vrijdag 16 oktober 2015

Raar maar waar : mutsen, losers en andere bijzondere kinderboeken

In Trouw van afgelopen woensdag stond een opvoedvraag van een ouder die zich afvroeg of ze de literaire opvoeding van haar kroost had laten versloffen. Het immens populaire dagboek van een muts wordt door haar kinderen verslonden, evenals de boeken over het leven van een loser. Verhalen met korte zinnen, op elke pagina een stripje, grote kleurige letters. Eigenlijk slecht geschreven en slecht vertaald vond ze, maar de kinderen vreten het, en: "gaat het er niet om dát ze lezen, maakt niet uit wat ?"

Kwalitatief is het allemaal niet heel hoogstaand, oordeelt de kinderboekenrecensent Bas Maliepaard, maar de verhalen liggen dicht bij de belevingswereld van kinderen. "Laat ze lekker lezen waar ze enthousiast over zijn, maar haal ook de betere boeken in huis en lees voor" is zijn advies.

Dat laatste kan ook nog bij beginnende pubers. "Leer ze genieten van taal. Laat ze zelf voelen wat er onder een beschrijving zit." Hij komt regelmatig op scholen en vraagt kinderen dan wat ze mooier vinden: 'De hond ligt in zijn mand, zijn neus is zwart', of: 'De hond ligt in zijn mand, zijn neus lijkt een glimmend dropje'. "Beeldspraak wint het altijd. Als je hen erop wijst, leren ze die waarderen."

Onze 'eigen' bestsellers - Francine Oomen, Paul van Loon, Carry Slee - vallen volgens Maliepaard ook nog onder de makkelijke boeken. Ze zijn duidelijk beter verzorgd en beter geschreven, maar niet wat hij verstaat onder literair. Het mooiste is een boek dat én mooie taal, én avontuur én diepere psychologie bevat. Astrid Lindgren, Paul Biegel, Joke van Leeuwen en Tonke Dragt passen daarin.

Maar er is ook veel modern moois. Anna Woltz, Enne Koens, Marjolijn Hof en Simon van der Geest, somt Maliepaard op. Of voorlezen ze vanzelf naar de literatuur leidt, durft hij niet te beweren. "Mijn broer en ik hebben dezelfde, behoorlijk literaire opvoeding genoten. Ik ben recensent, hij leest nauwelijks nog. Maar we dragen wel allebei de prachtigste verhalen met ons mee."

Mooi toch, dat de bibliotheek er is om er kennis mee te maken, de boeken te bekijken, te lenen.
Dat kan ook vanuit huis: leen een e-book en lezen maar.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten