vrijdag 31 mei 2013

De verhuisberichten komen er aan

Het Kunstenlab gaat van het Akzopand naar het Havenkwartier. De Leeuwenkuil van de Keizerstraat naar de nieuwe bibliotheek aan de Nieuwe Markt. De bibliotheek gaat van de Brink naar de Stromarkt, en misschien wel de nieuwe Markt. De musea betrekken het pand van de bibliotheek aan de Brink zodra dat vrijkomt. Het Filmhuis en Theater Bouwkunde gaan naar de gymzaal aan de Nieuwe Markt, maar met de ingang aan de Welle. Het Stadhuis blijft waar het is maar er komt wel een nieuw Stadskantoor op de plek waar nu de oude schouwburg en het oude stadskantoor worden afgebroken. Go Ahead blijft in ieder geval voorlopig aan de Vetkampstraat maar wel met extra tribunecapaciteit nu de stap naar de Eredivisie gemaakt is. Het zoemt van de verhuisbewegingen in de stad. Veel heeft te maken met bezuinigingen, maar ook met ambities. Hoe kunnen we vernieuwen en ontwikkelen en toch de huisvestingskosten lager krijgen.

Voor de bibliotheek is dat niet anders. We zitten in 2014 vijftig jaar in het pand aan de Brink en willen een gebouw dat aan de eisen van deze tijd voldoet. Er is de keuze gemaakt om dat te doen in het SNS-pand aan de Stromarkt. Het plan was echter financieel niet uitvoerbaar voor de NV Bergkwartier door de nieuwe eisen die banken tegenwoordig stellen. Met de gemeente is het onderzoek bijna klaar om een gebouw met minder m2 voor minder geld wel te kunnen realiseren. Er liggen twee varianten voor de Stromarkt en er wordt als alternatief nog gekeken naar de School aan de Nieuwe Markt: een bijzonder jaren vijftig gebouw. We zien al een retro-restauratie en een inrichting in de stijl van de jaren vijftig voor ons. Natuurlijk wel met de modernste digitale toepassingen en personeel in de bedrijfskleding van Mad Men.

Tegen de zomer zullen door de gemeenteraad de knopen worden doorgehakt rond de voorjaarsnota en weten tal van organisaties of ze met minder geld de toekomst in moeten. Het terugbrengen van huisvestingskosten ligt dan zeer voor de hand. En dus heel wat verhuisbewegingen.
Voor onze bibliotheek moet vastgesteld gaan worden dat we onze decentrale vestigingen handhaven en tegelijk toch nieuwbouw kunnen realiseren. Dan zullen we onze bibliotheken in Bathmen en Diepenveen ook snel moeten gaan herhuisvesten. Tegen de zomer is het onderzoek afgerond voor de haalbaarheid van de nieuwe bibliotheek - samen met Drtv - op Stromarkt of Nieuwe Markt, met lagere huisvestingslasten dan gepland, zodat we de decentrale vestigingen kunnen open houden. Dan kunnen de knopen definitief doorgehakt worden die al heel wat jaren voorliggen. Zo lang als ik hier bij de bibliotheek al weer werk: bijna zeven jaar. Te lang voorliggen dus, veel te lang voorliggen.
Maar daarna gaan ook wij mouwen opstropen en bouwen, en daarna verhuizen.
Ik voorspel dat u heel wat verhuisberichten tegemoet kunt zien!  Van heel wat organisaties. Ook van uw bibliotheek.

Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten