dinsdag 7 april 2015

Reisboeken voor, tijdens en na de reis

Hoewel het verfrissend kan zijn om helemaal blanco op reis te gaan, niets vooraf te lezen en ook geen reisgids mee te nemen, zullen de meeste mensen zich willen voorbereiden op een reis. Reisgidsen vooraf doorbladeren vergroot de voorpret en geeft je ook ideeën over wat je kunt gaan zien in jouw uitverkoren vakantieland. Als je zelfstandig reist kan zo ook langzaam een geplande route ontstaan langs de dingen en steden die je in ieder geval wilt bezoeken.

Op reis door China
Tevens krijg je achtergrondinformatie over het land en zijn bevolking en hoe meer je weet, hoe meer je gaat zien en begrijpen van wat je daar aantreft. Zelf gebruik ik vaak de European Rail Timetable. In de zomer- en winterdienstregeling staan niet alleen alle Europese treinen, maar ook een selectie van de treinverbindingen op andere continenten. Handig om te zien hoe lang een traject gaat duren en of je wel aansluiting hebt op je geplande route.

Nu zijn die reisgidsen vooral praktisch. Om vooraf de sfeer van een land te proeven, om er achter te komen wat het is om daar echt te reizen heb je reisverhalen nodig. Dat kunnen boeken zijn van grote, literaire schrijvers als Paul Theroux of Redmond O’Hanlon, maar ook van schrijvers-om-de-hoek van hun vakantiereizen zoals Ada Rosman-Kleinjan.

Tijdens de reis heb je een reisgids nodig om je dagplanning te maken en achtergrondinformatie te krijgen over wat je allemaal gaat bekijken. Voor een autoreis in Europa zijn gidsen van de ANWB of Dominicus prima geschikt, maar reis je met openbaar vervoer of ga je naar een ander continent dan zijn de praktische reisgidsen bijna een noodzaak. Lonely Planet is de bekendste reeks, maar Rough Guide en Bradt hebben ook goede reisgidsen. Hierin lees je alles over hotels en pensions, restaurants en bus- en treinverbindingen met alle bijgewerkte prijzen.

Ook op reis kan een reisverhaal prettig zijn om te lezen. Je kunt je eigen reis dan vergelijken met de reis van die schrijver, zeker als hij/zij dezelfde plekken aandoet. Ben je het eens met de schrijver of heb jezelf heel andere oordelen? Tijdens mijn treinreis door Siberië las ik heel toepasselijk In Siberië van Colin Thubron. Tijdens het lezen dreigde ik hem op mijn oostwaartse reis telkens in te halen, maar doordat je in de Trans-Siberië Express zo weinig te doen hebt en zoveel kunt lezen was hij me toch telkens weer voor en kwam eerder aan bij het Baikalmeer.

Na de reis is het voor de meeste mensen afgelopen met lezen over het land dat ze bezocht hebben. Maar een reisschrijver gaat dan juist echt aan het werk. En daarvoor heeft hij die reisgidsen en reisboeken weer nodig. Want hoe heette dat luidruchtige pension ook alweer? Hoe laat precies vertrok die trein naar X? En wat schreef Paul Theroux ook alweer over de route naar Y? Boeken zijn nodig om te reizen, maar leiden ook weer tot nieuwe boeken!

Evert Jan Groeskamp

---ooo000oo---

Tijdens de actieperiode bent u vier
zaterdagen welkom in de Bibliotheek
Centrum voor een gratis activiteit
(klik voor een vergroting)
Evert Jan Groeskamp werkt bij de Bibliotheek Deventer en maakt eens in de zoveel jaar een verre reis om daar vervolgens over te schrijven. Zo leidde zijn reis in de winter van 2007/2008 van Egypte naar Zuid-Afrika tot het reisboek 'De fonteinen van Herodotus'. Evert Jan volgde zoveel mogelijk de legendarische 'Cape to Cairo'-spoorlijn in omgekeerde richting. Vanaf Cairo, de Nijl volgend naar haar bronnen en verder tot aan Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Het geeft een dwarsdoorsnede van het Afrikaanse continent. 

In het kader van de ledenwerfactie Inlezen en Wegwezen organiseert de Bibliotheek Deventer vier gratis activiteiten rondom het thema vakantie en reizen. Het spits wordt afgebeten door een lezing van Evert Jan Groeskamp over zijn reis en boek. Mooie beelden worden afgewisseld met de schets van een continent dat er beter voor staat dan de media meestal beweren, maar dat evenmin het paradijs is dat Afrika-aanbidders ervan maken.  

Dialezing Dwars door Afrika
Zaterdag 11 april | 15.00 uur
Biebcafé Koek en Boek | Bibliotheek Centrum | Brink 70

Geen opmerkingen:

Een reactie posten