maandag 30 maart 2015

Zijn bliksem zijn donder: over Bachs passiemuziek

Bachs Mattheuspassie behoort tot de grootste monumenten van de westerse cultuur. Met name in de dagen voor Pasen wordt het grote koorwerk veelvuldig uitgevoerd in Nederland. Ook in Deventer vindt in de komende dagen een aantal uitvoeringen plaats, met onder meer het Deventer Vocaal Ensemble onder leiding van Klaas Stok.

Bach was zich van de status die zijn meesterwerk zich zou verwerven natuurlijk niet bewust. De Mattheuspassie werd voor het eerst uitgevoerd op 15 april 1729, Goede Vrijdag, in de Thomaskirche in Leipzig onder leiding van Johann Sebastian Bach zelf. Bij Bachs leven werd het werk nog viermaal uitgevoerd. Sinds de herontdekking door de componist Felix Mendelssohn een eeuw later geldt het als hét muzikale meesterwerk van de barok.

Er is over Bach en zijn muziek veel geschreven, en er zijn vele uitvoeringen op cd en dvd te beluisteren. Zo heeft de journalist Martin van Amerongen de vooraanstaande positie van dit passiewerk in de muziekgeschiedenis proberen te omschrijven in zijn amusante werk Zijn bliksem zijn donder. De musicus Jan Rot heeft het werk hertaald, naar eigen zeggen om iedereen weer te laten weten wat hij stond te zingen, waar men naar luisterde.  Een veelheid aan uitvoeringen op cd, en zelfs ook nog op lp, is op een rij gezet door de collega's van de muziekbibliotheek uit Rotterdam en is te reserveren via onze website. Zonder extra kosten! U kunt ook naar het werk gaan kijken: in Filmhuis de Keizer wordt een muziekdocumentaire over deze compositie vertoond.

Zelf houd ik meer van de Johannes Passion van Bach. Een wat kleiner werk, niet minder majestueus, maar dat intiemer kan klinken, zeker als het in een minder grote bezetting wordt uitgevoerd. Iets dat voor mij beter past bij de inhoud van de evangelieteksten, Zo kunnen smaken natuurlijk verschillen. Gelukkig hebben we voor vele voorkeuren muziek in huis. Kom gewoon eens luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten