donderdag 29 januari 2015

Bestaansrecht

Geanimeerd zitten we in de trein terug van Utrecht naar Deventer, Hetty en Marike, onze specialisten op gebied van onderwijs en ik. Net een goed gesprek achter de rug over hun opleiding die ze nu afronden (HBO onderwijsspecialist) en waar we alle drie zeer enthousiast over zijn. Ik zit aan de andere kant van het gangpad, want ik moet me voorbereiden op een inleiding voor de leden van de Lions IJsselvalleiclub die vanavond op bezoek komen in de bibliotheek. Deze Lions zetten zich in voor ons project Taal en Meedoen, voor die Deventenaren die zich niet (goed) genoeg kunnen redden op taal- en digigebied.

Annemiek Vriezen; zelfs op vakantie slaat het biebhart
Raak vol vuur en vlam van wat we allemaal doen met de bibliotheek en zeg tegen Hetty en Marike: wisten jullie dat 1/3 van de Deventer bevolking lid is, dat de helft van de Deventenaren op bezoek komt in één van onze bibliotheken. Dat dat in cijfers uitgedrukt is: 30.000 leden, een ½ miljoen bezoekers op jaarbasis, bijna één miljoen uitleningen in 2014!

Opeens hoor ik naast mij: “sssst, ik ben aan het luisteren….” Ik kijk naast mij en zeg: “Zo, geïnteresseerd in de bibliotheek?” “Nou, ik zou maar geen discussie met hem aangaan, want dan bent u lang bezig”, zijn vrouw tegenover hem. “Ik ben helemaal fan van de bibliotheek, voorlezen met de kleinkinderen, er is altijd wat te doen.  Maar mijn man…tja”.  Ik vervolgens een beetje overmoedig: “Een gesprek ga ik niet uit de weg hoor”. De man breed lachend en overtuigd van zijn gelijk: “Heeft de bibliotheek nog wel bestaansrecht?” Ik: “U treft het, ik ben mij net aan het voorbereiden op een enthousiast praatje voor vanavond, ik  ga het nu voor u doen en dan kijken we of ik u overtuigd heb”. De man: “Je kan alles toch digitaal krijgen tegenwoordig, er komt geen boek meer aan te pas”. Ik, klaar voor de start…: “Hoorde u net hoeveel mensen er jaarlijks komen in de bibliotheek Deventer en gebruik maken van onze dienstverlening? Ik ben daar zelf toch wel erg trots op dat we nog altijd de best bezochte culturele instelling zijn. De kracht zit hem in dat wij ‘het centrum van Kennis & Informatie’ zijn, en natuurlijk dat we mee moeten met de tijd en dat Kennis en Informatie verpakt kan zijn in verschillende soorten media, fysiek en digitaal. 

Naast mij zitten Hetty en Marike, zij storten zich volledig op de doelgroep 0-12. Lezen is speerpunt nummer 1 in het onderwijs momenteel en met de bibliotheek zetten we fullspeed in op het brengen van ‘leesplezier’ op de basisscholen. Hetty is met haar BoekStartprojecten aan het voorlezen aan baby’s! Vaders weten niet wat hen overkomt als ze vanavond de voorleesworkshop volgen in de bibliotheek, er gaat een wereld voor hen open. Maar wist u ook dat wij vaak nog het enige openbare gebouw zijn in een stad? Een plek waar iedereen naar binnen kan en waar we van 9.00-21.00 uur open zijn.

We wisten van geen ophouden, Hetty en Marike ook vol overtuiging. Mijn buurman zat er enigszins verbouwereerd bij toen de trein het station van Deventer binnen reed. Op zoveel vrouwelijk bibliotheekgeweld had hij niet gerekend en ik geloof de rest van de coupé ook niet. Want als het aan ons ligt…


En,  ik had mijn praatje voor die avond klaar.

Annemiek Vriezen
Plaatsvervangend directeur

1 opmerking:

  1. Geweldig! En hartstikke belangrijk dat wij als vertegenwoordigers van de bibliotheek kunnen vertellen wat de meerwaarde van de bibliotheek in deze tijd is. Spread the word! ;)

    BeantwoordenVerwijderen