dinsdag 25 november 2014

Nederland leest afgesloten

De actiemaand Nederland leest is al weer bijna voorbij. De maand waarin landelijk één boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Een boek dat in een enorme oplage door alle bibliotheken gratis wordt uitgedeeld aan hun leden.

Dit jaar ging het om “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart, een boekje dat, naar voorkeur, in het wit, rood, groen en geel gekozen kon worden door de bibliotheekleden. Veel bibliotheken doen niet meer dan deze boekjes in grote stapels klaarleggen, maar Deventer maakt er altijd een uitgebreid programma omheen met lezingen en voorstellingen die aansluiten op boek, schrijver of thema. We stoppen in Deventer altijd half november om plaats te maken voor het Huis van de Hoofdpiet, maar de boekjes blijven uitgedeeld worden tot 1 december (zolang de voorraad strekt).

Dit jaar hebben we voor het eerst ook iets bijzonders gemaakt van de displaytafel met de gratis boekjes. Aansluitend op het populaire TV-programma “Maartens moestuin” werd in samenwerking met natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza op en rond die tafel een moestuin aangelegd met kruiwagen en tuingereedschap, een kweekkas en manden en kisten met groente en fruit. Vlakbij werden op een groot beeldscherm de afleveringen van het TV-programma continu afgespeeld. Een verrassende binnenkomer voor het publiek dat de bibliotheek bezocht en het gratis boekje vond dan ook veel aftrek.

Na de opening van de actiemaand op zaterdag 1 november, opgeluisterd door een tuinvrouw die stevig aan de weg harkte, vonden een aantal activiteiten plaats. Het programma gaf alle aanleiding tot hoge verwachtingen. De bekende schrijver Abdelkader Benali hield een lezing waarin hij uit de losse pols vertelde over Maarten ’t Hart, het boek en zijn kijk daarop. Cabaretier Rop Janze kwam opnieuw met een speciaal programma naar aanleiding van het boek. Jaap Hoogendoorn hield een voordracht met “muziek-fragmenten” uit de boeken van ’t Hart waarna hij de betreffende (klassieke) muziek afspeelde. En in de huiskamerbioscoop van de bibliotheek werd de speelfilm “Een vlucht regenwulpen” gedraaid.

Maar wat was de reden, vragen wij ons af, dat de activiteiten zo matig bezocht werden? De bezoekers die we hadden waren enthousiast. Wordt er misschien teveel georganiseerd in Deventer? Zijn literaire dingen uit? Sprak het boek niet aan? Of hebben we er gewoon te weinig publiciteit aan gegeven? Wie het weet mag het zeggen. Reacties zijn welkom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten