maandag 9 februari 2015

Dichtend je Nederlands verbeteren

Het was anders dan anders, afgelopen vrijdag tijdens het Taalcafé in de Bibliotheek Centrum. Maar niemand vond het erg. Sterker nog, het was wel eens leuk om al dichtend aan je Nederlandse taal te werken. Ongeveer 20 deelnemers gingen onder leiding van de Dichteres van Overijssel Heleen Bosma, poëtisch aan de slag.

Het Taalcafé is onderdeel van het Taal- Digipunt en wordt vanaf oktober 2014 elke twee weken georganiseerd in de Bibliotheek Centrum. Hier kunnen mensen op informele wijze hun Nederlands oefenen. Tijdens de bijeenkomsten worden de deelnemers verdeeld in groepjes van 5 à 6 en gaan ze onder leiding van een zogenaamde tafelvrijwilliger met elkaar in gesprek. Elk Taalcafé heeft een thema. Daar hoeft niet strak aan vastgehouden te worden, het is meer een hulpmiddel om het gesprek op gang te krijgen en houden.

De Deventer Dichteres van Overijssel Heleen Bosma
vertelt in het Taalcafé over haar passie en leest voor
Gastsprekers
Soms komt er ook een speciale gast naar het café. Op 6 februari was dat dus Heleen Bosma die kwam praten over het onderwerp 'gedichten'. Het onderwerp sloot naadloos aan bij de Week van de Poëzie in Nederland en Vlaanderen. Na een kennismaking met Heleen en haar werk las ze een aantal gedichten voor van anderen. Willem Wilmink bijvoorbeeld, en Aad Meinderst, zijn gedicht De Filmkus had alles te maken met de liefde, het thema van de Poëzieweek.

Elfjes
De gesprekken over de gedichten en de onderwerpen die erin aangesneden werden waren levendig, maar er moest natuurlijk ook gedicht worden. De meest toegankelijke en toch hele creatieve dichtvorm is misschien wel het 'Elfje'. Een stukje poëzie dat uit elf woorden bestaat volgens een vast patroon. Eén woord, twee woorden, drie woorden, vier woorden, één woord. Je kunt je laten inspireren door de dingen van de dag, zo blijkt uit het 'Elfje' van een deelnemer:

Deelnemers zelf aan de slag met gedichten
Mensen
Poezie dag
Praten over liefde
Er is een dichteres
Heleen

Dichten en praten over gedichten om je Nederlands te verbeteren werd door veel deelnemers aan het Taalcafé gewaardeerd. In een schriftelijke reactie liet iemand weten: "Ik vond vanmorgen dat het was echt leuk en gezellig. Ik ben blij dat ik kan nieuwe woorden leren. Ik hou van werken met teksten, want ik kan daarna nog een keer om te lezen thuis. Hartelijk bedankt!"

Taalcafé meemaken?
Wilt u zelf een keer naar het Taalcafé komen dan bent u van harte welkom. Er is plek voor iedereen, ook als u gewoon eens wilt kijken hoe het gaat. Het volgende café is op vrijdag 20 februari van 9.00 tot 11.00 uur in Koek en Boek, het café van de Bibliotheek Centrum. Deelname kost niets en u krijgt van ons een kopje koffie of thee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten