dinsdag 24 juli 2012

Met de bieb op reis

Wat heb je aan de bibliotheek als je reisplannen aan het maken bent?
Een heleboel!
Heb je nog geen idee waar je naartoe wilt, dan is het heerlijk om gewoon eens door de landenafdeling van de plaatselijke vestiging te dwalen. Bibliotheek Centrum aan de Brink heeft er zelfs een speciale kamer voor ingericht. De voor een deel op displaytafels uitgestalde boeken geven een overdaad aan verleidelijke bestemmingen. Door hier gewoon rond te snuffelen doe je ideeën en inspiratie op.

Transsiberië Express in de sneeuw
Is de keuze eenmaal gemaakt dan begint de praktische en inhoudelijke voorbereiding van de reis. Ook hier is de bibliotheek weer van belang. Zelf ga ik dit najaar met de Transsiberië Express door Rusland en Mongolië naar Peking. Lonely Planet’s “Trans-Siberian Railway” en het “Trans-Siberian Handbook” van Bryn Thomas staan boordevol praktische informatie over de reis en de treinen en over de plaatsen die je onderweg kunt bezoeken.
Meer reisgidsen nodig? De bibliotheek heeft een keur aan Nederlandse en Engelstalige reisgidsen over Rusland, Mongolië en China, ter plekke aanwezig of anders altijd gratis aan te vragen.

Maar je wilt natuurlijk niet alleen praktische informatie maar ook de sfeer proeven: hoe is het om zelf zo’n reis te maken? Dat vind je in de reisverhalen van reisschrijvers. Eric Newby (“De grote rode treinreis”) en Paul Theroux hebben over deze reis op onderhoudende en humoristische wijze geschreven. Wil je meer feitelijke informatie over geschiedenis, land en volk? Dat tref je aan in de nonfictieboeken van de bibliotheek. In “De man zonder gezicht” van Masha Gessen las ik wat een crimineel president Poetin in feite is en bestsellerschrijfster Jung Chang haalde in “Mao: het onbekende verhaal” mijn redelijk positieve beeld van de vroegere Chinese leider omver.
En al deze boeken staan in de bibliotheek overzichtelijk op land bij elkaar. Praktische informatie, sfeer proeven en achtergrondinformatie krijgen kan tijdens één bezoek geregeld worden.

De bibliotheek is al lang niet meer een plaats voor alleen boeken. Films en muziek behoren tot het standaard aanbod en geven een heel andere indruk van de reisbestemmingen. Ik bekeek de thriller “Transsiberian”, met Ben Kingsley en Woody Harrelson, over drugssmokkel en moord in de beroemde trein en de documentaire “The long march”, de communistische visie op Mao’s Lange Mars in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Maar ook gewone reis-DVD’s  met toeristische informatie staan in de kast, tussen de reisgidsen.
En wie alvast de muziek van een land wil leren kennen vindt op de muziekafdeling cd’s met wereldmuziek. Zo kom je al echt in de sfeer van je reisbestemming.

Vroeger ging je naar een reisburo als je op vakantie wilde, maar vliegtickets en hotels boeken we tegenwoordig zelf via internet. Dat kan ook in de bibliotheek waar een groot aantal internetpc’s gratis beschikbaar is. En voor de informatie hoef je ook niet meer naar Arke, Oad of Holland International.
De bibliotheek is het moderne reisburo geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten