maandag 25 juni 2012

Keuzes voor de kiezen

Al een paar jaar hebben wij een eigen ‘Biebpanel’: een groep bibliotheekleden die het belangrijk vindt te laten weten wat en hoe de bibliotheek kan verbeteren. Uit het hele land doen inmiddels 36 bibliotheken mee met de onderzoeken van Biebpanel en bestaat het totale panel uit 20.000 leden. Deze leden krijgen vier keer per jaar per e-mail een vragenlijst voorgeschoteld en onlangs kregen we de resultaten van het eerste onderzoek van dit jaar toegestuurd.

Dit onderzoek heeft wel een heel actueel thema: ‘Keuzes van bibliotheken’. Het gaat over keuzes waar de bibliotheekwereld mogelijk voor zou kunnen komen te staan. Niet gezegd dat alles ook in Deventer speelt, maar in de huidige tijd van bezuinigingen is het maken van keuzes een ‘hot item’ in onze bibliotheek.

Een van de keuzes die aan de panelleden is voorgelegd gaat over de samenstelling van de collectie: heeft het panel de voorkeur voor een groot, divers aanbod met iets minder exemplaren per titel of een kleiner aanbod met veel actuele titels? De meningen hierover blijken evenwichtig verdeeld: 45% geeft de voorkeur aan het eerste, 44 % geeft de voorkeur aan een kleiner aanbod met meer dezelfde actuele titels. Het mooie van onze bibliotheek is dat iedereen van beide profiteert: in onze vestiging in Schalkhaar bijvoorbeeld staat een aantrekkelijk gepresenteerd beperkt aanbod, maar tegelijkertijd hebben onze leden daar, net als in alle andere vestigingen en zelfs vanuit huis, toegang tot de collecties van alle bibliotheken in Overijssel. Binnen een paar dagen heeft u het in huis: gratis te reserveren en af te halen in de vestiging die u schikt.

Verder gaat het onderzoek onder meer over de openingstijden en de aan- of afwezigheid van personeel, de prijs van het abonnement en het wel/niet heffen van leengeld, de reistijd die men ervoor over heeft om naar de bibliotheek te komen en of iemand zijn abonnement op gaat zeggen als de vestiging in de buurt zou moeten sluiten.

Uit dit onderzoek blijkt dat de leden dat prefereren wat wij als bibliotheek ook voor ogen hebben. De panelleden dragen de bibliotheek een warm hart toe, hebben er meer voor over dan de panelleden elders in het land. Dat is mooi, want onze bibliotheek is van iedereen voor iedereen en samen maken we de bibliotheek steeds beter!

Voor het volledige rapport klik hier (PDF).

Ook Biebpanel-lid worden? Dat kan via www.biebpanel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten