vrijdag 1 november 2013

Werken aan de toekomst is een beetje kamperen…

De laatste twee maanden van 2013 zijn  drukke  en spannende maanden voor de bibliotheek.  Er staat tegelijkertijd heel veel op de rol. In oktober is op feestelijke wijze in Wijkcentrum St. Jurriën het startsein voor de Wijkwinkel Zandweerd, de BoekStart inloopochtenden en Bookcrossing Zandweerd gegeven. (Lees meer) Het was voor ons ook het startsein om nog meer aan te pakken. En dat terwijl het ook gewoon  al drukke maanden zijn omdat er veel geleend wordt, en we heel veel activiteiten hebben. Nederland Leest gaat in november van start meteen gevolgd door het Huis van zwarte Piet en tal van andere activiteiten. Ondertussen doen steeds meer scholen mee aan ‘bibliotheek op school’ en zijn we schoolbibliotheken aan het inrichten: meer lezen, beter in taal.  We werken elke week hard om te zorgen dat we goede actuele collecties in onze vestigingen hebben en complete collecties die via onze catalogus te bestellen zijn. En via ons landelijke bibliotheek.nl groeien onze digitale collecties met Ebooks en Emuziek.

Spannende maanden omdat aan de gemeenteraad besluiten  voorgelegd gaan worden.  Een besluit over subsidie voor de verbouwing van Hof van Salland als Kulturhus waar in 2014 de Bibliotheek Diepenveen gehuisvest moet gaan worden. En een besluit over de nieuwbouw van de bibliotheek in het centrum. Het gaat - wat ons betreft - om  nieuwbouw op de locatie van het SNS-gebouw aan de Stromarkt. Tegelijk met dit besluit, zal de gemeenteraad voorgelegd worden om de bezuinigingsinvulling voor de bibliotheek vast te stellen. Daarbij wordt de spreiding van de bibliotheekvestigingen gehandhaafd en  een kleinere nieuwbouw in het centrum gerealiseerd. De formatie van de bibliotheek wordt geleidelijk teruggebracht in combinatie met verdere doorvoering van zelfbediening.

De nieuwbouw van de Bibliotheek Centrum zal naar verwachting begin 2017 klaar zijn. Dat duurt nog drie jaar. In die drie jaar gaan we alvast vernieuwingen doorvoeren. Te beginnen dit najaar nog met een andere plaatsing van de collectie, het verplaatsen van het biebcafé 'Koek en Boek' naar de voorzijde en het realiseren van een aparte activiteitenruimte.
Drtv zal bij de bibliotheek intrekken met radio- en tv-studio’s. Zo wordt onze activiteitenruimte ook een tv-studio. In 2014 zullen we starten met gezamenlijke programma's in het kader van Deventer boekenstad. Maar ook de Deventer redactie van RtvOost zal in de bibliotheek gehuisvest gaan worden. Zo wordt de bibliotheek alvast een beetje het mediacentrum dat in de nieuwbouw is voorzien.
Het Kinderboekenleenmuseum is al bezig de zolder geschikt te maken voor de opslag van hun oude kinderboekencollecties. Wij maken een kantoorruimte vrij voor de presentatie van een deel van hun collectie.
Ook tijdens het kamperen,
 gaat het lezen door.
We zijn aan het puzzelen om de openingstijden van de Bibliotheek Centrum in 2014 nog flink te verruimen onder het motto 'Meer open met minder mensen'. Want ondertussen krimpt onze formatie om invulling te geven aan de bezuiniging. Het is allemaal passen en meten om allerlei vernieuwingen nog in te passen in het
huidige gebouw. Het zal ook tijdelijk hier en daar overlast geven. Maar we blijven gewoon open. Zoals een collega zei ‘het gaat wel erg op kamperen lijken’. Maar het opdoen van ervaring vooruitlopend op de nieuwbouw is noodzakelijk om het straks heel goed te kunnen doen, en dan nemen we een beetje kamperen graag voor lief.

Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten