maandag 7 oktober 2013

Feestelijk "3-in-1" startsein Wijkwinkel, inloopochtenden BoekStart en Bookcrossing Zandweerd

Op maandag 7 oktober gaven Margriet de jager (wethouder gemeente Deventer), Mieke Chaabane (Zorggroep Solis) en Maria Hertsenberg (Bibliotheek en Wijkwinkel) op feestelijke wijze in Wijkcentrum St. Jurriën het startsein voor de Wijkwinkel Zandweerd, de BoekStart inloopochtenden en Bookcrossing Zandweerd.

Wethouder Margriet de Jager benadrukte het belang van samenwerking in de wijk Zandweerd. “Het is fijn dat de bewoners nu ook in hun wijk bij de Wijkwinkel terecht kunnen met hun vragen.”

Opening van de Wijkwinkel door wethouder Margriet de Jager

Mieke Chaabane, directeur intramurale zorg Zorggroep Solis, gaf aan het belangrijk te vinden dat er een plek in de wijk is waar de Wijkwinkel , Bookcrossing en BoekStart onderdak hebben. Professionals zorgen voor de coördinatie, vrijwilligers voeren het uit.

Maria Hertsenberg, voorzitter van het bestuur van de Bibliotheek en Wijkwinkel vertelde over het belang van voorlezen en boeken, juist ook voor  jonge kinderen. Het project BoekStart is gericht op gezinnen met jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar. "15 minuten lezen per dag, 1000 nieuwe woorden per jaar."

Kinderen van kinderopvang Het Kinderrijmpje (RC Kids), Allio (Oudaenstraat) en Sam & Abeltje waren ook uitgenodigd en hielpen een handje mee tijdens de openingshandeling.

Maria Hertsenberg, voorzitter bestuur Bibliotheek en Wijkwinkel geeft het startsein voor de BoekStart inloopochtenden

Na het startsein vond de eerste muzikale voorleesactiviteit voor kinderen van 0 tot 4 jaar plaats. Vanaf 7 oktober is er wekelijks een BoekStart inloopochtend op maandag van 10.00-11.00 uur. De Wijkwinkel Zandweerd is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00-11.00 uur. En Bookcrossing Zandweerd is van maandag t/m zondag geopend van 8.30-18.00 uur.

Ruim 30 peuters luisterden naar
de muzikale voorleesactiviteit
van  de BoekStart Inloopochtenden

Wijkwinkel
De Wijkwinkel Zandweerd is de tiende Wijkwinkel waar wijkbewoners terecht kunnen met hun vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Vrijwilligers van koffieochtenden in St. Jurriën verzorgen de bemensing van de Wijkwinkel.

Tijdens de dagelijkse koffieochtenden helpen bezoekers elkaar bij het informeren en zoeken van een antwoord op hun vraag of een oplossing voor een probleem. De vrijwilligers ondersteunen hierin met extra informatie en leggen verbindingen met spreekuren van diverse andere maatschappelijke organisaties in omliggende Wijkwinkels. De vrijwilligers worden tijdens de koffieochtenden ondersteund door professionals van verschillende maatschappelijke organisaties. Daarnaast kunnen ze een beroep doen op de backoffice van de Wijkwinkel.

BoekStart Inloopochtenden
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en versterkt de band tussen jonge kinderen en ouders. Boekstart is een project dat (mede) uitgevoerd wordt door de Bibliotheek om voorlezen aan kleintjes te bevorderen. Tijdens BoekStart Inloopochtenden wordt voorgelezen, soms een liedje gezongen en is er ruimte om andere ouders te ontmoeten. Voorleesvrijwilligers geven tips en trucs hoe je het beste kunt voorlezen aan de hummels. Ook worden af en toe speciale activiteiten georganiseerd, zoals babymassage en Muziek op schoot.

Bookcrossing Zandweerd
Bookcrossing is een vrijwilligersinitiatief waarbij gelezen boeken een '2e kans' krijgen om gelezen te kunnen worden. U kunt boeken inleveren bij het Bookcrossingpunt Zandweerd en ook boeken meenemen. Boekcrossing is iedere dag (maandag t/m zondag) te bezoeken tussen 8.30 en 18.00 uur (zaal De Draak)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten