maandag 25 augustus 2014

BoekStart Vader Voorleesrecord met Leo Blokhuis

Voorlezen vind ik heerlijk. Prachtige zinnen overbrengen, bijzondere thema's bespreekbaar maken en samen kijken naar mooie plaatjes. Ik geniet van de snoetjes die naar me opkijken en als vanzelf ontstaat er een band tussen jou en je voorleespubliek.

Dat moet mijn moeder vroeger vast ook gevoeld hebben toen ze ons thuis voorlas. Het is mij met de paplepel ingegoten. Bijna iedere avond vóór het naar bed gaan las mijn moeder me voor uit sprookjesboeken. Toen ik eenmaal zelf kon lezen, verslond ik elk sprookjesboek dat ik maar kon vinden.
Aan een voorlezende vader heb ik geen herinneringen, wel kon hij prachtige verhalen vertellen over de natuur. Volgens mijn broer haalde hij de inspiratie voor die verhalen soms uit boeken. Had ik dan toch een voorlezende vader? Met het verhaal in zijn hoofd en de natuur als levende prenten? In ieder geval heeft hij positief bijgedragen aan mijn leesgedrag. Want mijn vader ging met ons naar de openbare bibliotheek.

Vaders voor Lezen
Dat mijn vader niet daadwerkelijk uit boeken voorlas is niet zo gek. In Nederland leest in 65% van de gezinnen de moeder het vaakst voor, en in slechts 8% de vader. Uit onderzoek blijkt echter dat een vaderlijk leesvoorbeeld van grote invloed is op het (latere) leesgedrag van een kind. Zo zijn vaders in staat hun kinderen beter uit te dagen tijdens het voorlezen. Meer informatie over de effecten van voorlezende vaders vindt u op de website van Leesmonitor Leesvaardigheid.

Nu u dit weet, vindt u dan ook niet dat het fantastisch zou zijn als vaders veel meer gaan voorlezen? De Leescoalitie, opgericht in 2012, vindt dat wel en organiseert daarom de campagne Vaders Voor Lezen, om vaders aan te moedigen vaker voor te lezen.
BoekStart Vader Voorleesrecord
Het Vaders-voor-lezen elftal bestaande uit 11 bekende Nederlandse vaders vormt het boegbeeld van de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie mannen wil enthousiasmeren om meer te lezen en voor te lezen aan hun (klein)kinderen.
Het Vaders-voor-Lezen-elftal wil andere vaders motiveren voor te lezen aan hun kroost. Een elftal doet dat natuurlijk met wat competitie, in dit geval met een recordpoging. Daarvoor bent u als vader, samen met uw kinderen tot 4 jaar, hard nodig.
In september gaan acht bibliotheken met elkaar de strijd aan zoveel mogelijk vaders en hun baby’s en peuters in hun bibliotheek te ontvangen tijdens het BoekStart Vader Voorleesrecord.


Leo Blokhuis
Op zaterdag 13 september van 10.30 - 11.30 uur zal Leo Blokhuis, één van de vaders uit het Vaders Voor Lezen-elftal, het spits afbijten in de Bibliotheek Deventer aan de Brink 70.
Tijdens de recordpoging krijgen alle vaders eerst een speed-voorleesworkshop, gegeven door schrijfster en beroepsvoorlezer Anke Kranendonk. Nadat wethouder Jan Jaap Kolkman het startsein heeft gegeven, zal Leo Blokhuis de recordpoging leiden. Samen met alle vaders die aanwezig zijn zal hij het babyboekje Piep is wakker voorlezen. De vaders lezen het boekje uiteraard aan hun kinderen voor. Alle vaders ondertekenen een voorleesconvenant waarmee zij verklaren voor te (blijven) lezen. Ook krijgen zij het babyboekje Piep is wakker cadeau. Dit boekje is speciaal voor BoekStart gemaakt en nog niet in de winkel verkrijgbaar.

Leo Blokhuis vindt dat alle vaders in Nederland zichzelf het plezier van het voorlezen moeten gunnen:Deelname BoekStart Vader Voorleesrecord
Alle voorlezende vaders in Deventer roepen wij op zich op te geven voor het Vader Voorleesrecord. Het zou toch geweldig zijn als wij de meeste vaders naar de bibliotheek weten te krijgen en daarmee de wedstrijd winnen. De winnende bibliotheek krijgt de BoekStart Vader Voorleesrecord Bokaal.

Het voorleesrecord is bedoeld voor alle mannen met kinderen tot 4 jaar. Moeders en oma's zijn uiteraard ook welkom, maar zij tellen niet mee voor de recordpoging.
Wilt u aanwezig zijn bij het Vader Voorleesrecord, meldt u zich dan aan via info@obdeventer.nl Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Update: u kunt zich ook aanmelden via Facebook


Geen opmerkingen:

Een reactie posten