maandag 31 augustus 2015

Hebben wij uw (juiste) mailadres?

Herinnerings- en reserveringsberichten vanaf 1 oktober standaard via de mail

De Bibliotheek Deventer wil graag het aantal berichten per post tot een minimum beperken. Dat betekent dat we zoveel mogelijk per e-mail gaan verzenden. Vanaf 1 oktober krijgt iedereen waarvan we een mailadres hebben, meldingen dat er een reservering opgehaald kan worden in zijn inbox. Datzelfde geldt voor meldingen die u eraan herinneren dat de leentermijn van uw boeken of dvd's verlopen is.

Controleer uw gegevens
De twee belangrijkste redenen om zoveel mogelijk digitaal te verzenden zijn kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Om dat te bereiken hebben we u nodig. Krijgt u nu kaartjes in de bus dan vragen wij u het volgende:

Ga naar www.obdeventer.nl/mijn-bibliotheek en kijk bij 'Mijn gegevens' of wij een e-mailadres van u hebben en controleer of het actueel is. Hebben wij geen mailadres dan vragen wij u vriendelijk er eentje toe te voegen. Wilt u dit ook samen met uw eventuele kinderen controleren?

Let op! Heeft u geen e-mail dan krijgt u de kaartjes gewoon via de post.
Als u nu al de reservering- en herinneringsberichten per mail krijgt hoeft u niets te doen.

Wij helpen graag
Heeft u vragen of kunnen wij u helpen met het controleren van de gegevens bel dan de klantenservice: 0570 675711. Langskomen kan natuurlijk ook. Aan de inlichtingenbalie helpen wij u graag.

vrijdag 28 augustus 2015

Het boek blijft

Net terug van vakantie ligt er een grote stapel kranten te wachten op een lezer. De Letter en Geest bijlage van Trouw heeft als titel ‘het boek blijft’ en trekt natuurlijk direct mijn belangstelling. Het is een prachtig geïllustreerd essay waarin de filosoof Coen Simon aan de hand van voorbeelden van zijn kinderen laat zien hoe belangrijk boeken, taal, verbeelding zijn. Door de plaatjes en de verhalen uit de boeken ontdekken kinderen de wereld. De verbazing op het gezicht van zijn dochter als zij, net als bij Nijntje, ook in de kamer een klok ontwaart of zijn zoon die vanuit de kinderwagen een boom herkent.

Woorden worden gekoppeld aan dingen en de wereld wordt steeds verder ontdekt. Simon benadrukt ook het belang van de verteltechniek, waarbij ik direct moet denken aan collega Hetty die ik enkele weken geleden zag voorlezen in de Gele Verhalenbus van de Bibliotheek. Haar voorleeskunst was af te lezen aan de gezichten van het groepje kinderen in de bus voor de Jumbo op het Boreelplein.
Simon vergelijkt het boek en het analoge (voor)lezen met concurrerende media zoals tv-series of social media. Ze zijn natuurlijk concurrent in de zin dat daar een groot deel van de vrije tijd aan besteed wordt. Niemand kan ontkennen dat er minder gelezen wordt op papieren dragers dan voorheen. Voorheen is dan een beperkt begrip. Mijn moeder van 83, oudste meisje in een gezin met 14 kinderen en de laatste klas van de lagere school niet afgemaakt omdat ze in het huishouden moest werken, vertelde me dat haar vader het maar zonde van de tijd vond als er gelezen werd. Gewerkt moest er worden. Maar dat terzijde. Ik denk dat niemand zal twijfelen aan de waarde van een papieren kinderboek hoewel het verhaal in digitale vorm op de i-pad bijvoorbeeld ook waardevol kan zijn. Dan kan zoonlief de boom zelfs uitvergroten of de wijzers van de klok misschien wel verzetten. Of spreek je dan niet meer van lezen maar van gaming? Misschien ben ik te optimistisch, maar ik denk (ik hoop) dat het papieren kinderboek, de illustraties, het omslaan van de pagina’s, de spanning als koekie-monster op de volgende pagina toeslaat, voorlopig nog geen echte concurrent heeft. Maar hoe zit dat met de voornamelijk tekstboeken voor volwassenen?

In mijn vakantie ging de e-reader mee met daarop het vlak daarvoor gekochte boek van Zia Haider Rahman, In het licht van wat wij weten. Gelukkig, bleek halverwege de vakantie, stak ik ook een papieren boek bij me, ‘De beloofde stad’ van Luc Panhuysen over de opkomst en ondergang van het koninkrijk der wederdopers in de 16e eeuw. Ik had de voordelen van de e-reader al een vakantie eerder ontdekt. Verlicht scherm, aanpasbaar lettertype, juist die voordelen die je nodig hebt als je boven de 50 bent. Maar halverwege de vakantie hield mijn e-reader ermee op, geen leven in te ontwaren behalve dat ik de voorkant van het boek vaag op de achterkant aanwezig zag. Daar schiet je op een camping zonder internet en elektriciteit niet veel mee op. Nadat ik even nodig had om over mijn teleurstelling heen te komen, ging ik over op het papieren boek. Leesbril op, wakawaka lampje binnen handbereik en de rest van de vakantie heb ik, naast de fiets- en wandeltochten, heerlijk ouderwets analoog een boek gelezen. Wat zegt dit? Niets. Geen verheerlijking van het papieren boek, geen afwijzing van de e-reader. (ik werd trouwens thuis door de helpdesk van Kobo uitstekend geholpen en de e-reader werkt weer) en vanuit het perspectief van lezen gezien geen concurrenten van elkaar. Vanuit het perspectief van boekwinkels en bibliotheken is het natuurlijk een heel ander verhaal, maar daarover een volgend blog. Ik lees door en kies, al naar gelang de situatie de drager die mij het beste past. En beide boeken kan ik van harte aanbevelen met als historicus een lichte voorkeur voor Panhuysen.

Alice van Diepen
directeur
avandiepen@obdeventer.nl 

woensdag 26 augustus 2015

Bent u betrokken bij de bibliotheek?

Word lid van BiebPanel, het klantenpanel van de gezamenlijke bibliotheken. Het is dé kans om mee te denken en uw mening te geven over van alles wat te maken heeft met de bibliotheek. We hebben uw mening nodig. De klant is koning en u, als klant, weet het beste op welke aspecten de bibliotheek haar dienstverlening kan vernieuwen en verbeteren. Deelname aan BiebPanel kost weinig tijd en de antwoorden worden anoniem verwerkt.

Vier maal per jaar ontvangt u een online vragenlijst over allerlei zaken die spelen bij de bibliotheek, zoals de collectie, de inrichting, onze dienstverlening en activiteiten. U laat weten wat u goed vindt of juist anders wilt en wij gebruiken de uitkomsten om onze dienstverlening te verbeteren. De resultaten worden teruggekoppeld, zo blijft u op de hoogte wat wij hebben gedaan naar aanleiding van uw mening.

Jongeren en mannen zijn wat ondervertegenwoordigd.
Wij nodigen ook hen uit lid te worden van BiebPanel
Er nemen inmiddels al 91 bibliotheken deel aan BiebPanel, een van de grootste klantenpanels van Nederland. De Bibliotheek Deventer doet sinds 2012 mee. Elke drie maanden nemen 250 tot 300 mensen de moeite de vragen te beantwoorden. Daar zijn we heel blij mee. De uitkomsten zijn soms naar verwachting, maar vaak ook verrassend. We kunnen wel bedenken wat u als klant wilt, maar uiteindelijk staan we niet in uw schoenen.

Omdat er zoveel bibliotheken meedoen aan BiebPanel kunnen we ons ook vergelijken met die andere bibliotheken. Het nodigt uit tot onderzoek en overleg en vaak ook tot het zetten van een stapje extra als we negatief uit de pas lopen. Uiteraard zijn we trots als we er juist positief uitspringen.

Kortom, uw mening houdt ons scherp. Daarom doen we graag een beroep op uw betrokkenheid bij de Bibiotheek Deventer. Word nu lid van BiebPanel. Wij zijn er blij mee!

woensdag 5 augustus 2015

Filmpjesoogst ZomerBieb vier spectaculair

ZomerBieb vier op 5 augustus leverde weer een groot aantal animatiefilmpjes op. Sommige zelfs van respectabele lengte. Knap gedaan! Bekijk ze allemaal.