vrijdag 23 januari 2015

Bibliotheekgebruiker tevreden over digitale dienstverlening

Een 7,4, dat is het cijfer dat de Bibliotheek Deventer krijgt voor haar website. Een ruime voldoende waarmee we precies op het landelijke gemiddelde zitten. Bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken, de openingstijden, de collectie en Mijn Bibliotheek. Ruim driekwart weet dat je via Mijn Bibliotheek je bibliotheekzaken kunt regelen, zoals verlengen, reserveren en zelfs betalen. 95% van hen maakt er ook daadwerkelijk gebruik van. Met het bestaan van de app-versie voor smartphone en tablet zijn minder mensen bekend.

Het zijn wat resultaten van uit BiebPanelonderzoek nummer 3 van 2014 dat ging over de digitale dienstverlening. Aan dit onderzoek doen landelijk zo'n 25 duizend bibliotheekgebruikers mee. De Bibliotheek Deventer vindt het belangrijk te weten wat de mening van de gebruiker is op verschillende gebieden. Daarom neemt ze deel aan BiebPanel. Voor Deventer vullen ongeveer 600 mensen elk kwartaal een enquête in. Veel panelleden nemen die moeite al jaren.

Luisteren en doen
Als de resultaten verwerkt zijn krijgt de bibliotheek de uitslag. Er volgen aanbevelingen van een landelijk team en intern wordt een actie- en verbeterplan opgesteld. Alle uitkomsten worden geplaatst op de website: www.obdeventer.nl/biebpanel.

Terug naar onderzoek 3 van 2014 over de digitale dienstverlening. De website biedt de informatie waar de bezoeker naar zoekt op een makkelijke en toegankelijke manier. Dat is mooi en we zijn er oprecht blij mee. Maar vinden bezoekers ook het aanbod waar ze niet naar zochten, maar waar ze wel gebruik van zouden willen maken. E-books bijvoorbeeld, of apps. Dat gaat op zich niet slecht. Biebpanelleden in Deventer zijn beter bekend met het app-aanbod dan landelijk, maar er is zeker winst te behalen.

Ruim de helft van de panelleden heeft een apparaat waarop e-books gelezen kunnen worden, (smartphones, tablets en e-readers) 20% van hen heeft ook daadwerkelijk een e-book via de bibliotheek gedownload of live gestreamd. Het meeste wordt dat gedaan via de VakantieBieb app. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de bekendheid van VakantieBieb. Ongeveer 25 % weet dat de VakantieBieb app bestaat.

Onbekend maar niet onbemind
Veel minder mensen kennen de Bibliotheek Wise app waarmee je op een smartphone of tablet dat kunt doen wat je op de website via Mijn Bibliotheek doet. Reserveren, verlengen, zoeken in de catalogus, zien wat je thuis hebt en meer. BiebPanelleden geven aan behoefte te hebben aan een dergelijke app. Het feit dat de app bestaat, maar niet gevonden of herkend wordt betekent maar één ding, promoten. Via de website natuurlijk, want hoe dan ook, de website van de Bibliotheek Deventer is in 2014 bijna 375 duizend keer bezocht.

En hier uiteraard! Speciaal voor de lezer van Bieblog alvast een paar links:
Bibliotheek Wise app: voor het online regelen van bibliotheekzaken
E-book collectie: e-book van de bibliotheek alleen voor leden (te lezen via app, pc en e-reader)
Luisterbieb app: geeft toegang tot luisterboeken
eBook selectie app: rechtenvrije klassiekers lezen (alleen via app store)
App reviews: overzicht en bespreking van tientallen apps die met kinderboeken te maken hebben
De Boekensalon app: Scant de barcode op een boek en geeft info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten