dinsdag 21 april 2015

Tweede training voor taalvrijwilligers Taal-Digipunt afgerond

Cursisten van de tweede training voor taalvrijwilligers
en Sandy Posthumus Meyjes, docent
De tweede training voor taalvrijwilligers is deze week alweer succesvol afgerond. Een nieuw aantal vrijwilligers hebben we mogen verwelkomen bij de bibliotheek. Net zoals de vorige keer (er zijn toen 3 vrijwilligers van Rechtop getraind) zijn er ook vrijwilligers van een andere organisatie getraind, dit keer van de Penitentiaire Inrichting de Achterhoek te Zutphen. De training werd verzorgd door Sandy Posthumus Meyjes. De training wordt gegeven met lesmateriaal van Taal voor het Leven.

In de training wordt geoefend met situaties die de taalvrijwilliger tegen kan komen bij de begeleiding van deelnemers. In de training wordt geoefend met het begeleiden van spreken en gesprekken, luisteren, lezen en schrijven. Er is ook aandacht voor theorie die als achtergrond dient. Het doel van de training is om vrijwilligers zodanig toe te rusten dat ze op leuke en goede manier de begeleiding kunnen vormgeven. Het gaat erom dat de vrijwilliger en deelnemer een leuk en succesvol traject doormaken.

Na de training worden de vrijwilligers gekoppeld aan deelnemers/burgers uit Deventer die een taalvraag hebben en begeleiding hierin willen.
De vrijwilligers gaan aan de slag met individuele trajecten, maar ook groepen worden door de vrijwilligers begeleid. Waar mogelijk verbindt het Taal-Digipunt de matching aan bestaande initiatieven en nieuwe initiatieven worden gestart.
Zo zijn er vanuit de eerste groep 2 vrijwilligers gestart met een nieuwe Taalsalon, in de bibliotheek Keizerslanden (iedere woensdagochtend).
Vanuit het spreekuur (iedere maandagmiddag) zijn er inmiddels al voldoende vragen binnengekomen die door de (nieuwe) vrijwilligers kunnen worden opgepakt.

2 opmerkingen:

 1. Ik vond de training erg leerzaam. Groetjes Anna Zielhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. BesteAnna,
   Dankjewel voor je positieve berichtje en je deelname natuurlijk. Heel veel succes en plezier als Taalvrijwilliger

   Verwijderen