woensdag 29 april 2015

Bibliotheek van de Toekomst maakt tongen los

Opening tentoonstelling toekomstvisie nieuwe bibliotheek goed bezocht

'Verbeeld voor ons hoe de Bibliotheek van de Toekomst er uit moet komen te zien.' Dat was de opdracht die drie kunstenaars en drie architecten kregen in het kader van het grotere project Kunst en Architectuur. De Bibliotheek Deventer heeft het Kunstenlab gevraagd het project te leiden.
Bas Kools en Heather McKee bezig met de opbouw
De uitdaging is door alle zes aangenomen. Maandenlang hebben ze zich op geheel eigen wijze vastgebeten in boeken, kasten, gebouwen, bibliothecarissen, bezoekers en begrippen. Op 25 april zijn de resultaten als tentoonstelling gepresenteerd in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid aan de Stromarkt 19. Nog tot eind mei kunt u elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur de objecten zelf bekijken.

Ongeveer 100 bezoekers maakten tijdens de opening kennis met de werken visies van de drie kunstenaars Jean KlareBas Kools en Marianne Lammersen en de drie architecten Ellen Schild, Fulco Treffers en Daniël Venneman. Hoe zij zich hebben voorbereid op de opdracht en gekomen zijn tot hun resultaten kunt u zien in het YouTubefilmpje.



Maar hoe bruikbaar zijn de ideeën en concepten voor de daadwerkelijke nieuwe Bibliotheek Deventer, vestiging Centrum? Mieke Conijn van het Kunstenlab vroeg het aan Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer en Janneke Bierman van BiermanHenket, de architect die de nieuwe bibliotheek gaat ontwerpen. Samen met de architecten en kunstenaars zaten zij rond de tafel om gedachten uit te wisselen. Alice van Diepen liet weten geïnspireerd te raken door de bijzondere manier van kijken naar alle aspecten van de bibliotheek, binnen- en buitenkant, presentatie van collectie, virtueel en fysiek. 

Daniël Venneman liet zich inspireren door de verhalen van
verschillende Deventenaren
Het gesprek aan tafel maakte ook bij de bezoekers de tongen flink los. Nog bijna anderhalf uur na de toost op de opening werd er geanimeerd gesproken over die nieuwe bibliotheek. Daarmee wordt de doelstelling van het project Kunst en Architectuur wederom behaald. De Bibliotheek van de Toekomst komt namelijk tot stand met subsidie van de provincie Overijssel. Het is verstrekt om inwoners van Deventer op bijzondere wijze te betrekken bij de nieuwbouw van de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt. Andere deelprojecten zijn de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid en de Kroniek van Nieuwsgierigheid.

---o0o--- 

De Directeur en de Toekomst
Voor een directeur van een bibliotheek die een nieuwe hoofdvestiging gaat bouwen is nadenken over de toekomst belangrijk. Alice van Diepen laat zich graag inspireren op verschillende manieren. Lees haar verhaal over de opening van de Tentoonstelling Bibliotheek van de Toekomst.
Afgelopen zaterdag mocht ik in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid, de tijdelijke vestiging van de bibliotheek aan de Stromarkt, alle circa 100 aanwezigen welkom heten bij de opening van een tentoonstelling over de bibliotheek van de toekomst.  Ik vind het een heerlijke plek, daar in wat voorheen La Fontana was. De afmetingen, de hoge wanden, de verschillende soorten stenen die zichtbaar zijn, de provisorisch gerepareerde vloeren, stukjes tegelvloer uit de tijd van het restaurant naast stenen vloerdelen uit ver weg gelegen tijden. Alles ademt geschiedenis. En op die plek staat de komende maand een kleine, compacte en bijzondere tentoonstelling van drie kunstenaars en drie architecten die zich hebben laten inspireren door de bibliotheek van de toekomst. Een bibliotheek als een groene oase, een bibliotheek waar je onverwachte boekjes tegenkomt, een op maat ontworpen bibliotheek voortgekomen uit gesprekken met frequente gebruikers van de vestiging in het centrum, een pop-up bibliotheek.
Pop-up bibliotheek van Ellen Schild

Alle makers, op een na, waren zaterdagmiddag aanwezig en er ontspon zich een mooi gesprek tussen hen, de architect van de nieuwbouw Janneke Bierman en ondergetekende. De cruciale vraag was natuurlijk of wij bij het ontwerp en het denken over de inrichting iets konden met de aangereikte ideeën en ontwerpen. Dat is natuurlijk altijd lastig om op te antwoorden want een concept interessant vinden is één ding, het daadwerkelijk integreren in je bibliotheekconcept of gebouw is een andere. Zelf was ik verbaasd over het realistisch karakter van de plannen;  ik zou ze allemaal wel willen omhelzen. Het voelde als een soort cadeautje dat professionals de moeite hadden genomen zich te verdiepen in wat een bibliotheek anno nu is en wat een bibliotheek van morgen zou kunnen zijn. Een cadeautje omdat we juist nu in de fase zitten waarin nog ruimte is voor creativiteit, voor breed, out of the box denken en de wereld binnen halen. Het is maar een korte fase, want straks ligt er een definitief ontwerp, ligt er een strakke tijdsplanning voor de ontwikkeling van de inrichting en wordt het moeilijker nieuwe creativiteit in te voegen. Hoewel, nu ik dat schrijf realiseer ik me dat dat nu juist de opgave is voor de bibliotheek van de toekomst. Inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving én ruimte houden voor nieuwe ideeën en concepten. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het filmpje of kom langs in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid op zaterdagmiddag in de maand mei. 
Alice van Diepen

2 opmerkingen:

  1. Het heeft natuurlijk niets met kunst te maken, maar alles met praktisch: wat zou het heerlijk zijn voor moeders met kinderen en zwaarbeladen fietsen, als je zo hup eerst je boeken kunt afgeven aan een venster, en dan verder de stad in met je fiets en je kind. Het zou de in- en uitgang van de bieb ook rustiger maken.
    De Centrumgarage leent twee gratis buggy's uit; als je je fiets straks bij de bieb zou kunnen parkeren en bieb-buggy's mee zou kunnen nemen de stad in, is dat ook goede promotie. Moet er wel een opslag- en uitleenplekje worden ontworpen bij de uitgang van de bieb...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste mevrouw (dat schat ik zo in),

      Ook praktische tips stellen we erg op prijs omdat die ons kunnen helpen bij de dienstverlening. Uw suggestie om een brievenbus aan de buitenkant te doen en speciale biebbuggy’s aan te schaffen bij de nieuwe bibliotheek nemen we zeker mee bij de voorbereidingen. We denken erover om inwoners van de stad een aantal vragen te stellen over wat ze zouden willen met de nieuwe bibliotheek. Dit kunnen we in de vraagstelling verwerken. Dank!

      Alice van Diepen
      Directeur

      Verwijderen