maandag 4 februari 2013

Muzikale boekpresentatie valt in de smaak

Rob Godthelp de Deventer schrijver
Noteerde met zeer grote ijver
Een boek vol met rijm
En 't is geen geslijm
'Limericks voor kinderen' is een blijver

Ze nodigen in ieder geval uit tot zelf proberen, de limericks in het boekje van Rob Godthelp. En dat is nou juist wat de schrijver wil. Vooral kinderen aansporen om de vijfregelige gedichtjes met het rijmschema aa bb a op papier te zetten. Het boekje geeft voorbeelden, maar ook handvatten voor docenten om er op school mee aan de slag te gaan. Zaterdag 2 februari werd 'Limericks voor kinderen' officieel gepresenteerd in de Bibliotheek Deventer.

Jan Gerritsen (links) en Roy Kuschel
Ze nodigen ook uit om op muziek gezet te worden. Muzikanten Jan Gerritsen en Roy Kuschel lieten horen hoe het klinkt als limericks 'gerapt' worden. Tijdens een workshop lime-raps op de school voor praktijkonderwijs Arkelstein, hebben Jan en Roy met leerlingen limericks gemaakt. Op Nationale Gedichtendag hebben de leerlingen zelf gerapt maar tijdens de boekpresentatie waren het Jan en Roy. Uiteraard ontkwam Rob Godthelp er niet aan om een gedicht uit zijn boek te rappen.

Jan Rensink
Het officiële gedeelte bestond uit een eigenzinnige, humoristische en zeker ook zeer deskundige inleiding over poëzie en de limerick door de initiatiefnemer van het Deventer Dichterscafe, Herman PosthumusMeyjes. Daarna werd het eerste exemplaar van Godthelps boek aangeboden aan de directeuren van het openbaar onderwijs in Deventer en Zutphen: Jan Rensink en Henk Mulder.

De openbare scholen in Deventer gaan in ieder geval met het boek aan de slag. Er komt een limerickwedstrijd tussen de groepen acht van de 30 basisscholen. De winnende gedichten komen in Het Blad (van het openbaar onderwijs). De lime-raps zijn inmiddels op cd gezet en zullen de leerlingen zeker inspireren om een mooie, spannende of actuele limerick te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten