vrijdag 20 juli 2012

E-books in de uitleen

Een vaak gehoorde vraag in de bibliotheek is de laatste tijd: “Hebben jullie ook e-books in de uitleen?” Sinds enige tijd is het antwoord daarop JA.

Kijkend op de website van de bibliotheek vindt u onder het tabblad E-BOOKS een aantal collecties die aangeboden worden als e-book. Deze boeken zijn voor iedereen te downloaden, lid of geen lid van de bibliotheek. Het gaat om titels waarop geen auteursrecht meer rust. U denkt dan misschien: ”nou, dat zullen dan wel hele oude boeken zijn”. Dat klopt, maar daar hoeft niets mis mee te zijn.

De titels uit de Eregalerij herkent u vast nog van uw literatuurlijst van school, voor de een uit een ver grijs verleden, voor de ander misschien nog niet zo lang geleden. In uw schoolperiode waren dit waarschijnlijk niet de meest leuke boeken, maar nu kijkt u daar vast heel anders tegenaan en ontdekt u dat de boeken niet voor niets tot de belangrijkste titels uit de Nederlandstalige literatuur behoren.

In het Gutenberg Project, vindt u eveneens auteursrechtvrije titels. Behalve Nederlandstalige titels bevat de collectie e-books ook een groot aantal titels in andere talen. U kunt de boeken vinden in de catalogus van de bibliotheek.

Eén van de klassiekers is van het Gutenberg Project is bijvoorbeeld Reis naar het middelpunt der aarde van de Fransman Jules Verne. Hij schreef het bijna 150 jaar geleden en tot op de dag van vandaag verschijnen er vertalingen, hertalingen, films, bordspellen en computerspellen met dit verhaal als basis. 

De derde collectie e-books zijn de titels die u via streaming kunt lezen, dus rechtstreeks via internet. Het enige dat u hiervoor nodig hebt is een internetverbinding en een apparaat dat Flash ondersteunt. De iPad en iPhone kunt u hiervoor dus nog niet gebruiken. Deze collectie, die momenteel zo’n 140 titels bevat wordt voortdurend aangevuld. Wilt u deze boeken lezen dan moet u wel lid zijn van de bibliotheek.

Ten slotte zult u denken: “Die oude boeken, dat is goed en wel, maar wanneer komen nou de nieuwe titels beschikbaar als e-book?”. Het enige antwoord dat we daarop kunnen geven is dat dit nog niet bekend is. De reden hiervoor is dat de bibliotheken met de diverse uitgevers in onderhandeling moeten over de regelgeving. In de wet is namelijk het uitlenen van fysieke boeken geregeld, maar bestaat er nog niets op het gebied van eBooks. Er wordt hard aan gewerkt en zodra er iets nieuws te melden is hoort u dat zeker van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten