vrijdag 2 oktober 2015

Smakelijke volksverhalen tijdens tweede Voorleeslunch voor ouderen


Op donderdag 1 oktober, de Internationale Dag van de Ouderen, organiseerden de Bibliotheek Deventer en Raster Welzijn voor de tweede keer een Voorleeslunch voor senioren. Rob de Jong, directeur Vrijwilligers Centrale Deventer, Clemens Hogenstijn, gepensioneerd stadshistoricus en PvdA raadslid Bep Spa disten de meest smakelijke volksverhalen op in de Bibliotheek Keizerslanden, Servicepunt De Hoven en Bibliotheek Diepenveen.

In totaal 70 ouderen namen deel aan de lunch. In Bibliotheek Keizerslanden was het muisstil toen Rob de Jong voorlas uit het boek 'De Noordenberg' van Gerhardt Mulder. Het boek speelt zich af in het Deventer van 1920 en gaat over het leven van de vader van Mulder. Zijn ouders, de grootouders van de auteur dus, hadden een sleperij annex tapperij op het Klooster. De verhalen zorgen voor veel herkenbaarheid bij de toehoorders.

Clemens Hogenstijn leest voor in Servicepunt De Hoven
De reacties naderhand waren alleen maar positief. Samen luisteren naar verhalen is een mooie manier om anderen te ontmoeten en te leren kennen. Het geeft gespreksstof te over, niet alleen tijdens de lunch, maar ook tussen de verhalen door. Geboren en getogen Deventenaren waren verrast dat ze toch nog nieuwe dingen hoorden over hun stad hoorden. Daarnaast viel de lunch ook in de smaak. Eenvoudig maar goed!

De Voorleeslunch voor ouderen is mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Keizerslanden, Mondhygiƫne Praktijk Deventer en supermarkt Spar op de Worp.

In Bibliotheek Keizerslanden hangen ze aan de lippen van lezer Rob de Jong
Marjan Berk schreef het speciale Nationale Voorleeslunchverhaal Mijn Oma. Daarin beschrijft ze hoe anders haar leven met haar geliefde opa en oma Kikker. Hoe ze op een dag zomaar naar Zuid-Afrika vertrekken en dat oma terug komt na de oorlog omdat opa overleden is. Marjan Berk komt overigens zaterdag 10 oktober met verhalen naar de Bibliotheek Centrum tijdens de Opa en Omadag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten