woensdag 10 oktober 2012

Een bijzondere ontmoeting met andere muziek!

Per toeval ontdek ik in De bibliotheek Deventer de cd Stagioni van Lucilla Galeazzi
Ik bewonder haar stem! Gillen, krijsen, galmen, alles gaat moeiteloos.

Lucilla Galeazzi is een grote dame in de Italiaanse muziek. Haar temperament én stem zijn krachtig en vurig. Haar bereik is ongekend. Het ene moment klinkt ze kristalhelder dan weer als een rasp. Via de website www.obdeventer.nl zoek ik meer muziek van Galeazzi. Uit de lijst van twintig titels klik ik op “Trio Rouge” en ontdek dat ik fragmenten van de cd kan beluisteren! Het is een ongewone combinatie: de stem van Galeazzi met cello en tuba serpent.
Michel Godard met zijn tuba serpent
De cd is niet aanwezig in de collectie van de bibliotheek Deventer dus die moet ik aanvragen. Vervolgens klik ik op de titel “Traditional and contemporary music from Italy” en ontdek één song van Lucilla op deze cd maar nu gaat de sneeuwbal rollen, ik maak kennis met andere (vergelijkbare) artiesten. Ik klik en klik en beluister de fragmenten. Ik raak steeds enthousiaster en weer vraag ik verschillende cd's aan. Een paar minuten later komt via de mail een bericht binnen dat de cd’s volgende week al naar Deventer komen. Een geweldige service, wat een verrijking.
En heel verrassend, in de bibliotheek kun je via de website "Muziekwebonline" de cd's helemaal beluisteren!
Mijn biebpas is goud waard…


Luister naar het lied  "Bella Ciao"
Ze werd geboren in Umbrie.
Terwijl zij klassieke zang studeert aan de universiteit van Rome ontmoet ze musicoloog Diego Carpitella, die opnames maakte bij Italiaanse families die op het platteland wonen.
Galeazzi trekt met hem mee en ontdekt zo de schoonheid van het volkslied.
Haar meerstemmige aanpak lijkt op die van de zang van werkers op de rijstvelden van Piemonte', zegt ze.

Ook leende Galeazzi haar stem aan tango- en jazzprodukties. De cd die ze opnam met La Banda is wat dat betreft interessant. Ze zingt daarop onder meer in jazz-composities van Michel Godard, Jean-Louis Matinier en Willem Breuker

Bekijk de volgende filmpjes en ontdek de schitterende folkmuziek uit Italië!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten