dinsdag 30 december 2014

Tot ziens in de bibliotheek!


In de afgelopen maanden mocht ik leiding geven aan de Bibliotheek Deventer als interim-directeur. Mijn opdracht zit er bijna op en dit zal dan ook mijn laatste stukje zijn in deze nieuwsbrief en op dit blog. De nieuwe directeur Alice van Diepen staat klaar in de coulissen om het stokje over te nemen.  Ik zeg dus tot ziens!

En dat tot ziens, heeft wel een dubbele bodem. In de afgelopen maand vond de architectenselectie plaats voor de nieuwbouw van de nieuwe bibliotheek in de binnenstad. Een spannend proces waarbij het architectenbureau Bierman Henket als beste uit de bus kwam. Overigens is Alice van Diepen - als nieuwe directeur - nauw betrokken geweest bij deze keuze.

Voor de goede orde: het gaat hier nog maar om de selectie van de architect en bovenstaande plaatje is ook nog maar een 'artist impression'. Helaas mogen we niet zoveel zeggen over de architectenkeus in verband met de Europese aanbestedingsregels. Wat we wel kunnen zeggen is dat deze architect een goede visie had op waar een moderne bibliotheek aan moet voldoen. Een bibliotheek als stadsstudiehuis voor grote en kleine burgers, een bibliotheek als media-atelier voor mediawijsheid en mediaproducties, een bibliotheek als werkplaats voor zelfredzame burgers en een bibliotheek als ontmoetingsplaats rond verbeelding. En ja, we blijven ook nog boeken uitlenen.  Overigens in 2014 heeft de bibliotheek weer meer uitgeleend dan in 2013.

Een nieuwe directeur en op naar een nieuwe bibliotheek in de binnenstad!  Ik hoop dan ook u snel nog eens te zien in dat nieuwe pand. Deventer verdient zo'n mooie plek voor burgers. Ik zeg dus ook graag: Tot ziens.... in de bibliotheek aan de Stromarkt!

woensdag 24 december 2014

Kerstvakantietips uit onze e-book - collectie

Het aantal titels in het e-bookplatform dat u via de Bibliotheek Deventer kunt lenen blijft groeien. Inmiddels zijn er 10.000 e-books online beschikbaar. Speciaal voor de kerstvakantie is er een tiplijst samengesteld met boeken die u gegarandeerd uren leesplezier zullen verschaffen.

Heeft u nog geen e-book - account? Op onze pagina met veelgestelde vragen leest u hoe het moet. Meer informatie over het lezen, gewoon met een boek, een luisterboek of toch digitaal, vindt u op het tabblad LEZEN op onze website.

Hoe dan ook: de Bibliotheek Deventer wenst u genoeglijke dagen toe!

vrijdag 12 december 2014

Dynamische ontmoetingsplek, die bibliotheek van 2015

Woensdag 10 december j.l. vond in Amsterdam het Nationale Bibliotheekcongres plaats. 800 man en vrouw uit de bibliotheekwereld verzameld in een lokatie die begin vorige eeuw gebouwd is voor het volk door de architect Berlage: een prachtige combinatie. Ik was erbij, en ging helemaal hyper weer naar huis. Die bibliotheekwereld: daar zit zoveel beweging, zoveel passie, zoveel innovatie in, daar kun je op zo'n dag zo heerlijk van genieten. Die is nog lang niet uit-ontwikkeld !

Aan het begin van de dag hield Minister Bussemaker een mooie toespraak over de bibliotheekontwikkelingen die zij in haar werk was tegengekomen. En Ruben Nicolai las een sprookje met wolf, geitjes en een appel voor, dat eindigde met een echte prinses. En vervolgens kwam er een vurig pleidooi van Prinses Laurentien voor de bestrijding van de laaggeletterdheid in het land en deze actie nog sterker met de bibliotheekwereld te verbinden. Tijdens de tv-uitzending van Pauw deden beiden dat nog eens dunnetjes over.
 
Ik heb vooral genoten van de dynamiek die er in mijn vak op zoveel plaatsen te vinden is. Ik weet dat we in Deventer veel ontwikkelen, daar zitten we midden in, en wat is het heerlijk dat we niet alles zelf hoeven doen. Maar ook: wat nemen digitale ontwikkelingen een snelle vlucht, en wat valt er op zo'n dag waar je niet overal bij kunt zijn via twitter snel en tegelijk informatief nieuws uit te wisselen.
 
Dynamisch dus, die bibliotheek, en volop mogelijkheden elkaar te ontmoeten. En om dingen te leren, en kennis te delen. Maar blijft u ook gewoon komen om een boek uit te zoeken, een film, een stukje muziek. Ik leg er in ieder geval eer in om dat voor u de komende periode te blijven doen.    
 

vrijdag 28 november 2014

U gaat niet weg met waar u voor kwam.... en toch bent u tevreden. Rara, hoe kan dat?

Een bibliotheek was vroeger een aantal kasten met boeken met muren er om heen. Dat is allang niet meer zo. Wie de afgelopen week in de Bibliotheek Centrum was, zag er bijvoorbeeld telkens vele kinderen rond het Huis van de Hoofdpiet en er waren tal van activiteiten rond Nederland Leest. Maar niet alleen is de bibliotheek meer dan boeken, maar ook hoe we met die boeken omgaan is anders dan vroeger. Ook die staan al lang niet meer allemaal in een kast. Vele boeken liggen uitgestald op tafels of staan u met de voorkant aan te grijnzen in de kast zelf.

Van tijd tot tijd vragen we aan onze leden hoe ze over de bibliotheek denken en alle veranderingen die we doorvoeren. Dat doen we via ons Biebpanel, een online platform waar u als lezer van de nieuwsbrief ook aan kunt deelnemen. Verderop in de nieuwsbrief vindt u hier ook informatie over.

Bovenstaande plaatje komt uit dit Biebpanel. Wij vroegen u of u vaak iets meeneemt waar u eigenlijk niet voor kwam. En het plaatje laat zien, dat dat inderdaad zo is. Met andere woorden: we hebben u verleid iets anders mee te nemen. Uit het onderzoek blijkt ook dat u dat waardeert. Dat u het leuk vindt dat we u iets aanbieden dat u nog niet kende. Een verrijking dus.

Bijna 90% neemt wel eens iets mee dat niet gelijk op het verlanglijstje stond. En één op de tien bezoekers neemt zelf altijd iets anders mee dan verwacht. Dat zijn onze leden die juist komen voor die verrassing!

Pas dus op bij het binnenlopen van een bibliotheek: de kans is groot dat u verleid wordt om iets mee te nemen dat u niet gedacht had. Het goede nieuws: anders dan in een winkel hoeft u niet extra te betalen als u meer meeneemt. Met die pas en een jaarlijkse contributie mag u weer een heel jaar ontdekkingen doen. Daar gaan wij ons weer een heel jaar voor inzetten.

dinsdag 25 november 2014

Nederland leest afgesloten

De actiemaand Nederland leest is al weer bijna voorbij. De maand waarin landelijk één boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Een boek dat in een enorme oplage door alle bibliotheken gratis wordt uitgedeeld aan hun leden.

Dit jaar ging het om “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart, een boekje dat, naar voorkeur, in het wit, rood, groen en geel gekozen kon worden door de bibliotheekleden. Veel bibliotheken doen niet meer dan deze boekjes in grote stapels klaarleggen, maar Deventer maakt er altijd een uitgebreid programma omheen met lezingen en voorstellingen die aansluiten op boek, schrijver of thema. We stoppen in Deventer altijd half november om plaats te maken voor het Huis van de Hoofdpiet, maar de boekjes blijven uitgedeeld worden tot 1 december (zolang de voorraad strekt).

Dit jaar hebben we voor het eerst ook iets bijzonders gemaakt van de displaytafel met de gratis boekjes. Aansluitend op het populaire TV-programma “Maartens moestuin” werd in samenwerking met natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza op en rond die tafel een moestuin aangelegd met kruiwagen en tuingereedschap, een kweekkas en manden en kisten met groente en fruit. Vlakbij werden op een groot beeldscherm de afleveringen van het TV-programma continu afgespeeld. Een verrassende binnenkomer voor het publiek dat de bibliotheek bezocht en het gratis boekje vond dan ook veel aftrek.

Na de opening van de actiemaand op zaterdag 1 november, opgeluisterd door een tuinvrouw die stevig aan de weg harkte, vonden een aantal activiteiten plaats. Het programma gaf alle aanleiding tot hoge verwachtingen. De bekende schrijver Abdelkader Benali hield een lezing waarin hij uit de losse pols vertelde over Maarten ’t Hart, het boek en zijn kijk daarop. Cabaretier Rop Janze kwam opnieuw met een speciaal programma naar aanleiding van het boek. Jaap Hoogendoorn hield een voordracht met “muziek-fragmenten” uit de boeken van ’t Hart waarna hij de betreffende (klassieke) muziek afspeelde. En in de huiskamerbioscoop van de bibliotheek werd de speelfilm “Een vlucht regenwulpen” gedraaid.

Maar wat was de reden, vragen wij ons af, dat de activiteiten zo matig bezocht werden? De bezoekers die we hadden waren enthousiast. Wordt er misschien teveel georganiseerd in Deventer? Zijn literaire dingen uit? Sprak het boek niet aan? Of hebben we er gewoon te weinig publiciteit aan gegeven? Wie het weet mag het zeggen. Reacties zijn welkom.


maandag 24 november 2014

Feestelijke afsluiting gedichtencursus

Dinsdag 18 november was er een heerlijke middag meedeinen op de golven van de IJssel en de accordeonmuziek in Grand Café Windkracht 7, in de jachthaven van zeil- en motorbootvereniging Deventer. Het was de afsluiting van de laagdrempelige minicursus gedichten schrijven met Dichteres van Overijssel, Heleen Bosma.

2e cursusmiddag aan de IJssel
Onder de titel 'IJSSELWEERSPIEGELINGEN, hoe stroomt de rivier door uw leven?', konden Deventenaren zich aanmelden voor de cursus, met als thema de IJssel.

Drie middagen is de groep cursisten bij elkaar gekomen om gedichten te schrijven, waaronder een mooie nazomermiddag in de jachthaven. De meesten hadden nog nooit iets aan poëzie gedaan en begonnen direct fanatiek te schrijven...dat belooft wat!


Aangestoken door dit enthousiasme, ben ik ook mee gaan doen.
Heel leerzaam en prettig met zo'n gemotiveerde en hechte club mensen! En dat bleek ook dinsdag bij de feestelijke bijeenkomst, een echt warme sfeer. Een ieder mocht zijn of haar gedicht voordragen.
Cursisten dragen voor

Er werd zelfs een gedicht gezongen..
Een gezellige middag met sprekers als Gerard Hendrix van IJsseliD, die de cursus mogelijk heeft gemaakt, stadsdichter Herman Posthumus Meyjes en Heleen Bosma met een gedicht dat ze voordroeg, muzikaal begeleid door Mark Kornet.

De stadsdichter met een gedicht over stroom.
Heleen was zeer lovend over haar cursisten




Allemaal waren we het erover eens: zo'n cursus moet er nog eens komen! Een lijst met nieuwe aanmelders is er al!








En als klap op de vuurpijl een prachtige folder met gedichten van de deelnemers, geheel in de huisstijl van de Bibliotheek en met de mooie koeienfoto van Benne Solinger.






Ik kijk met veel plezier op dit poëtische gebeuren terug en ben blij dat ik deze cursus, als vrijwilliger bij de Bibliotheek Deventer mocht organiseren. Ook wil ik IJsseliD van harte bedanken!

En in de nabije toekomst is het plan om zeker weer een cursus in Deventer op te starten! En in de tussentijd is er altijd nog het Dichterscafé dat iedere laatste dinsdag van de maand plaatsvindt in Paviljoen Vogeleiland.


Een reactie van een cursist op de feestelijke afsluiting

"Het begon al bij binnenkomst met de vrolijke bootjesketting die Arja droeg. Ik werd er direct blij van! De gedichten, de muziek, de sfeer, de bijdragen van Heleen en Herman, het lied van Arja en Yvonne, de gesprekken met medecursisten en introducé's,...Soms vloeit alles samen tot een prachtig geheel.  Om mij heen zag ik vrolijke mensen en hoorde lovende woorden". "Ben heel dankbaar dat een tijdje terug mijn oog viel op een klein berichtje in een huis aan huis blaadje en ik in een opwelling besloot; daar ga ik aan meedoen!" "Nogmaals bedankt  Ik koester de cursus en prachtige afsluiting (en elke afsluiting is weer het begin van iets nieuws)".

donderdag 20 november 2014

Pincode niet meer geldig bij inlog Mijn Bibliotheek

Per 24 november alleen nog maar toegang met een wachtwoord

Bibliotheekleden van 8 jaar en ouder kunnen vanaf maandag 24 november niet meer inloggen bij 'Mijn Bibliotheek' met de vertrouwde viercijferige pincode. U moet gebruik gaan maken van een wachtwoord. De mogelijkheid om een eigen wachtwoord aan te maken en daarmee in te loggen was al langer optioneel. Om redenen van veiligheid en privacy is het wachtwoord de enige mogelijkheid geworden. Uw pasnummer kunt u gewoon blijven gebruiken.

Heeft u nog geen wachtwoord aangemaakt en gaat u na 23 november inloggen, gebruik dan uw pincode. Er verschijnt een scherm waarin u alsnog een wachtwoord samen kunt stellen. Vult u de gegevens in voordat u uitlogt. Een wachtwoord bestaat uit 6 of meer tekens. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn, aan elkaar geschreven.
Inloggen in 'Mijn Bibliotheek' om uw gegevens in te zien,
te verlengen of te reserveren kan linksboven op de website
Privacy
De reden om over te gaan op het inloggen met een wachtwoord heeft alles met veiligheid en privacy te maken. Wij vinden het belangrijk dat alleen uzelf (en eventueel de systeembeheerder) uw gegevens kunt inzien. Ook al lijken deze gegevens niet vertrouwelijk, toch bevat ‘Mijn Bibliotheek’ uw persoonsgegevens, contactgegevens en gegevens over uw persoonlijke voorkeuren aan de hand van gelezen boeken.

We willen ons uiterste best doen om deze gegevens te beschermen. De huidige pincode biedt daarin geen optimale oplossing, omdat deze gebaseerd is op uw geboortedatum en lidmaatschapsnummer (openbare informatie). Uit onderzoek blijkt dat de geboortedatum bij 12% van de mensen als wachtwoord wordt gebruikt en gemakkelijk te achterhalen is. Daarom zal ‘Mijn Bibliotheek’ in de toekomst alleen nog werken met een wachtwoord dat u zelf ingesteld hebt.

Mocht u problemen ondervinden met het instellen van een wachtwoord, neem dan contact op met de Bibliotheek Deventer. U kunt bellen (0570-675700) of natuurlijk even langskomen.

vrijdag 14 november 2014

Goede uitleenresultaten : is de klant van de Bibliotheek Deventer tevreden?

De maand oktober liet geweldige uitleenresultaten zien:
 

Zelden hebben we in een maand zoveel boeken, films en cd's uitgeleend als in de afgelopen periode. Alleen in een paar zomermaanden, de periode dat men voor vakanties boeken komt halen, hebben we meer uitgeleend. Het maakt ons uiteraard nieuwsgierig hoe dit komt, en hoe we dit resultaat kunnen vasthouden. Want natuurlijk willen we dat boeken en films worden uitgeleend, door leners gebruikt worden, en niet alleen in de kast van de bibliotheek staan.

Wat maakte oktober zo bijzonder? Wat doen we de laatste tijd beter dan anders? Wat maakt dat leners beter hun weg vinden? We hebben de vestiging in Diepenveen kunnen vernieuwen, en het hele dorp heeft de bibliotheek weer gevonden. Onlangs zijn de openingstijden van de vestiging aan de Brink uitgebreid, en u kunt nu de hele week van 9 tot 9 terecht. We presenteren steeds meer media frontaal, op zogeheten displaytafels en op planken in de kast. Er was de Kinderboekenweek, altijd een periode met veel aandacht voor het leuke lezen voor kinderen.

We meten niet alleen de uitleenresultaten, maar zijn ook nieuwsgierig naar de ervaringen van de bibliotheekbezoekers. Daartoe houden we 4x per jaar het Biebpanelonderzoek. De resultaten worden naast die van andere bibliotheken in het land gelegd, om te zien of we van elkaar kunnen leren. De resulaten van het laatst gehouden onderzoek naar vindbaarheid en presentatie van media gaf aan dat we op de goede weg zijn, maar dat er zeker punten ter verbeteringen zijn. Zo vindt een groot gedeelte van de bezoekers het frontaal presenteren van media erg aantrekkelijk, omdat men op ideeën komt om iets te lenen die men niet zelf van tevoren bedacht had. Dat vinden wij nu leuk om te horen. Daarvoor willen we er ook zijn: u uitnodigen om van allerlei informatie kennis te nemen, boeken te lezen, films uit te proberen, en cd's te beluisteren. Wilt u zelf deelnemen aan het volgende onderzoek, meldt u dan aan op Biebpanel. Welkom!

donderdag 30 oktober 2014

Alice van Diepen nieuwe directeur Bibliotheek Deventer

Per 1 februari zal Alice van Diepen (1961) de nieuwe directeur/bestuurder zijn van Bibliotheek Deventer. Alice van Diepen is thans directeur van  Archief Eemland. Alice van Diepen volgt per die datum Mark Deckers op die sinds 1 september interim-directeur was na het vertrek van Jos Debeij.

Alice van Diepen
Alice van Diepen werd gekozen uit de circa 60 kandidaten die hadden gesolliciteerd naar de functie van directeur. Ze heeft een loopbaan achter de rug van verschillende functies in de museum- en archiefsector.  Archief Eemland, waar zij sinds 2007 directeur is, is per 1 mei van dit jaar ondergebracht in het Eemhuis. Het Eemhuis is een spraakmakend gebouw waarin vier culturele organisaties stevig samenwerken. Eén van die organisaties is de bibliotheek Eemland. In dit proces van samenwerking was het één van haar speerpunten om te komen tot een gezamenlijk ondernemingsplan.

Bij  Archief Eemland heeft ze, manoeuvrerend tussen traditie en vernieuwing, zorg gedragen voor verder professionalisering en nieuwe publieksconcepten voor het archief. Een mooi voorbeeld daarvan is één van haar initiatieven ‘Het bewaren waard’.  Alice van Diepen woont in Amersfoort en omschrijft zichzelf als generalist, bouwer en verbinder, maar ook als iemand die visie en beleidsontwikkeling combineert met aandacht voor uitvoering en de uitvoerenden.

woensdag 29 oktober 2014

De bibliotheek geeft je wat mee....

Soms stond ik wel eens tijdje te staan bij de uitgang van de bibliotheek. En ik keek dan naar de mensen die de bibliotheek verlieten. De één met vier boeken, de ander met vijf dvd's, soms met tassen vol, soms met maar één boek.

Elke dag verlaten zo duizenden boeken, dvd's en ander media de bibliotheek. Ze worden meegenomen naar hun nieuwe tijdelijke eigenaar. En wat zal die er mee doen? Sommige komen ongelezen of ongezien terug: geen tijd gehad. Sommige zijn verslonden: lekker maar toch vooral een snack tussendoor. En weer andere boeken, cd's of dvd's hebben het hart geraakt. Die hebben iets blijvends teweeggebracht. Soms neem je die verhalen, muziek of films je leven lang mee.

De bibliotheek geeft je soms wat mee, wat je je hele leven bijblijft. Boeken, dvd's of cd's kunnen je leven mee vorm en richting geven. Soms worden ze deel van je identiteit. Achter veel boeken, dvd's of cd's gaat dus een verhaal schuil. Een verhaal van onszelf. Naar dat verhaal zijn wij op zoek en voor dat verhaal doen we het.



Nieuwsgierigheid is wat ons drijft...
Op 1 oktober opende er in Deventer een hele bijzondere bibliotheek: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid.  Het gaat om een pop-up-bibliotheek op de plek waar over enige tijd de nieuwe hoofdvestiging van de Bibliotheek Deventer zal komen in het monumentale pand 'La Fontana' aan de Stromarkt. De kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer zijn er de bibliothecarissen-van-dienst.

In de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid staan boeken, LP's, CD's en Dvd's die gebracht zijn door tal van Deventernaren. Niet zomaar boeken of CD's, nee, één van hun lievelingsboeken. Kijk dus even naar uw eigen boekenkast: welk boek zou dus eigenlijk van u in die bibliotheek moeten staan? Gonnie en Alied vragen u om dat boek, die LP of die CD weg te geven aan de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en uw verhaal daarbij te vertellen.

Encyclopedie van de nieuwsgierigheid
Die verhalen kunnen worden ingevoerd in de encyclopedie van de nieuwsgierigheid. Na één maand staan daar al tientallen bijdragen in. En met die encyclopedie kunnen mensen weer onderling aan elkaar verbonden worden en kunnen nieuwe activiteiten ontstaan. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan om met elkaar nog eens een middag te organiseren met LP's en elkaar de verhalen te vertellen die erbij horen.

Nieuwsgierig?
Ik neem aan dat u nu zelf nieuwsgierig bent en er eigenlijk direct naar toe wilt. Dat kan. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid is geopend op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Stromarkt 9, Deventer. En neem natuurlijk één van uw lievelingsboeken, -LP's, cd's of dvd's mee en vertel uw eigen verhaal. Meer informatie op de website van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en de facebookpagina.

Nederland Leest
Een boek dat voor velen ook veel betekent heeft voor velen is 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart. Het is dit jaar het boek van de campagne Nederland Leest.  U kunt als lid weer gratis het boekje afhalen in alle vestigingen en deelnemen aan diverse activiteiten rond dit boek.

En als u nou niet houdt van Maarten 't Hart, kom dan gewoon langs en leen weer vijf boeken, of vier dvd's, een paar tijdschriften of een cd. Misschien zie ik u wel bij de uitgang en bent u nog onwetend dat u misschien wel een boek vasthoudt dat u uw leven lang meedraagt. Lid zijn van de bibliotheek is een avontuur voor het leven.

Mark Deckers

dinsdag 28 oktober 2014

NEDERLAND LEEST gewijd aan Maarten 't Hart


Vele jaren geleden zat ik bijna samen met schrijver Maarten ’t Hart in een talkshow. Dat was bij Barend & Witteman (die voor Pauw & Witteman kwam). Het item ging over reizen en er waren twee voorstanders en twee tegenstanders voor de discussie georganiseerd. Met Maarten vormde ik het team tegenstanders, maar op het laatste moment werd ik als deelnemer geschrapt omdat ik “te genuanceerd” was (zo’n talkshow wil natuurlijk uitgesproken standpunten en botsende meningen). Zo zat ik op de avond van de uitzending te kijken naar het programma waar ik eigenlijk aan tafel had moeten zitten. Ze hadden voor mij een stand-in gevonden die het natuurlijk minder goed deed dan ik het gedaan zou hebben, maar Maarten ’t Hart verdedigde zich voor twee waardoor de tegenstanders toch nog als winnaars uit de strijd kwamen.

Maarten ’t Hart houdt inderdaad niet van reizen, hij is liever met snoeitangen en harken bezig in zijn eigen moestuin. Van dat werk is een succesvolle TV-serie gemaakt die de afgelopen maanden werd uitgezonden. “Maartens moestuin” is nu in het klein nagemaakt in de bibliotheek aan de Brink. Met hulp van natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza is er een moestuin ingericht met kweekkassen, tuingereedschap en kistjes en manden met groente en fruit. Op een groot scherm wordt permanent het TV-programma afgedraaid en informatie over moestuinieren zal klaarliggen.

Wordt de bibliotheek in zijn moderniseringsdrift een tuincentrum in plaats van een informatiecentrum? Nee, lezen en boeken blijven centraal staan. Maartens moestuin is er als omlijsting van stapels gratis boekjes die de hele maand november weggegeven worden aan bibliotheekleden. November is elk jaar weer de actiemaand Nederland leest, waarin altijd een boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Dit jaar is dat “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart en dat boekje ligt nu middenin de moestuin voor u klaar. Trouwens, alle andere vestigingen van Bibliotheek Deventer hebben het boekje ook klaarliggen, alleen dan zonder moestuin. Vergeet dus niet vanaf 1 november zo’n gratis boekje mee te nemen en laat even uw bibliotheekpas zien als bewijs dat u lid bent.

Het weggeven van de boekjes is niet het enige wat de bibliotheek dit jaar met Nederland leest doet. Er is in de eerste helft van november een programma met lezingen van Abdelkader Benali en Jaap Hoogendoorn en een cabaretoptreden van Rop Janze, alles gewijd aan Maarten ’t Hart en zijn boek. En de film “Een vlucht regenwulpen” die naar aanleiding van het boek gemaakt is wordt gedraaid in de huiskamerbioscoop De kleine Keizerin (en later nog een keer in het Filmhuis De Keizer). Kijk voor de details op de agenda van deze website en meld u aan voor één van deze voorstellingen.

maandag 27 oktober 2014

Muziek om eindeloos van te genieten

De Bibliotheek werd onlangs gefelicitaart. Het begrip komt nog niet voor in Van Dale's woordenboek, maar we wisten direct wat er
werd bedoeld toen we uit
Rotterdam deze feestelijke
taart ontvingen. We hebben er
met z'n allen heerlijk van gesmuld. We waren de
MuziekWebLuisterBibliotheek
van de maand geworden. Ook al zo'n raar begrip: MuziekWebLuister.

Wat is dat?
In Bibliotheek Centrum staat een computer voor u klaar met een rechtstreekse verbinding met de grootste muziekbibliotheek van ons land: de Centrale Discotheek te Rotterdam. U hebt zo digitaal de beschikking over meer dan 500.000 cd's. Dat zijn meer dan 6 miljoen tracks! Vul de naam in van een popgroep, een componist, een orkest, een bigband: wat u maar wilt. Eric Clapton, Wynton Marsalis, Zuco 103, Adele, Messiaen, Penderecki, Mozart, Sesamstraat, Hazes, Nick & Simon, de lijst is letterlijk eindeloos. Vanuit huis vindt u een aantal van deze mogelijkheden op het tabblad Muziek van onze website .

Of kijk bij Nieuw Binnen voor de nieuwste releases binnen uw favoriete muziekgenre. Meer informatie over alle stijlen binnen pop, klassiek, jazz en wereldmuziek is zo terug te vinden. U kunt de cd's reserveren en - zonder extra kosten - naar Deventer laten komen. Of ter plekke tracks beluisteren. En dat doen steeds meer leners, vandaar dus de taart.

Eigenlijk hadden we die dus met u moeten delen....

donderdag 16 oktober 2014

Wijkwinkel, Servicepunt Bibliotheek en Boekspot in vernieuwd Hovenhuus in De Hoven

De Hoven heeft vanaf 15 oktober een Wijkwinkel, Servicepunt van de Bibliotheek én Boekspot. Ze zijn te vinden in het geheel vernieuwde Hovenhuus aan de Leliestraat. U kunt er terecht voor Wijkwinkelvragen, het terugbrengen en ophalen van gereserveerde bibliotheekmaterialen en u kunt er eigen boeken achterlaten en die van anderen meenemen (Boekspot).

Wijk- en speeltuinvereniging De Hoven
Als 't Hovenhuus open is kunt u gebruik maken van de nieuwe voorziening. Dat is gegarandeerd iedere maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur, maar in de praktijk zult u er ook 's avonds en in het weekend terecht kunnen. De Bibliotheek en Wijkwinkel Deventer zijn blij met dit servicepunt in de Hoven. De ruime openingstijden sluiten aan bij de extra dienstverlening die we willen bieden aan de inwoners

Servicepunt Bibliotheek
In 't Hovenhuus staat een computer waarmee u toegang heeft tot de website van de Bibliotheek Deventer. U kunt zoeken in de catalogus en vervolgens uw keuze aanvragen. U geeft aan dat uw afleverlocatie Deventer De Hoven is. Eens per week, op woensdag, komt de fietskoerier met de gereserveerde materialen. U krijgt een berichtje via mail of post dat u de boeken kunt ophalen. Komt u er niet uit dan kan de beheerder van 't Hovenhuus u helpen. Uiteraard is het ook mogelijk de aanvragen op een andere computer te doen.

Wijkwinkel
Voor vragen over wonen, welzijn en zorg kunt u terecht in de Wijkwinkel. Of het nu gaat om plastic zakken voor luiers/kunststof inzameling, of omdat u zoekt naar leuke activiteiten in de wijk, of omdat u zich zorgen maakt om een buurtbewoner. Naast een basiscollectie folders kunt u via de website van de Wijkwinkel een antwoord vinden op uw vraag. Komt u er niet helemaal uit? Dan helpt de beheerder van het Hovenhuus u verder op weg.

Voorbeeld van een Boekspot bij RTV Utrecht
Boekspot
Nieuw in Overijssel en daarom een primeur voor De Hoven; een Boekspot. In Utrecht zijn deze kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en Horeca een bekend fenomeen. Je kunt er je boeken en ervaringen met de boeken, delen met anderen. U noteert uw leeservaring in het boek dat u achter wilt laten en u neemt zelf een boek mee.

BoekStart inloopochtenden
Vanaf januari 2015 beginnen we in 't Hovenhuus met BoekStart inloopochtenden. Iedere donderdagochtend wordt er van 10.00-11.00 uur voorgelezen en gezongen voor ouders met hun jonge kinderen (0-4 jaar). Ook krijgen ouders tips over het voorlezen aan kinderen. Deze Boekstart inloopochtenden komen tot stand in samenwerking met de peuterspeelzaal Sam&Max en kinderdagverblijf Tante Kaat.

dinsdag 7 oktober 2014

Welkom in het Taalcafé

Klik voor een vergroting
Vrijdagochtend 3 oktober was de aftrap van het Taalcafé. Hier kunnen mensen op een informele en gezellige manier, onder het genot van een kopje koffie of thee, samen de Nederlandse taal oefenen.
Het Taalcafé is elke 2 weken op vrijdagochtend van 9-11 uur in het Biebcafé, Brink 70. Tijdens de schoolvakanties is er geen Taalcafé.

Op de eerste ochtend konden we maar liefst bijna 40 gasten verwelkomen uit diverse landen onder andere Letland, Japan, Kazachstan, Congo, Nederland enzovoorts. Er werd gezellig gepraat, ideeën opgedaan voor invulling van het Taalcafé.

Het Taalcafé is een activiteit van het onlangs gestarte Taal-Digipunt van de bibliotheek; dit punt is wekelijks geopend op maandag van 15.00-16.30 uur. Het Taal-Digipunt is er voor alle inwoners van de gemeente Deventer die niet goed kunnen lezen en schrijven of digitale kennis missen om geheel zelfstandig deel te nemen aan onze ‘talige’ samenleving.

zaterdag 4 oktober 2014

Bibliotheek Deventer wint BoekStart Vader Voorleesrecord Bokaal

Op maandag 22 september maakte de Leescoalitie bekend dat de Bibliotheek Deventer het BoekStart Vader Voorleesrecord had gewonnen. Vandaag kreeg teamleider Babette Granberg van de bibliotheek uit handen van Gerlien van Dalen, directeur van Stichting Lezen, de BoekStart-Vader-Voorleesrecord-Bokaal uitgereikt.

In de maand september deden vijf bibliotheken in Nederland mee aan het Vader Voorleesrecord. De bibliotheek met de meeste handtekeningen op het voorleesconvenant zou het Voorleesrecord winnen.

Op zaterdag 13 september las Leo Blokhuis aan 50 vaders voor en dit record werd in de daarop volgende weken niet verbroken. Daarmee is onze bibliotheek dus winnaar van het BoekStart Vader Voorleesrecord. Daar zijn we natuurlijk erg trots op!

Gerlien van Dalen (rechts) overhandigt de beker aan Babette Granberg
Stichting Lezen zet zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur en doet dit onder andere door middel van landelijke campagnes in samenwerking met vele partners op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Namens de Bibliotheek Deventer bedankt Babette Granberg alle collega's die zich voor het Vader Voorleesrecord hebben ingezet. Daarnaast vertelt ze dat dit record niet mogelijk geweest zou zijn zonder de enthousiaste inzet van de kinderopvang en onze BoekStartvoorleesvrijwilligers in Deventer.

Bep Spa, die namens de gemeente Deventer aanwezig was, geeft aan dat het zo belangrijk is dat de Bibliotheek inzet op voorlezen en leesbevordering en dat de gemeente dit van harte ondersteunt.

De buit is binnen, met dank aan alle vaders die hun handtekening gezet hebben.
De vaders krijgen later in het jaar nog een voorleesworkshop van Anke Kranendonk aangeboden. 

vrijdag 3 oktober 2014

Deventer volksverhalen gaan er in als koek

Voorleeslunch voor ouderen groot succes

Op 1 oktbober, de Internaternationale dag voor de Ouderen, trakteerden de Bibliotheek Deventer en Raster ouderen op een lunch met volksververhalen uit Deventer. Clemens Hogenstijn was de verteller in de Bibliotheek Centrum. In Keizerlanden verhaalde Henk van Baalen onder andere over het melkmeisje en de zusjes van de Bergkerk. Bij een groot deel van de ruim 50 bezoekers riepen de volksvertellingen herkenning op. Sommigen gingen naar huis met nieuwe kennis over hun stad Deventer.

Het is voor het eerste dat de bibiotheek een activiteit organiseert in het kader van de Internationale dag voor de Ouderen. Lezen, naar verhalen luisteren en eten is een stuk leuker als je het samen doet. Daarom heeft de bibliotheek gekozen voor een voorleeslunch. Het initiatief is goed ontvangen. Niet alleen de verhalen waren goed, ook de lunch werd zeer op prijs gesteld.

Bezoekers waren enthousiast en de verhalenvertellers hadden nog uren door kunnen gaan. Er is stof genoeg, dus een herhaling is zeker niet uitgesloten.

Bezoekers hangen aan de lippen van Henk van Baalen in de Bibliotheek Keizerslanden
De voorleeslunch voor ouderen is mogelijk gemaakt door gemeente Deventer en Alber Heijn Keizerslanden.

donderdag 2 oktober 2014

Feestelijke opening van schoolbibliotheek de Kleine Johannes bij start Kinderboekenweek






Donderdag 2 oktober stond de vrije school De Kleine Johannes de hele morgen in het teken van de start van de kinderboekenweek en opening van de vernieuwde schoolbibliotheek in het kader van de Bibliotheek op School.


Directeur Wim den Blanken nam de kinderboekenweek als gelegenheid om de vernieuwde schoolbibliotheek officieel te openen. En dat gebeurde door het openen van  het 'Grote Boek'





Daarna werden de biebmoeders in het zonnetje gezet voor het vele werk wat ze hadden verricht. Ze kregen een waterkoker om zelf thee te zetten tijdens het dagelijkse uitleenuurtje. Ze waren zichtbaar verrast.

Er waren veel leuke activiteiten........




In de Gele Verhalenbus werd de hele morgen door Sandra en Inge voorgelezen aan de kinderen van groep 1, 2 en 3. De kinderen genoten van de prentenboeken over feest.  Het thema van de kinderboekenweek. Ook zongen ze volop mee met de feestliedjes.



Opa's en Oma's lazen enthousiast de groepen 4 t/m 6 voor. Er was een ruilbeurs van leesboeken.
En de leerlinen van groep 6 , 7 en 8 hadden boekverslagen gemaakt die te bewonderen waren in de school zelf en in de Bibliotheek Deventer aan de Brink. Ook maakten de bovenbouwleerlingen gedichten van bestaande dichtregels.

Het was een zeer geslaagde morgen!


woensdag 1 oktober 2014

Jos Debeij krijgt Deventer Stadspenning

Tijdens zijn afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer is Jos Debeij geëerd met de Deventer Stadspenning. Burgemeester Andries Heidema overhandigde penning en bijbehorende oorkonde aan een zichtbaar verraste Debeij.

Burgemeester Heidema overhandigt de Stadspenning
aan Jos Debeij. Foto: Auke Pluim Fotografie
Jos Debeij krijgt de penning voor zijn grote inzet voor het bibliotheekwerk en zijn betrokkenheid bij de stad Deventer. Niet alleen zakelijk maar zeker ook op persoonlijk vlak is Debeij verbonden aan de stad. Zo kruipt hij al jaren in de huid van een (enigszins groezelig) personage tijden het Dickens Festijn.

Woensdag 1 oktober nam Jos Debeij afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer. De receptie was voor alle externe mensen die met hem te maken gehad hebben in welke vorm dan ook. Het personeel heeft al eerder op hele persoonlijke wijze afscheid genomen van een man die het bibliotheekwerk in Deventer weer op de kaart gezet heeft.

Nieuwe werkplek van Debeij is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag waar hij is aangesteld als hoofd van de stafafdeling Bibliotheekstelsel (in oprichting).

Deventenaren die eerder al de Deventer Stadspenning kregen zijn onder andere Clemens Hogenstijn, Herman Stok en Hans en Elly Eppink.

dinsdag 30 september 2014

Iedereen wint bij de bibliotheek...

Op 1 september mocht ik starten als interim directeur in Deventer.  Eind augustus stopte Jos Debeij, voor velen in Deventer een bekende en hij heeft veel betekent voor de bibliotheek, voor de culturele instellingen en voor vele burgers in onze mooie stad. Na een afscheid met alle collega’s nam hij op 1 oktober nog officieel afscheid van de stad. Met alle verdiende lof. Totdat er een echte nieuwe directeur is, neem ik zijn taken waar en dat is een waar genoegen.

Zo opende op mijn eerste werkdag de nieuwe bibliotheek in Diepenveen. Van een eigen pand zonder samenwerkingspartners naar een mooie nieuwe locatie met volop samenwerking in de Hof van Salland. Het tekent hoe de bibliotheek vernieuwt: bijna nergens zitten we meer alleen in een pand, overal werken we samen met partners. En door die partners kunnen we vaak ook ruimer open dan voorheen.
Een paar dagen later ben ik bij het Vaders Voorleesrecord. Bijna 150 mensen – waaronder 50 (groot)vaders – wonen  dit bij. Het Vaders Voorleesrecord is in het leven geroepen om in heel Nederland aandacht te vragen voorlezen, vooral door vaders. Voorlezen is van vitaal belang voor kinderen en bepaalt mede hoe goed kinderen leren omgaan met taal. En natuurlijk is samen voorlezen ontzettend goed voor de band tussen ouder en kind. En tot slot is het natuurlijk gewoon ontzettend leuk.

En zo gaat het elke dag door: elke dag is er wel iets te beleven in één van de vele vestigingen in Deventer. En dan hebben we het nog niet over het feit dat in Deventer bijna één miljoen boeken, DVD’s, luisterboeken en andere media worden geleend. Of dat elke week vele mensen worden geholpen met vragen rondom welzijn, wonen en zorg.
De afgelopen week had ik mijn eerste vergadering met de Raad van Toezicht. Het was al laat en ik dacht dat ik wel de laatste zou zijn die het pand zou verlaten. Achterin de bibliotheek brandde nog licht: de cursus voor voorlezers van de Voorlees Express - een project waarin we gezinnen helpen met voorlezen – was net afgelopen. De zaal moest nog even opgeruimd en we verlieten de bibliotheek. Waren wij dan echt de laatsten? Nee, in een kleine ruimte brandde nog licht: de studio van Deventer Radio en Televisie en zij waren nog bezig met hun verslag. Go Ahead speelde tegen Feyenoord in de rondes om de KNVB-beker. Go Ahead won met 2-0.  Dat gebeurt niet iedere dag, zagen we helaas een paar dagen later.

Van voetbal wordt soms gezegd dat het de belangrijkste bijzaak van het leven is. Lezen kon wel eens één van de belangrijke hoofdzaken zijn. En daarin zag ik een maand vol winnaars: inwoners van Diepenveen, vaders die voorlezen en hun kinderen natuurlijk, gezinnen die meedoen met de Voorlees Express, burgers die de Wijkwinkel bezochten en nog vele andere.
Ik vind het leuk dat u lid bent van dat winnende team. Dus laat de Kinderboekenweek maar komen. Lijkt me een schot voor open doel!

Mark Deckers

Foto's: Jan Hoogenberg & Bibliotheek Deventer

maandag 29 september 2014

Bibliotheek start Taal-Digipunt

Iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren of zijn digitale vaardigheden wil verbeteren kan vanaf maandag 6 oktober terecht bij het Taal-Digipunt in de Bibliotheek. Het Taal-Digipunt Deventer is te vinden op de begane grond, op de afdeling Lees en Schrijf!

Het Taal-Digipunt is er voor alle inwoners van de gemeente Deventer die niet goed kunnen lezen en schrijven of digitale kennis missen om geheel zelfstandig deel te nemen aan onze ‘talige’ samenleving. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het lezen van de krant, het spreken van de Nederlandse taal, het invullen van (digitale) formulieren of het wegwijs worden op de computer.

Het Taalpunt richt zich op iedereen die zich wil verbeteren in de beheersing van de Nederlandse taal. Er is bijzondere aandacht voor inburgeraars (nieuw- en oudkomers) en laaggeletterde autochtonen. Het Taalpunt brengt vraag en aanbod bij elkaar en is daarmee de spin in het web van een hecht netwerk van taalaanbieders en activiteiten rondom laaggeletterdheid.

Het Digipunt is er voor mensen die zelfredzaam willen worden op pc en internet. Het oefenaanbod loopt uiteen van sociale media tot het invullen van een stroom aan formulieren van de overheid.

Bij het eerste bezoek aan het Taal-Digipunt helpen medewerkers om vraag en behoefte in beeld te krijgen. Samen wordt gezocht naar een passende oplossing. Dat kan variëren van een cursus tot een taalmaatje.

Het Taal-Digipunt Deventer is wekelijks geopend op maandagmiddag van 15-16.30 uur en bevindt zich in de Bibliotheek Deventer, Brink 70.  Het Taal-Digipunt is telefonisch bereikbaar op 0570 – 675700. Het e-mailadres is: taaldigipunt@obdeventer.nl

Het Taal-Digipunt Deventer is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Deventer, Aventus, Raster en de Bibliotheek Deventer.


zondag 28 september 2014

Bibliotheek van Nieuwsgierigheid opent deuren

Stromarkt 19 vanaf 1 oktober al bijzondere bibliotheeklocatie

De voorbereidingen van de nieuwbouw van de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt zijn in volle gang. Het is een proces dat aan het oog van het publiek onttrokken is. Dat is logisch en tegelijkertijd ook jammer voor een gebouw dat straks nog meer van en voor de hele Deventer gemeenschap gaat worden. Om zoveel mogelijk mensen nu alvast te betrekken bij de nieuwbouw heeft de bibliotheek van de Provincie Overijssel subsidie gekregen voor het project Kunst en Architectuur. Een van de deelprojecten wordt 'De Bibliotheek van Nieuwsgierigheid' die officieel op 1 oktober haar deuren opent.

Kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer geven inhoud aan het project. Camiel Voorn van Studiowonder tekent voor het ontwerp van de website www.bibliotheekvannieuwsgierigheid.nl. De database van de nieuwsgierige bibliotheek is ontwikkeld door Stipp. De inhoud moet uiteindelijk van de inwoners van Deventer komen.

De kunstenaars over de bedoeling van het project:

De kunstenaars nog druk met de voorbereidingen
Bibliotheek van Nieuwsgierigheid
Breng uw favoriete boek, film, muziek naar de Stromarkt

Intussen is het nieuws wijd verspreid: Deventer krijgt een nieuwe bibliotheek!
En dat is niet alleen een nieuw gebouw. De bibliotheek zal een bruisende ontmoetingsplek zijn. Een plek om kennis en cultuur te halen, te delen en aan te vullen. Een inspirerend en  noodzakelijk antwoord op een maatschappij die steeds meer haar vorm zoekt én krijgt in het verbinden van mensen en de interactie tussen de verschillende kennisgebieden.
De nieuwe bibliotheek gooit de ramen open en is voor alles nieuwsgierig! Bijvoorbeeld naar u! Waar bent u nieuwsgierig naar, waar weet u veel van? En: wat is uw favoriete boek, muziek, film? Het boek dat iedereen moet lezen! De film die u steeds weer opnieuw kunt bekijken, de muziek die voor u tot de beste van de wereld behoort en u tot de laatste noot in uzelf meedraagt? Deze verhalen willen we graag horen! U bent meer dan welkom in de prachtige stadsvilla (voorheen restaurant la Fontana) op de locatie van de toekomstige nieuwbouw aan de Stromarkt!  
Eerste indruk van de inrichting

Wat vragen wij precies van u? Behalve uw verhaal ook een ‘offer’. Maar wel een offer waar u iets bijzonders voor terugkrijgt. Als u uw kostbare bezit meebrengt naar de Stromarkt 19 krijgen zowel uw gift als uw verhaal een waardige en blijvende plaats in de unieke Deventer Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Vanaf dat moment bent u mede-eigenaar van de Deventer Bibliotheek van Nieuwsgierigheid. Als Nieuwsgierige Burger draagt u bij aan de collectieve kennis van Deventer en maakt u deel uit van de eeuwigheid. En wie weet kunt u als straks eindelijk zien en lezen wat de passie is van onze burgemeester, met welke muziek Foeke Booy van Go Ahead Eagles in slaap valt en weer wakker wordt of waarom uw buurvrouw zo geïnteresseerd is in het paargedrag van de pimpelmees. En mogelijk komt u uw Deventer evenknie, zielenmaat, partner in crime of vakgenoot op het spoor! Kom met uw boek, film, muziek én uw hele familie naar de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid! (En ontvang een nieuwsgierig makend cadeautje)

Openingstijden van De Bibliotheek van Nieuwsgierigheid:
Woensdag 16.00 -18.00 uur
Zaterdag   10.00 - 12.00 uur


woensdag 17 september 2014

Tevredenheid over Week van de Alfabetisering

Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in al haar vormen. Eén op de tien mensen kan niet goed lezen of schrijven en is daardoor niet in staat zelfstandig mee te komen in onze geletterde maatschappij. Voor Deventer gelden dezelfde cijfers. De gemeente zet zich in om laaggeletterdheid te bestrijden. Ze doet dat niet alleen, maar samen met een groot aantal partners. Voor het programma van de Week van de Alfabetisering heeft de gemeente Deventer samengewerkt met de Pabo van Saxion Hogeschool Deventer en de Bibliotheek Deventer. Na de nodige voorbereidingen kon dinsdag 9 september dan eindelijk en letterlijk de aftrap gegeven worden.

Letterlijke aftrap Taal-Digipunt
door wethouder Jan Jaap Kolkman
Taal-Digipunt
Wethouder Jan Jaap Kolkman heeft 9 september in de Bibliotheek Deventer de aftrap gegeven voor de start en de ontwikkeling  van het Taal-digipunt. Dit punt moet de spin in het web worden voor alles wat met basisvaardigheden op het gebied van taal en digivaardigheden te maken heeft. Niet alleen laaggeletterden en digibeten kunnen hier terecht voor informatie en advies op maat over cursussen, leermethodes, leesboeken enzovoorts. Ook intermediairs die voor hun medewerker, maatje, familielid, buurtgenoot of wie dan ook op zoek zijn naar informatie en advies hopen wij van de juiste informatie te kunnen voorzien.

Taalcafé
Na de aftrap heeft een groot aantal bezoekers meegedacht over de opzet en de invulling van het Taalcafé. Vanaf 1 oktober wordt op vrijdagochtend 2-wekelijks van 9.00-11.00 uur het Taalcafé gehouden: hier kunnen mensen op een informele gezellige manier samen de Nederlandse taal oefenen.

Taalmeter
Leden van de Lions Deventer zijn 3 dagen door de stad op pad geweest met de Gele Verhalenbus van de bibliotheek om voorbijgangers te informeren over de betekenis van de Week van de Alfabetisering en de problematiek van laaggeletterdheid. Passanten werden uitgenodigd hun geletterdheid te toetsen door middel van het invullen van de taalmeter

Passanten testen hun taalvaardigheid
in de Gele Verhalenbus van de bibliotheek
Een korte impressie van één van de leden:

Het was een succesvolle middag. Niet alleen deden veel mensen de test, inclusief ambtenaren van de gemeente die de affiches de hele week al hadden gezien en zich verheugden op de mooie bus, maar ook mensen die in de Leeuwenbrug werkten en natuurlijk passanten. 
Als het goed is zijn er 3 vrijwilligers geworven, eentje heeft toegezegd, 2 denken er serieus over, een Somalisch meisje dat zelf prima Nederlands sprak na 3 jaar (!) zou haar netwerk wijzen op het belang van een goede beheersing van de Nederlandse taal, een Turks meisje zou een aantal mensen benaderen na een verhaal over schaamte die niet nodig was en de laagdrempeligheid van het taal-digipunt, een leraar Nederlands nam veel materiaal mee en was heel blij met de aandacht voor deze kwestie en een echtgenoot van een logopediste idem. Toevallig spraken we ook nog de voor dit verantwoordelijke ambtenaar voor dit project aan... 
Veel mensen hadden belangstelling voor het onderwerp en namen materiaal mee. En mensen die met z'n tweeën de test deden hadden vaak lol om elkaar. Kortom: het was een echte 'we serve' middag. Leuk om te doen en het gevoel dat het er toe deed.”

Theatervoorstelling
Op 10 september speelde BASTA Theater de voorstelling ‘Wie taalt ernaar?’ Een interactieve voorstelling  over lees- en schrijfproblemen bij kinderen en hun ouders. De zaal werd volop betrokken bij deze boeiende voorstelling. Jammer dat de belangstelling enigszins tegenviel

Workshops
Voor woensdag 10 september waren er twee workshops ingepland:
Interactief voorlezen; een hele leuke workshop die helaas gecanceld moest worden vanwege te weinig belangstelling.
De workshop “hoe herken ik laaggeletterdheid” is door 13 medewerkers uit de frontoffice van de gemeente, de bibliotheek en het UWV bijgewoond. Een mooi resultaat.

Bekijk ook de reportages van Drtv over de Week van de Alfabetisering.
Opening Taal-Digipunt
Reportage Taal voor het Leven


maandag 15 september 2014

Vijftig vaders tekenen Voorleesconvenant

Ruim 150 (groot) ouders en kinderen bezochten zaterdag 13 september de Bibliotheek Deventer, waar de eerste recordpoging zou plaatsvinden van het BoekStart Vader Voorleesrecord
Nadat de eerste vader om 10.15 uur zijn handtekening
op het voorleesconvenant zette, volgden al snel meer vaders.
Het welkomswoord was voor interim directeur Mark Deckers en schrijfster Anke Kranendonk gaf een mini voorleesworkshop. Daardoor kwam iedereen in de stemming om voor te lezen.

Nadat wethouder Jan Jaap Kolkman van de gemeente Deventer het startsein had gegeven, nam Leo Blokhuis het over en las voor uit het boekje Piep is wakker.

Onder zijn leiding lazen alle vaders tegelijkertijd gezellig aan hun eigen kinderen voor.


Uiteindelijk maakte wethouder Jan Jaap Kolkman bekend dat 50 vaders het voorleesconvenant hadden getekend.
Supertrots waren mijn collega's en ik dat zoveel vaders hun gehoor hadden gegeven aan onze oproep om met hun kind (eren) naar de bibliotheek te komen. Er wordt in Deventer voorgelezen, ook door vaders.

Later in de middag was de tweede recordpoging in de Bibliotheek Apeldoorn. Daar tekenden 36 vaders het voorleesconvenant. Deventer voert dus het Vader Voorleesrecord momenteel nog aan en wacht in spanning af hoe de overige 4 bibliotheken het gaan doen.

Natuurlijk was deze recordpoging niet mogelijk geweest zonder ondersteuning van de landelijke organisatie Vaders voor Lezen en onze BoekStartvrijwilligers die met veel enthousiasme ook vaders geworven hebben tijdens de inloopochtenden. Tot slot ook een dankjewel aan de kinderopvang in de gemeente Deventer, die deze recordpoging bij vele vaders onder de aandacht heeft gebracht.