vrijdag 29 juni 2012

Drama's genoeg

Met het voorlopig laatste deel van Downton Abbey op televisie gisteravond is er een reeks afgesloten waarin het adellijke leven in Engeland aan het begin van de 20e eeuw op grandioze wijze wordt verbeeld. Het wachten is nu op een vervolg. Het schijnt in de maak te zijn!

Ondertussen kan ik me vermaken met nog veel meer fraaie Engelse kostuumdrama’s. Maggie Smith, die de magistrale figuur van Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham, in Downton Abbey speelt, heeft in Gosford Park de rol van Constance, de roddelende Gravin van Trentham. Deze film speelt zich ook af in een groot Engels landhuis, maar dan aan het begin van de jaren 30. In de jeugdfilm From time to time speelt zij de grootmoeder van een jongeman die terugkeert naar het oude familielandhuis aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Familiegeheimen die generaties lang verborgen zijn gebleven worden blootgelegd.

Eerder al konden we op tv en in de bioscoop kennismaken met het 18e eeuwse adellijke leven in Pride and Prejudice en in Jane Eyre. Wat heerlijk toch dat het, na veel drama en tegenslag voor de hoofdpersoon, dan ook nog goed afloopt.

Historisch drama in 19e eeuwse Engelse dorpen is schitterend verbeeld in tv-series als Lark Rise to Candleford en Return to Cranford. Tradities, ongeschreven regels en vooral etiquette lijken het leven van alle dag te bepalen, en ondertussen doen nieuwe technologische ontwikkelingen hun intree. Dat gecombineerd met prachtig spel en vooral voorbeeldig Engels, dat ook zonder ondertiteling goed te volgen is, maakt het kijken voor mij tot een genot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten