dinsdag 14 mei 2013

Op reis met Barbara en Fabrizio


De shuttlebus naar Cantania Airport staat te wachten en terwijl we instappen komt uit het zojuist gelande vliegtuig van Transavia een italiaanse medewerker met in zijn handen “de Verrekijker” van Kees van Kooten. Hij zwaait ermee en verschillende handen grijpen naar het boek. Een goed signaal, Kees wordt nog gelezen.Een nieuw verschenen boek en een lezing
Op de basis staat Barbara en zij is de aanleiding van ons bezoek aan Sicilie.
Ze werkt nu zeven jaar als reisleidster op dit eiland en belooft ons de mooiste plekken en het lekkerste eten!
 Dat had ze in februari al aangekondigd toen ze in de bibliotheek, onder grote belangstelling, een lezing hield over dit favoriete eiland.

 De Deventerse Barbara heeft namelijk een boek geschreven onder de naam
Tutto a Posto?
Barbara geeft aan: ‘Het is een sfeerboek geworden met persoonlijke reisverhalen, Siciliaanse recepten en tips voor bezienswaardigheden. Allemaal vanuit mijn oogpunt opgeschreven, gewone reisgidsen en kookboeken zijn er al genoeg.’Klaar voor de reis
Nou Barbara, laat alles maar zien! 
In een grote touringcar zit Fabrizio achter het stuur, hij zal ons 1500 kilometer rond toeren.
De eerste overnachting is bij de nonnen in Letojanni. Het is een voormalig klooster midden in het plaatsje en ligt ook nog aan zee. Tot onze verbazing zijn het echte nonnen, ze runnen dit hotel al heel lang maar nu hebben ze toch een Duty Manager uit Rome gestuurd. De dames worden ouder.
Met de zee op de achtergrond kunnen we hier lekker slapen.


Heerlijk eten op Sicilie
De Siciliaanse recepten zijn echt bijzonder. Daniella verwacht ons voor de lunch maar wil wel precies weten hoe laat we komen, de pasta moet op het juiste moment in de pan. Barbara belt even vanuit de bus. Deze manier van omgaan met eten kennen wij bijna niet meer. De markten liggen vol met heerlijke groenten en fruit en er zijn speciale vis en vleesmarkten. De citrusvruchten hangen vol in de bomen.

De Etna
Het gebied rond de Etna is heel vruchtbaar.

De vulkaan is een gevaarlijk object. We rijden door de dorpjes die dichtbij de vuurspuwer liggen. Volgens Barbara zijn de mensen niet bang want wij in Nederland leven toch ook 'onder de zeespiegel?' Liever geen moeilijke vragen stellen per favore.
Het is wel elke dag lava vegen, overal vind je de zwarte kruimels.

Is het wel veilig?
Fabrizio rijdt de bochtige route omhoog, terwijl de Etna zwarte wolken uitstoot. Barbara is ongerust, ze belt of we wel naar boven kunnen maar het kan. We gaan met de kabelbaan tot 2600 meter en daarna met een terreinbus naar 2900 meter. Nu nog een wandeling om de krater maar dat mag niet, de Etna is te gevaarlijk op dit moment, hij spuwt grote brokken lava en zwarte rook, als je een kuiltje graaft voel je hoe warm het in de bodem is. Een bijzondere ervaring, de warme bodem, de zwarte lava en de witte sneeuw. Rijden in Palermo
Fabrizio is een geweldige chauffeur. Hij rijdt, vaak toeterend, door nauwe straten vol auto’s, scooters en bergen vuil!
Geen schrammetje als we uit het centrum van Palermo vertrekken en dat is heel bijzonder!

Vittorio, een fantastische verteller
We bezoeken de mooist bewaard gebleven tempel van Concordia in Agrigento. De plaatselijke gids Vittorio staat al te wachten. Hij kan vol overgave vertellen, hij is innemend en hij ziet er leuk uit, zo’n docent wil je voor de klas. En zijn achternaam: Palermo!Leuke ontmoetingen
Bij de volgende stop zie ik een bekend gezicht, waar heb ik deze man eerder gezien?
Hij omhelst Barbara en groet ons met een schaterende lach. Het is de man die creatief is met telefoondraden. Hij verkoopt allerlei snuisterijen en… hij staat op de voorkant van het boek. Hij heeft het zelf gekocht maar kan het niet lezen, het is nog niet vertaald maar dat geeft niet, zijn familie is heel trots zegt hij.

Op de laatste dag van onze reis mag Fabrizio een locatie kiezen voor de lunch. We gaan op bezoek bij zijn familie, een schitterend gelegen restaurant in Giardini Naxos. Trots stelt hij ons voor. Wij vinden dit een mooie locatie om onze chauffeur en onze reisleidster te bedanken voor de genoten diensten en in het bijzijn van zijn neven wordt Fabrizio door een perfect italiaans sprekende reisgenoot in het zonnetje gezet. Fabrizio geniet! De neven zijn nu op de hoogte van zijn kunnen.

Op stap met Tutto a Posto?
Sicilie is een prachteiland en ligt heel centraal in de Middellandse zee. Een geweldige mengelmoes van stijlen en culturen. Dat zie je aan de gebouwen, hoor je in de taal en proef je in het eten. Barbara kent het eiland door en door. Ze bezocht de mooiste plekjes, ontdekte de geheimen van het eiland, koos voor de heerlijkste gerechten en kreeg van de bevolking vele wetenswaardigheden te horen. Tutto a posto? is het resultaat, een prachtig en kleurrijk boek waarmee de auteur ‘haar’ Sicilie graag met de lezer deelt. Lees alles over de Etna, Bella Agata, Catania, Piazza Armerina, Agrigento, en Palermo. Tutto a Posto? laat een heel ander Sicilië zien en is daarom een onmisbare gids voor de liefhebber van Italie in het algemeen en Sicilie in het bijzonder.

Dankzij de lezing in de bibliotheek een topreis gemaakt, zeer aan te bevelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten