vrijdag 12 december 2014

Dynamische ontmoetingsplek, die bibliotheek van 2015

Woensdag 10 december j.l. vond in Amsterdam het Nationale Bibliotheekcongres plaats. 800 man en vrouw uit de bibliotheekwereld verzameld in een lokatie die begin vorige eeuw gebouwd is voor het volk door de architect Berlage: een prachtige combinatie. Ik was erbij, en ging helemaal hyper weer naar huis. Die bibliotheekwereld: daar zit zoveel beweging, zoveel passie, zoveel innovatie in, daar kun je op zo'n dag zo heerlijk van genieten. Die is nog lang niet uit-ontwikkeld !

Aan het begin van de dag hield Minister Bussemaker een mooie toespraak over de bibliotheekontwikkelingen die zij in haar werk was tegengekomen. En Ruben Nicolai las een sprookje met wolf, geitjes en een appel voor, dat eindigde met een echte prinses. En vervolgens kwam er een vurig pleidooi van Prinses Laurentien voor de bestrijding van de laaggeletterdheid in het land en deze actie nog sterker met de bibliotheekwereld te verbinden. Tijdens de tv-uitzending van Pauw deden beiden dat nog eens dunnetjes over.
 
Ik heb vooral genoten van de dynamiek die er in mijn vak op zoveel plaatsen te vinden is. Ik weet dat we in Deventer veel ontwikkelen, daar zitten we midden in, en wat is het heerlijk dat we niet alles zelf hoeven doen. Maar ook: wat nemen digitale ontwikkelingen een snelle vlucht, en wat valt er op zo'n dag waar je niet overal bij kunt zijn via twitter snel en tegelijk informatief nieuws uit te wisselen.
 
Dynamisch dus, die bibliotheek, en volop mogelijkheden elkaar te ontmoeten. En om dingen te leren, en kennis te delen. Maar blijft u ook gewoon komen om een boek uit te zoeken, een film, een stukje muziek. Ik leg er in ieder geval eer in om dat voor u de komende periode te blijven doen.    
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten