donderdag 5 maart 2015

Waanzin en muziek: te gek voor woorden, te gek om naar te luisteren en te ondergaan

Waanzin is het thema van de 80ste Boekenweek, die van 7 tot en met 15 maart wordt gehouden. Een thema met veel literaire raakvlakken. In iedere vestiging is er een display te zien van boeken en films die het thema als onderwerp hebben.

Maar ook veel musici hebben op schitterende wijze (hun eigen) waanzin tot kunst verheven. In de bibliotheken aan de Brink en in Colmschate kunt u de volgende albums volledig beluisteren op de daartoe ingericht MuziekwebLuister-plekken:

Lucia di Lammermoor is een opera van Gaetano uit 1835 over een vrouw die verliefd is op een aartsvijand van haar familie. Zwaar onder druk gezet trouwt ze met een man van wie ze niet houdt. Op haar huwelijksnacht steekt ze haar kersverse echtgenoot neer en sterft. Maar niet voordat zij een lange waanzinaria gezongen heeft. De melodramatische vertolking door de sopraan NatalieDessay, gedirigeerd door Valery Gergiev, is er een om je vingers bij af te likken.



Het lieve liedje Be my baby uit 1963 van The Ronettes werd geproduceerd door de invloedrijke Phil Spector, bekend van zijn Wall of Sound. Om de perfecte geluidsmuur op te trekken was hij keihard voor zijn musici. Daarbij schuwde hij dictatoriale methodes niet. Spector zit sinds 2009 vast wegens moord. Zijn grootste fan en geniale gek Brian Wilson (Beach Boys) kon het liedje naar verluidt soms wel uren achter elkaar opzetten. Tot afgrijzen van zijn omstanders.




Hij is diverse keren opgenomen in een psychiatrische kliniek, maar de pianist en zanger Daniel Johnston wist uit te groeien tot een cultheld. Misschien wel dankzij zijn privéproblematiek waar hij openlijk over zingt in zijn kinderlijk eenvoudige liedjes. Volgens Johnston maakte hij een pact met de duivel om beroemd te worden.






Componist Robert Schumann (1810 - 1856) was bipolair, een stoornis die bij veel creatieve mensen voorkomt. Zijn manische en depressieve kanten kwamen ook in zijn muziek tot uitdrukking. Hij creëerde er de imaginaire personages Eusebius en Florestan voor, die elk totaal andere composities maakten. Schumanns laatste jaren waren triest: na een sprong in de Rijn liet hij zich vrijwillig opnemen in een gesticht, waar hij op 29 juli 1856 overleed.





MuziekwebLuister maakt meer dan 6 miljoen tracks digitaal te beluisteren in uw bibliotheek. Mooi, waanzinnig, lieflijk, groots of intiem: er zit vast iets bij waar u van geniet.

1 opmerking: