donderdag 26 juli 2012

Recept tegen de zomerdip

Op het moment van schrijven zit ondergetekende op haar werkplek naast een openstaand raam. Een zacht briesje waait naar binnen; buiten schijnt de zon in de groene binnentuin. Een ideaal moment om een stukje te schrijven over de zomerdip!

En dan heb ik het niet over het weer, maar over het leesniveau van kinderen, dat tijdens de zomervakantie een "dip" kan vertonen. Het blijkt namelijk dat het leesniveau van kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar beduidend lager ligt dan aan het einde van het vorige lesjaar. Leraren noemen dit fenomeen "zomerdip". Maar gelukkig zijn er manieren genoeg om de zomerdip te lijf te gaan! Hierbij een recept.

Ingrediënten
  • Héél veel leuke boeken, tijdschriften en jeugdboekenapps
  • Taalspelletjes
  • Enthousiaste ouders (die zelf natuurlijk ook met plezier lezen)
Werkwijze
  1. Straal als ouder uit dat lezen leuk is en stimuleer uw kind dit ook te doen!
  2. Laat uw kind een keuze maken uit de talloze leuke jeugdboeken, -tijdschriften, -apps en dergelijke. Kent u ook het fenomeen "meegroeiboek"? Meegroeiboeken bevatten verhalen die oplopen in AVI-niveau, veelal van AVI-Start tot AVI-E4. Ideeën nodig? Leesplein.nl is een site met veel handige leestips.
  3. Mix bovenstaande met leuke taalspelletjes, bijvoorbeeld die van de NRT. Kinderboekenschrijfster Rian Visser biedt een keur aan online spelletjes en e-books.
  4. Als uw kind per dag 15 minuten leest, leert het 1000 nieuwe woorden per jaar! Laat uw kind daarom ook in de vakantie een kwartiertje per dag met taal bezig zijn. In de auto op de achterbank, op een luchtbed in de zon, 's avonds in bed als het eigenlijk niet meer mag...

Een fijne zomer gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten