vrijdag 5 oktober 2012

Kinderboekenweek 2012

Het is weer kinderboekenweek. Het motto is Hallo Wereld! – Over het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen.
De kinderboekenweek duurt van 3 t/m 14 oktober.

De Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek,gaat naar Winterdieren van Bibi Dumon Tak. De auteur ontving de prijs tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. Winterdieren is een parel binnen de non-fictie, een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap’, aldus de Griffeljury
Winterdieren is een reeks portretten van dieren die in de poolstreken wonen: van ijsbeer tot sneeuwuil, van keizerspinguïn tot krill. Dumon Tak portretteert de pooldieren met een aanstekelijk enthousiasme, in een voor informatieve boeken ongewoon bloemrijke stijl. ‘Man o man, wat een beest is dit. Haveloos en hoogpolig vanbuiten, zorgzaam en oeroud van binnen,’ schrijft ze over de muskusos, die ze ‘een verwaaid dennenbos op poten’ noemt.

Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding op 26 september in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek Een vijver vol inkt van Annie M.G. Schmidt. Sieb Posthuma liet zich voor Een vijver vol inkt inspireren door de mooiste versjes uit het schatrijke oeuvre van Annie M.G. Schmidt en creëerde een prentenboek waarbij je ogen te kort komt. Met onder andere Sebastiaan, Ik ben lekker stout, Het fluitketeltje, Dikkertje Dap, Tante en oom in Laren, De lapjeskat, De wim-wam reus en Drie ouwe ottertjes.

Tijdens de kinderboekenweek worden er tal van activiteiten georganiseerd. De afsluiting van de kinderboekenweek in Deventer is op 14 oktober in de Deventer Schouwburg tijdens het kinderboekenweekspektakel en de toegang is gratis. Het spektakel duurt van 12.00 - 15.30 uur. Zo komen Hans en Monique Hagen optreden. Verder komen onder meer Janneke Schotveld, Thijs Goverde en Nanda Roep langs. Je kunt kijken naar films, knutselen, geschminkt worden en er wordt natuurlijk voorgelezen.
Lijkt je het leuk om tijdens deze dag mee te helpen, meld je dan aan via één van deze mail-adressen: nroozendaal@obdeventer.nl of kbarth@obdeventer.nl


Een volledig overzicht van alle activiteiten kun je vinden op de site van de bibliotheek, www.obdeventer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen