19 en duizenden mensen bezochten de website. De Bibliotheek van Nieuwsgierigheid is in korte tijd een begrip geworden in de stad en ook in de bibliotheekbranche is het initiatief opgepikt als waardevolle manier om na te denken over de bibliotheek en de toekomst.

Toen Stromarkt 19 nog locatie was voor de collectie
Bibliotheek van Nieuwsgierigheid
Het oorspronkelijke project is per 1 juni afgelopen. Daarmee zou ook de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid de deuren sluiten. Maar we zijn verknocht geraakt aan het bijzondere pand, en we zijn niet de enige. Diverse partijen hebben al laten weten interesse te hebben ‘iets’ te willen organiseren aan de Stromarkt. Daar gaan we als bibliotheek graag op in. De Bibliotheek van Nieuwsgierigheid gaat daarom door, niet als collectie, maar als locatie voor projecten met een vleugje nieuwsgierigheid.

Om ruimte te maken wordt de nieuwsgierige collectie tijdelijk opgeslagen. De website blijft voorlopig bestaan. Er wordt nagedacht over gebruik van de ingebrachte materialen en verhalen (blijvend bewaren, hergebruik, teruggave eigenaar). Na de zomer wordt de collectie op thema georganiseerd om daar vervolgens een boeiende activiteit aan op te hangen.

Projecten
In overleg met de bibliotheek is het voor anderen mogelijk om, bijzondere projecten te organiseren aan de Stromarkt. TAMTAM objectentheater is de eerste die dat gaat doen. Theaterleden zagen het van binnen gestipte pand en vonden het de perfecte locatie voor hun voorstelling Roestige Spijkers & Andere Helden. Tijdens Deventer op Stelten (3, 4 en 5 juli) geven ze maar liefst 22 optredens van het 15 minuten durende visuele gedicht vol fantasie en humor. Het spelschema vindt u op www.deventeropstelten.nl.

Fotograaf Paul Mackenzie vertelt de verhalen van de straat
Zodra TAMTAM vertrokken is neemt de Projectgroep Deventer Fotografen Stromarkt 19 over om hun expositie 'De nieuwsgierige fotograaf' in te richten. Van 9 juli tot en met 15 augustus kunt u donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur werk zien van zes fotografen die diverse onderwerpen vanuit hun nieuwsgierigheid in beeld brengen. Ook tijdens de Boekenmarkt op 2 augustus is de tentoonstelling open.

Het volgende project is gepland op 12 september en heeft alles te maken met Kunst & Ambacht, het thema van Open Monumentendag 2015. Wat er precies gebeuren gaat? U kunt het te zijner tijd lezen op www.obdeventer.nl. Voorlopig laten we u er nog even nieuwsgierig naar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten