vrijdag 22 november 2013

Geert Mak in de bibliotheek

Bijna 10 jaar geleden was Geert Mak voor het laatst in Deventer. Hij stond toen in een volle Lebuïnuskerk om over zijn boek In Europa te praten. De bibliotheek slaagde er in om hem opnieuw hierheen te krijgen. In zijn volle agenda had hij nog net een gaatje op dinsdagavond 19 november.
Na zijn grote Europa-project heeft Geert Mak een reis gemaakt door de Verenigde Staten in het voetspoor van de schrijver John Steinbeck. Steinbeck reisde in 1960 door de VS met zijn hond Charley en tekende zijn bevindingen op in het boek Reizen met Charley. Op de kop af 50 jaar later vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck om dezelfde inspectietocht uit te voeren, maar dan met de ogen van 2010. Het resultaat werd het boek Reizen zonder John: op zoek naar Amerika, dat vorig jaar verscheen.
Tijdens de goed bezochte lezing sprak Geert Mak moeiteloos uit het hoofd en toonde zijn eruditie en beheersing van het onderwerp. In een boeiende reeks beschouwingen en anekdotes kwam het Amerika van toen en van nu voor het voetlicht en wisselden Steinbeck’s ervaringen zich af met die van Mak. Na de pauze, waarin zijn boeken door boekhandel Praamstra verkocht en door hem gesigneerd werden, werd de indrukwekkende eerste helft van de lezing nog eens overtroffen. De beantwoording van vragen uit het publiek leidde tot kleine essays waarin ook de relatie Amerika-Europa en de stand van zaken in de Europese Unie aan bod kwamen.
Het was een “ouderwetse” lezing zonder powerpoint, iets wat schrijvers tegenwoordig bijna niet meer aandurven. Geert Mak was echter zo beeldend en boeiend dat publiek achteraf verbaasd moest toegeven het beeldmateriaal geen moment gemist te hebben. Dit is slechts weinig sprekers gegeven en laten we hopen dat het niet nog eens 10 jaar duurt voordat hij opnieuw naar Deventer komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten