woensdag 20 februari 2013

Boerhaave-leerlingen doen bieb aan tijdens Cultuurroute

Het was een invasie, maar dan wel een hele leuke op woensdag 13 februari. Ruim 120 leerlingen van klas  2 van het Etty Hillesum Lyceum locatie Boerhaave bezochten de Bibliotheek Deventer als onderdeel van een programma waarin ze kennis maken met culturele instellingen in de stad. In groepjes van 15 kwamen ze zowel naar de Bibliotheek Centrum als in Keizerslanden en Colmschate. Druk, maar door de gemotiveerde instelling van de leerlingen en begeleiders was het een interessante dag.

Op bezoek in de Bibliotheek Keizerslanden
Hoewel de bibliotheek geen vast programma heeft voor het Voortgezet Onderwijs staat ze altijd open voor samenwerking. Soms gezocht op initiatief van de bibliotheek zelf, zoals tijdens Gedichtendag samen met Arkelstein en Boerhaave. Soms op verzoek van de school, zoals met de historische speurtocht door leerlingen van Het Stormink en nu dus de Cultuurroute met Boerhaave. Leerlingen maken kennis met de bibliotheek en de bibliotheek blijft voeling houden met de jeugd van tegenwoordig.

Zou deze jeugd van 13-14 jaar nog wel in zijn voor het maken van een animatiefilmpje. We vroegen het ons af en namen de gok. Geen slechte bleek al snel. Met zichtbaar plezier zetten leerlingen zich aan het kleien van figuurtjes, het bedenken van een kort verhaaltje om het vervolgens snel te filmen. De resultaten waren misschien niet allemaal Oscar-waardig maar zeker moeite waard.


Uiteraard wil je als bibliotheek meegeven wat je voor jongeren kunt betekenen. Om ze op een lichtvoetige manier te wijzen op de uitgebreide collectie en kennis en kunde van de diverse medewerkers werden leerlingen aan een quiz gezet. Andere groepen liepen met tablets rond om medewerkers te interviewen, foto's te maken en de bevindingen op te sturen naar een speciaal hiervoor in het leven geroepen weblog.

Wat is dat dan, Boekstart voor Baby's?
Vraag het gewoon een ouder.
Voor ons als medewerkers was het mooi om te zien hoe gemotiveerd de meeste jongeren aan de slag gingen. En hoe hun beeld van 'die saaie bibliotheek' toch een beetje om ging. Missie geslaagd en op naar de volgende ronde op 29 mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten