vrijdag 16 augustus 2013

IJsselwilgen in de Deventer bibliotheek

De bibliotheek aan de Brink is een stoel rijker. Niet zomaar een stoel, een Kunststoel. Het meubelstuk is helemaal met de hand gemaakt door ontwerper Paul ten Voorde, van bijzonder hout. Wellicht herinnert u zich de karakteristieke wilgen die aan de overzijde van de IJssel stonden, ter hoogte van de Wilhelminabrug. Er zullen heel wat foto's van het IJsselfront van de stad zijn gemaakt waar deze bomen op de voorgrond staan. De bomen moesten worden verwijderd voor het project Ruimte voor de Rivieren.


Om iets van de waarde voor de stad te behouden is er een bestemming voor het hout gezocht waar iedere Deventenaar iets aan kan hebben. Met de plaatsing van de stoel in de bibliotheek is dat goed gelukt, vinden de waterschappen. In het ontwerp is de herkomst van het hout terug te zien: een wat grillige vorm, waarbij het lijkt alsof de stoel in elkaar is gevlochten. De zitting is gemaakt van touw met een sterke gelijkenis op wilgentenen vlechtwerk.

En de stoel zit toch lekker! Neem vooral eens plaats: u vindt de stoel op de eerste verdieping, tussen allerlei boeken over kunst, design en meubels.

2 opmerkingen:

 1. Ik was aangenaam verrast om de wilgen weer te zien en te zien wat voor een prachtige vormen daaruit naar voren zijn gehaald.
  Een erfenis van de bomen in stijl.
  Chapeau Paul!

  Marianne R.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klutsende klompen uit de IJsselklei ...
  ooit zo bedoeld, nu als willig meubelstuk 2.0

  BeantwoordenVerwijderen