maandag 7 april 2014

StOK, luilekkerland voor kinderboekenfan is open

De officiële opening is pas op 17 mei, maar nu al staat de deur met de naam Lijsje Lorresnor open voor publiek. Achter die deur, op de eerste verdieping van de Bibliotheek Centrum, bevinden zich kasten vol met oude kinderboeken. Sommige om te kopen, andere om te lenen en hele kwetsbare om alleen maar ter plekke in te kijken. Het is slechts een deel van de collectie van StOK, Stichting ’t Oude Kinderboek. De rest staat netjes onder de nok op de “Thomas Zolder”. Overigens ook te bezoeken, maar dan wel samen met één van de 25 vrijwilligers van StOK.

Voorproefje
Er wordt nog hard gewerkt aan de inrichting van het ‘kinderboekenleenmuseum’, zoals ze het zelf graag noemen. Toch mag het publiek alvast een kijkje komen nemen. ‘Op die manier komen we er zelf ook een beetje in’ zegt Paula Bömer. Ze is al 14 jaar verbonden aan StOK waar ze nu de positie van interim coördinator vervult. Paula komt mee vanuit Zutphen waar StOK ooit begonnen is. Sinds vorig jaar is de Bibliotheek Centrum de nieuwe plek en dat is even wennen.

De ruimte, die tot voor kort dienst deed als kantoor voor bibliotheekmedewerkers, moest flink onder handen genomen worden. De boeken die geschikt zijn voor de uitleen of ter inzage liggen zijn allemaal ingevoerd in het bibliotheeksysteem zodat ze te vinden zijn via het zoeksysteem van de bibliotheek, de aquabrowser. Elk boek krijgt een etiketje, in het boek zelf en niet op de rug.  ‘Dat tast het uiterlijk van het boek namelijk alleen maar aan en dat is zonde’, vindt Paula Bömer.

Niet zomaar vrijwilliger
Paula is blij dat ze een paar weken de tijd hebben om proef te draaien. Sinds de verhuizing zijn er 10 nieuwe vrijwilligers bijgekomen die allemaal ingewerkt moeten worden. ‘We laten ze eerst een maandje snuffelen en pas dan besluiten we gezamenlijk of iemand voor langere tijd vrijwilliger wordt.’ Vrijwilligers krijgen gedegen ‘les’ in kinderboeken. Het komt namelijk nogal eens voor dat mensen binnenkomen en vragen naar een bepaald boek uit hun jeugd waarvan ze bijvoorbeeld de titel niet meer weten. Vrijwilligers moeten dan wel kunnen doorvragen en weten waar de antwoorden te vinden zijn.
'Oude' vrijwilliger Eef Nulden (7 jaar in touw en meegekomen uit Zutphen) en aspirant-vrijwilliger Anneke Kopuit verwerken boeken die onlangs zijn binnengekomen. De hele collectie van StOK bestaat uit schenkingen en giften.

Anneke Kopuit is een nieuwe vrijwilliger. Ze zit aan het eind van het snuffelperiode ‘en het ruikt goed’, aldus Anneke. Ze heeft altijd al wat met lezen gehad; was vrijwilliger bij diverse bibliotheken en heeft in haar huis een verzameling boeken die behoorlijk uit de kluiten is gewassen. Met kinderboeken heeft ze nog niet veel gedaan maar ze wordt enthousiast van idee om ook dit genre beter te leren kennen. De kans is dan ook groot dat bezoekers haar in de toekomst tegen gaan komen.

Paula Bömer bladert door de map
met vragen van mensen
Openingstijden
Het ‘kinderboekenleenmuseum’ is open als de Bibliotheek Centrum open is. Dat betekent dat boeken ingezien en uitgeleend kunnen worden. Gelegenheid voor het stellen van vragen en het kopen van boeken is er als er een vrijwilliger aanwezig is. Voorlopig zal dat zijn van dinsdag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Overigens kunt u ook via de mail vragen stellen over kinderboeken. Het mailadres is info@stichtingtoudekinderboek.nl.

Wilt u rechtstreeks bladeren in de catalogus van StOK volg dan deze link.
Alles wat u verder wilt weten over StOK vindt u op www.stichtingtoudekinderboek.nl

-----o0o-----

Lorresnor
Lijsje Lorresnor is niet zomaar een naam die de ruimte van het 'kinderboekenleenmuseum' heeft meegekregen. Er is goed over nagedacht. Lijsje is namelijk de hoofdrolspeelster in het gelijknamige boek van J.M. Selleger-Elout uit 1932. In het verhaal krijgt de 10-jarige arbeidersdochter Lijsje de bijnaam Lorresnor omdat ze 'lorren snort' op de vuilnisbelt, op zoek naar iets waardevols.
Eigenlijk een beetje wat de vrijwilligers van StOK ook doen, snorren door de boeken van anderen. Hoewel ze de schenkingen natuurlijk verre van vuilnis vinden en oprecht blij zijn met alles wat er gedoneerd wordt.

3 opmerkingen:

 1. Als ik die boekenkast zie krijg ik de kriebels.. Zoveel kinderboeken bij elkaar.. snorrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  2. Hallo Peet,
   Je bent welkom. En als je uitgesnord bent en toch nog iets zoekt dan kom je gewoon dinsdag, woensdag of donderdag en laat je je helpen door één van de enthousiaste vrijwilligers. Kun je ook leuk bomen over kinderboeken mee opzetten trouwens.

   Verwijderen