maandag 22 juni 2015

Bibliotheek en Jumbo tevreden over samenwerking tijdens kinderboekenactie

Ruim vijf weken hebben de Bibliotheek Deventer en de Jumbo Boreelplein samen opgetrokken om het lezen door en voor kinderen onder de aandacht te brengen. Het initiatief kwam van filiaalmanager Sebastiaan Tutert. Toen hij hoorde van de landelijke actie van zijn supermarktketen om te sparen voor kinderboeken dacht hij gelijk aan de bibliotheek. Tutert is zelf enthousiast voorlezer aan zijn twee jonge kinderen en weet hoe leuk en belangrijk voorlezen is. De Bibliotheek Deventer kan dat natuurlijk alleen maar bevestigen en ging graag op het aanbod in.

De Gele Verhalenbus voor de Jumbo
Als het om voorlezen gaat kan de Gele Verhalenbus natuurlijk niet ontbreken. Op woensdag 14.00 en 16.00 uur stond de oude Citroën HY als echte blikvanger op het Boreelplein. Ook in de winkel konden klanten niet om de actie heen. Vlak na binnenkomst stonden, tussen de boeken, op diezelfde woensdagmiddag de leesspecialisten van de bibliotheek om uitleg te geven over lezen en hoe belangrijk dat is voor de ontwikkeling van een kind. Lezen vergroot de taalvaardigheid, de woordenschat en de algemene ontwikkeling. Voorlezen is net zo zinvol als zelf lezen, maar dan moet je het wel elke dag én lang genoeg doen. Maar hoe lang? Dat was één van de vragen van de leesquiz die klanten konden invullen. En het was gelijk ook de moeilijkste. Het antwoord op de vraag is namelijk 15 minuten en niet 10, zoals de meesten dachten.

Specialisten Jutta en Hetty (midden) laten ouders weten
dat lezen vooral ook heel leuk is
Meer dan alleen uitlenen
De leesquiz gaf een mooie aanleiding om te praten over wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft. Je kunt er de mooiste boeken lenen, maar er zijn ook veel projecten die met taal te maken hebben. Voor volwassenen die hun Nederlands willen oefenen is er het Taalcafé, en ouders van baby's kunnen voor tips naar de BoekStart inloopochtenden. Eén man raakte zo enthousiast over VoorleesExpress dat hij zijn gezin heeft opgegeven. Binnenkort komt daar een vrijwilliger thuis die voorleest aan de kinderen en de kneepjes van het vak overdraagt aan de ouders.

Quizwinnares Mariët Botman tussen Jutta Beusink (l) van de
bibliotheek en Froukje Meijer van Jumbo
Winnaars
Bonnenwinnares Claudine Bonzet met haar kinderen krijgt
bloemen en de prijs van Melody Boerkamp
Een quiz is natuurlijk pas een echte quiz als er wat gewonnen kan worden. Mariët Botman was de gelukkige. Uit handen van Froukje Meijer van Jumbo Boreelplein een bos bloemen en een jaar lang gratis lidmaatschap van de Bibliotheek Deventer. De 29-jarige Mariët heeft zich drie jaar geleden weer ingeschreven bij de bibliotheek en het bevalt haar goed. Ze leest veel en dan is een abonnement er zo uit. Wat er anders mag?: 'Ik vind die tafels waar de boeken op liggen heel prettig. Je hebt toch het gevoel dat het aanbevolen boeken zijn en dan neem ik ze eerder mee. Toch mag er van mij wel wat meer geadviseerd worden." We gaan er aan werken.

Er is nog een tweede winnaar van een gratis jaarabonnement van de Bibliotheek Deventer. Claudine Bonzet werd uit de stapel klanten getrokken die hun kassabon hadden ingeleverd. Beide abonnementen worden gesponsord door de Jumbo en ook voor de ledenwerfactie deden ze een duit in het zakje.

Een mooie samenwerking die van beide kanten goed bevallen is. "We gaan evalueren en wat mij betreft slaan we vaker de handen ineen." aldus filiaalmanager Tutert. Wordt vervolgt dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten