dinsdag 19 mei 2015

Dyslexieschrift maakt lezen makkelijker

Voor kinderen met dyslexie is lezen moeilijk. Bij dyslexie lukt het niet goed om klanken te koppelen aan letters. Dat maakt het lastig om geschreven woorden te herkennen en er betekenis aan te geven. Daarnaast lijken letters te dansen, om te vallen, te spiegelen en op hun kop te gaan staan. Dat gaat ongemerkt. Leren lezen kost zo heel veel moeite en tijd wat natuurlijk het leesplezier niet bevordert. En dat heb je nou juist nodig om spontaan een boek te pakken.

Dyslexieschrift
Om het lezen wat makkelijker te maken heeft Christian Boer een speciaal dyslexieschrift ontworpen. Hij is zelf dyslectisch en heeft (net als veel anderen met dyslexie) vooral veel moeite met gedrukte letters die qua verhouding met elkaar overeen komen. Zo kan een b gaan spiegelen en wordt makkelijk een d of een u valt om en wordt een c.
In Boers dyslexie-vriendelijke alfabet is daar rekening mee gehouden. Zo krijgt de h een langer stokje om minder op een u te lijken en is de opening van de c groter om niet op een e te lijken. Ook wordt door opvallende hoofdletters en punten makkelijk te herkennen waar een zin begint en ophoudt.
Tekst in dyslexieschrift, te vinden op www.dyslexiefont.com/nl

Makkelijk Lezen Plein
Boeken met dyslexieletters
in het MLP, herken je aan de d
Door gebruik van dyslexieschrift gaat dyslexie zelf natuurlijk niet over, maar het kan het lezen wel een stukje makkelijker maken. Kinderen krijgen er meer plezier in en hebben misschien zelfs wel eens zin om een boek gewoon voor de lol te lezen. Als dat boek in dyslexieschrift gedrukt is natuurlijk.
Gelukkig beschikt de Bibliotheek Deventer over steeds meer kinderboeken met dyslexieschrift. Ze zijn te vinden in de kast van het Makkelijk Lezen Plein (MLP). De boeken zijn te herkennen aan de grote d achterop. Het zijn gewone verhalen op alle niveaus, ze zijn alleen gedrukt in een ander lettertype. Neem er eens een mee voor uw kind en probeer het uit. Heb je geen dyslexie dan is het ook een prima lettertype om te lezen trouwens.

DyslexieCafé
Wilt u meer weten over het dyslexieschrift in het bijzonder of dyslexie in het algemeen, kom dan donderdag 21 mei van 19.00 tot 20.30 uur naar de Bibliotheek en Wijkwinkel Centrum (Brink 70) voor de eerste editie van het DyslexieCafé. De komende maanden volgen er meer DylexieCafés in diverse vestigingen. Houd daarvoor de agenda van de Bibliotheek en/of Wijkwinkel in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten