woensdag 17 juni 2015

Samenwerken levert anderhalf miljoen op

Wat is de waarde van samenwerking? Een interessante vraag om het antwoord op te weten. Vooral voor de Bibliotheek Deventer. De afgelopen jaren heeft de bibliotheek namelijk fors ingezet op samenwerkingsverbanden in alle soorten en maten. Dat samenwerking inhoudelijk loont, daar zijn wij al langer van doordrongen. Om een geldelijke waarde aan die samenwerking te hangen is nieuw en niet eenvoudig. Toch hebben Mark Deckers en Peter Ribberink van de Rijnbrink Groep (adviseur en ondersteuner van de Overijsselse Bibliotheken) een serieuze poging gedaan. Hun conclusie is overweldigend. De samenwerking levert de Bibliotheek Deventer € 1.533.000,00 per jaar op, dat is ongeveer 15 euro per inwoner van Deventer.

Op de voorgrond (vlnr) Wethouder Hartogh Heys, directeur Alice van Diepen en onderzoeker Mark Deckers
Achter de cheque medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Deventer
Om dit mooie bedrag onder de aandacht te brengen van de gemeente Deventer overhandigde directeur Alice van Diepen woensdag 17 juni een cheque aan de wethouder van economie, cultuur en kunst, Robin Hartogh Heys. Naast de cheque werden ook een samenvatting van het onderzoek en het jaarverslag 2014 aangeboden.
Wethouder Hartogh Heys was onder de indruk van het bedrag dat samenwerken oplevert. “Dat de culturele sector in Deventer samenwerking zoekt en vindt is van belang.” vindt Hartogh Heys. “De Bibliotheek Deventer laat ons zien en weten wat samenwerken waard is, en dat is goed. Misschien neem ik de cheque wel mee naar het overleg over de voorjaarsnota.”

Top 10
Hoe bereken je de waarde van samenwerking? Ribberink en Deckers hebben in overleg met het MT van de Bibliotheek Deventer een top 10 opgesteld van samenwerkingsverbanden. Die lopen uiteen van partnerschap met HORECA-bedrijven zodat vestigingen zonder toezicht langer open kunnen, tot leesbevorderingsprojecten die floreren dankzij de inzet van vrijwilligers en gezamenlijk innoveren op provinciaal niveau.
Natuurlijk kost samenwerken ook geld. Afspraken moeten gemaakt worden en bijvoorbeeld vrijwilligers hebben begeleiding van een coördinator nodig. De kosten van samenwerking worden uiteraard van de waarde afgetrokken. Onder de streep blijft dus een aanzienlijk bedrag over. Als de Bibliotheek Deventer niet zou samenwerken zou dat grote gevolgen hebben. Zes van de acht vestigingen zouden hun deuren moeten sluiten, zodat er in de meeste dorpen en kernen geen bibliotheekvoorziening meer is. Een forse aderlating voor de bibliotheek maar zeker ook voor inwoners van Deventer.

Vaste plaats
Dat samenwerking loont wist de Bibliotheek Deventer al langer. Nu de waarde ook werkelijk in geld is omgezet wordt ook de noodzaak van samenwerken nog duidelijker. De bibliotheek zal zich daarom ook in de toekomst in blijven zetten om partners te vinden, vrijwilligers aan zich te binden en aansluiting te zoeken bij provinciale branche-ontwikkelingen. De waarde van samenwerking krijgt een vaste plaats op de jaarlijkse begroting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten