zaterdag 3 november 2012

Beste Bibliothecaris


Op 24 oktober heeft Bibliotheekblad de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2012. Tijdens een feestelijk evenement is de NBD Biblion Award aan de OBA uitgereikt door Ronald Giphart, voorzitter van de onafhankelijke jury. De bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland mag niet alleen in Nederland gezien worden. Het is een internationale Topbibliotheek die laat zien hoe de oude boekenbibliotheek succesvol een nieuwe weg is ingeslagen als werk- en ontmoetingsplaats. Er valt veel te beleven aan de activiteiten die er plaatsvinden en de gemiddelde verblijfsduur per bezoeker ligt inmiddels boven de twee uur. ‘En het aantal bezoekers’, vertelt bibliotheekdirecteur Hans van Velzen - met seizoenskaart in zowel Kuip als Arena – onderkoelt: ‘ligt fors hoger dan in de Amsterdam Arena’. De OBA is één van de topattrakties van Amsterdam en dus van Nederland.

Sinds een paar jaar organiseert ons vakblad deze verkiezing. Een mooi evenement. Het laat de buitenwacht zien wat goede bibliotheken zijn. Het stimuleert ons bibliotheken om te kijken naar goede voorbeelden en die na te volgen.

Sinds vorig jaar is er ook de verkiezing voor de beste bibliothecaris, de ‘persoonlijkheidsprijs’. Vorig jaar sleepte de in Deventer opgeleide en wonende Mark Deckers, werkzaam bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst, de prijs in de wacht. Mark is een inspirerende vernieuwer van bibliotheekwerk. Iemand die strategisch denken koppelt aan praktische stappen om de gekozen weg daadwerkelijk in te slaan. Hij stond dan ook aan de wieg van belangrijke vernieuwingen in de dienstverlening van bibliotheken richting onderwijs en op internet.

Dit jaar wist Corrie Folkersma, consulent cultuur en lezen van onze bibliotheek, tot de finale door te dringen. Samen met Theo Peeters en Esther Valent was ze één van de drie genomineerden waarop vakgenoten en anderen hun stem konden uitbrengen. Theo Peeters won en Corrie werd tweede. 

Er is op de website van ons vakblad meer te lezen en te kijken over de verkiezing.

Corrie gaat mei 2013 met pensioen na ruim 40 jaar in het bibliotheekvak aan de slag te zijn geweest. Met een prachtige loopbaan kan ze trots het vak vaarwel gaan zeggen. Corrie is van de inhoud van de bibliotheek en onderneemt richting samenleving, wacht niet af maar gaat in gesprek met mensen. Ze geeft mensen de ruimte om hun eigen plannen uit te voeren.  Ook de jaren die ze bij ons aan het werk is. Samenwerken is haar  met de paplepel ingegoten. Wie bij haar aanklopt treft nooit een gesloten deur. We zijn daar als bibliotheek erg blij mee. De tientallen leeskringen, de huiskamerbioscoop de Kleine Keizerin, het Dichterscafé, de activiteiten van het Netty Hollaarfonds, het Huis van Zwarte Piet en vele vele andere programma’s kwamen tot stand doordat Corrie zei, ‘laten we maar eens kijken of het kan’. En het kon bijna altijd. Daardoor zijn tal van programma’s van mensen zelf tot stand gekomen die weer anderen in staat gesteld hebben om deel te nemen. De bibliotheek als ondersteuner voor activiteiten die als bron van ontplooiing voor velen dienen. Daar ligt een gouden toekomst.

Wij zijn trots op de tweede plaats van Corrie en nemen haar motto ‘laten er maar eens kijken of het kan’ met plezier over, straks.

Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen