woensdag 4 september 2013

De lange leuke weg naar de nieuwe bibliotheek

Alle neuzen richting nieuwbouw

De Bibliotheek Deventer is op weg naar een nieuw gebouw met passende dienstverlening. Om iedereen mee te nemen in het traject is het project Kunst en Architectuur ontwikkeld. Diverse kunstenaars betrekken en informeren op eigen wijze publiek en medewerkers. Te beginnen op 7 september tijdens de Vrijetijdsmarkt met ‘Neusgierig’

‘Neusgierig’ is ontwikkeld door kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer. De komende maand rijden ze beide rond in de Gele Verhalenbus van de bibliotheek met daarop een grote neus. De bus, de neus en de chauffeurs staan symbool voor de universele menselijke nieuwsgierigheid. Al snuffelend gaan ze hun neus achterna om u te vragen waar u nieuwsgierig naar bent. Op kunstzinnige wijze laat u uw reactie achter in de bus. Zo wordt u, aldus de kunstenaars, op artistieke wijze tot een elementair deeltje van het grote ‘willen weten’ wat de mens voortdrijft, en tot de basis van een nieuwe bibliotheek in ons stadshart!
De eerste halte van de Neusgierige Bus is de Lebuinuskerk waar op zaterdag 7 september van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Vrijetijdsmarkt wordt gehouden.


Locatie Stromarkt
De lange weg
We zijn al lang bezig met nieuwbouw. Te lang zeggen sommigen, maar een lange weg kun je leuk maken. En dat proberen we te doen met 'Neusgierig'. Het is de eerste leuke actie die start in het kader van het grote project Kunst en Architectuur bij de nieuwe bibliotheek. Er volgen er dus meer.

Eerst lichten we de lange weg nog even toe. Die begon al in 1995 met het maken van plannen. Diverse locaties en ideeën passeerden de revue. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad in 2011 besloten dat er een nieuwe bibliotheek in het centrum van de stad moet komen. En wel op de Stromarkt.

Locatie Nieuwe Markt
Bezuinigingen zijn er de reden van dat inmiddels ook de Nieuwe Markt als locatie in beeld is. Mogelijk zou dat een beter alternatief zijn omdat er gezocht wordt naar een goedkopere invulling van de nieuwbouw. Binnenkort - in september of oktober - zal door de gemeenteraad een keuze gemaakt worden voor de locatie voor de nieuwe bibliotheek in het centrum: Nieuwe Markt of Stromarkt.

Daarna kunnen we van start. De keuze voor een architect die ontwerpen gaat maken - eerst voorlopig (VO) en dan definitief (DO) - zal een van de eerste stappen zijn. Uiteindelijk komt er een heel bouwplan, een bestek en een aanbesteding. Er zal gesloopt en gebouwd gaan worden. En dan - na de oplevering - wordt er ingebouwd en ingericht.

Uiteindelijk zullen we de nieuwe bibliotheek heel feestelijk gaan openen. Met muziek en dichters en natuurlijk heel veel kinderen want zij hebben de toekomst en mogen zeker niet ontbreken. Zo zien we dat voor ons. Maar dan zijn we in ieder geval meer dan twee jaar verder.

De leuke weg
Hoe dan ook zullen we met elkaar moeten gaan wennen aan het idee dat de Bibliotheek Centrum vertrekt naar een nieuwe plek. Dat zal heel behoorlijk wennen zijn. We weten niet beter dan dat de bibliotheek aan de Brink zit. Al bijna 100 jaar, sinds 1916.

Om het gewenningsproces levendig, bijzonder en vooral van u en ons te maken hebben we van de provincie Overijssel subsidie gekregen om kunstenaars in te zetten. Eén kunstenaar wordt heel specifiek bij het ontwerp van het gebouw betrokken. Hij of zij zal nieuw media integreren in de architectuur zodat er recht gedaan wordt aan de bibliotheek in een een crossmediale omgeving.

En er is geld voor tien kunstenaars die tijdens de lange weg met ons aan de slag gaan: met de mensen van de bibliotheek, de gebruikers van de bibliotheek en de inwoners van Deventer. Er komen kunstprojecten die ons actief en artistiek betrekken bij het traject naar een nieuwe bibliotheek. Maar er komen ook alvast activiteiten die met de bibliotheek te maken hebben op de nieuwe locatie of in het nieuwe gebied. Zo kunnen we niet alleen wennen aan de nieuwe plek, we krijgen er ook allerlei ideeën over. De nieuwe plek gaat leven bij u en bij ons. Dat is de bedoeling.

Alles wat we gaan doen is via ons blog en op de nieuwbouwpagina op onze website te volgen. Zowel over de nieuwbouw als over de kunstprojecten.

Uiteraard horen we graag wat u ervan vindt. Mail ons via nieuwbouw@obdeventer.nl .

Jos Debeij

2 opmerkingen:

 1. Ik heb in de media gelezen dat de bibliotheek een kunststoel heeft gekregen. Het zou zo leuk zijn als die stoel ook op de site is te zien. Mits dat kan natuurlijk. Ik heb de stoel al in de media gezien, echt een aanwinst!! Nu wil ik er nog eens op zitten (als dat kan/mag natuurlijk.)
  Groeten uit Sleeuwijk (NB)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geachte heer Piso,
   Dank voor uw reaktie! Natuurlijk kunt u op de prachtige stoel komen zitten in de bibliotheek. Meer hierover vindt u in ons blogbericht van 16 augustus j.l. onder de kop 'IJsselwilgen in de Deventer Bibliotheek'. U bent van harte welkom aan de Brink.

   Verwijderen