Dit jaar ging het om “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart, een boekje dat, naar voorkeur, in het wit, rood, groen en geel gekozen kon worden door de bibliotheekleden. Veel bibliotheken doen niet meer dan deze boekjes in grote stapels klaarleggen, maar Deventer maakt er altijd een uitgebreid programma omheen met lezingen en voorstellingen die aansluiten op boek, schrijver of thema. We stoppen in Deventer altijd half november om plaats te maken voor het Huis van de Hoofdpiet, maar de boekjes blijven uitgedeeld worden tot 1 december (zolang de voorraad strekt).
Na de opening van de actiemaand op zaterdag 1 november, opgeluisterd door een tuinvrouw die stevig aan de weg harkte, vonden een aantal activiteiten plaats. Het programma gaf alle aanleiding tot hoge verwachtingen. De bekende schrijver Abdelkader Benali hield een lezing waarin hij uit de losse pols vertelde over Maarten ’t Hart, het boek en zijn kijk daarop. Cabaretier Rop Janze kwam opnieuw met een speciaal programma naar aanleiding van het boek. Jaap Hoogendoorn hield een voordracht met “muziek-fragmenten” uit de boeken van ’t Hart waarna hij de betreffende (klassieke) muziek afspeelde. En in de huiskamerbioscoop van de bibliotheek werd de speelfilm “Een vlucht regenwulpen” gedraaid.
Maar wat was de reden, vragen wij ons af, dat de activiteiten zo matig bezocht werden? De bezoekers die we hadden waren enthousiast. Wordt er misschien teveel georganiseerd in Deventer? Zijn literaire dingen uit? Sprak het boek niet aan? Of hebben we er gewoon te weinig publiciteit aan gegeven? Wie het weet mag het zeggen. Reacties zijn welkom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten