vrijdag 12 juli 2013

Jazz a little, jazz a lot

Vandaag start in Rotterdam de nieuwste editie van het North Sea Jazz festival. Van zes concertzalen, driehonderd muzikanten en negenduizend bezoekers in 1976 is het driedaagse evenement uitgegroeid tot een groot internationaal festival met vijftien concertzalen, dertienhonderd muzikanten en zeventigduizend bezoekers. Jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count basie en Dizzy Gillespie hebben er opgetreden. Dit jaar komen onder meer Santana, Sting en John Zorn naar Rotterdam. Verleden, heden én toekomst van de jazz komt er dus langs. Immers: in jazzmuziek komen veel genres samen, en de muziek heeft veel andere genres als pop, soul, world en funk beïnvloed.

Over jazz en jazzmusici zijn de meest tragische verhalen geschreven
en verfilmd. De film Round Midnight is het verhaal van een Amerikaanse jazzsaxofonist die zich in een Parijse nachtclub proberen staande te houden. Vooral de muziek is fascinerend, niet in de laatste plaats omdat de hoofdpersoon gespeeld wordt door Dexter Gordon die zelf jazzmusicus was.
De bekende Nederlandse auteur Bernlef schreef een aantal essays over jazz en jazzmusici en deze zijn gebundeld in het boek Haalt de jazz de eenentwintigste eeuw?

Detectiveschrijvers maken nogal eens gebruik van bijzondere hoofdpersonen. Zo is rechercheur Erik Winter in de boeken van Ake Edwardson een groot liefhebber van jazz en leeft hij in een chaotische privé-situatie. In de roman Speel voor mij het lied van de dood van Esi Edugyan reist aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een band naar Parijs om er een jazzalbum op te nemen, terwijl de nazi's de jazz allang hebben verbannen als Ontaarde Kunst.

Mocht u gewoon eens kennis willen maken met jazzmuziek, dan vindt u op de tweede verdieping van Bibliotheek Centrum een uitgebreide collectie jazzmuziek op cd en dvd. Gratis te leen op iedere bibliotheek pas, voor 6 weken. Van harte welkom!Geen opmerkingen:

Een reactie posten