maandag 28 april 2014

Een feestje voor BoekStart in Deventer

BoekStart bestaat 5 jaar en dat gaan we 21 mei vieren met het BoekStartFeest; een mooi programma vol workshops voor kinderen tot 4 jaar. BoekStart wil het lezen met heel jonge kinderen bevorderen én ouders met baby’s laten genieten van boeken.
Het is een landelijk programma dat vanuit de bibliotheek georganiseerd wordt. Ruim 95 procent van de bibliotheken in Nederland doet inmiddels mee. Gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken.

In Deventer gaf wethouder Marco Swart het startsein voor BoekStart. Op woensdag 19 januari 2011 reikte hij de eerste BoekStartkoffertjes uit aan enkele jonge ouders en hun baby's.

De officiële opening van BoekStart in Deventer

Het project is een groot succes. Ook in Deventer! Ruim 40 procent van ouders met baby's tussen de 3 en 18 maanden haalt het BoekStartkoffertje op en maakt de baby lid van de bibliotheek. In drie jaar tijd kreeg de Bibliotheek Deventer er ruim 2000 leden bij in de leeftijd tussen de 0 en 4 jaar. Van dit aantal is 65% onder de 2 jaar.
Al eerder schreef ik over het succes van onze BoekStart inloopochtenden.

Kortom we zijn trots op de resultaten van BoekStart en dat mag gevierd worden. Op woensdag 21 mei organiseren we ons eerste BoekStartFeest in de Bibliotheek Centrum van 9.30 - 12.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). Ouders, grootouders, oppasvrienden, professionals en natuurlijk de allerkleinsten tot 4 jaar zijn van harte uitgenodigd voor dit feest.

U kunt verschillende workshops volgen. Zo kunt u met uw baby dansen in een draagdoek, leren hoe u kunt voorlezen met gebaren en kennismaken met Muziek op Schoot. “Draagdoekbaby’s” leren vaak sneller praten omdat zij de visuele ondersteuning hebben van wat ze horen; ze zien de gezichten, de lippen van de personen tegen wie de ouder praat en leren zo mimiek koppelen aan intonatie. Tijdens het dansen kunt u natuurlijk meezingen met de muziek. Uw baby wordt er rustig van en kan zelfs in slaap vallen.
Een verhaal dat ondersteund wordt met gebaren draagt bij aan de taalontwikkeling van een kind en laat kinderen actief deelnemen aan het voorlezen. Bij Muziek op Schoot wordt aandacht besteed aan muziek maken, zingen, bewegen, spelen. Liedjes zingen stimuleert de spraak- en taalontwikkeling van uw kind.

Tijdens het BoekStartFeest kunt u onder andere kennismaken met Voorlezen met gebaren en Mambies Dans

Aan het BoekStartFeest zullen onder andere meewerken: Wapperkids, Leeuwenkuil kunstencentrum, Sam&ko kinderopvang, Mambies Dans en Boekhandel Praamstra Deventer.
Daarnaast is er een informatiemarkt met voorlichting over het belang van voorlezen, taalontwikkeling en plezier in woorden en bewegen. De hele ochtend wordt er voorgelezen in De Gele Verhalenbus en kunnen de kleintjes luisteren naar een leuk, vrolijk of spannend verhaal. Als extraatje kunnen ouders en kinderen deelnemen aan Zingen met Hanneke.

Hieronder vindt u het volledige programma. De toegang is gratis en u hoeft zich niet op te geven.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

4 opmerkingen:

  1. Dankjewel, Herma! Mocht je een gaatje hebben, je bent van harte welkom! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn peuterzoon en ik komen heel graag!! Dank voor de uitnodiging!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem Leuk, jullie zijn van harte welkom!

    BeantwoordenVerwijderen