dinsdag 5 januari 2016

Jaar van het boek

In mijn laatste tweet voor de vakantie schreef ik: “Ik hou Deventer voor gezien en stort mij op een concurrerende boekenstad.” In mijn tas zat het net gekochte boek over de drukker Christoffel Plantijn getiteld ‘De Woordenaar’ door Sandra Langereis. Een goed geschreven boek dat op een mooie, gedetailleerde  manier laat zien wat er allemaal komt kijken bij opleiding, start en ontwikkeling van het drukkersbedrijf dat Plantijn in de 16e eeuw vestigde in Antwerpen. Wie ooit in het museum Plantijn-Moretus is geweest, is ongetwijfeld ook gefascineerd geraakt door dit bedrijf en de persoon van Plantijn. Boeiend is ook hoe de gebeurtenissen van de 16e eeuw invloed hadden op allerlei aspecten van de bedrijfsvoering. Zie voor een uitgebreide recensie en afbeeldingen van het huidige museum: http://studiebolaggie77.blogspot.nl/2015/12/de-woordenaar-sandra-langereis-2014.html
Het was een van de twee boeken waar ik in mijn weekje vakantie van genoten heb. Het andere boek was van Connie Palmen, ‘Jij zegt het’, over het huwelijk tussen de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes. Vanaf de eerste bladzijden was ik in de ban van die bijzondere relatie die beschreven is vanuit het perspectief van Hughes. Wat een taalvirtuoos, Palmen!

2016 is het jaar van het boek (http://www.2016jaarvanhetboek.nl/).

Nu heb ik op zich niet zoveel op met ‘het jaar van…’ of ‘de dag van…’, maar voor het boek maak ik natuurlijk een uitzondering. Ook de Bibliotheek Deventer organiseert activiteiten in het kader van het jaar van het boek. En nu we samen met de Athenaeumbibliotheek zijn gegaan is de variatie in activiteiten nog groter dan ervoor. Hou onze website in de gaten, dat is voor nu het advies of abonneer u op onze nieuwsbrief. Trouwens, gisteren hoorde ik dat de verkoopcijfers van boeken in Amerika, maar ook in Nederland weer stijgen, dat is goed nieuws. Waar zouden we zijn zonder het boek?

Ik wens iedereen een prachtig boekenjaar!

Alice van Diepen
directeur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten