´Doen jullie als bibliotheek dan meer dan boeken uitlenen´ zei een vriend laatst plagend. Feit is dat veel mensen vooral dat uitlenen op hun netvlies hebben. Dus is er niks op tegen om op een rij te zetten wat we als bibliotheek op het gebied van voorlezen zoal doen.
Ik mag zelf graag voorlezen. Dat deed ik thuis al toen de kinderen nog klein waren. Hele bundels verhalen en stapels prentenboeken gingen er vooral voor het slapen gaan doorheen als een vast ritueel. Zingen op schoot met ‘rijmpjes en versjes uit de oude doos’ tot dat alle liedjes zo bekend waren dat het boek als een soort Jukebox gebruikt kon worden. Het boek staat als een tot op de draad versleten trofee in onze boekenkast. Maar ook nu de kinderen al lang het huis uit zijn blijft voorlezen een prettige bezigheid. Zo doet het verhaal van de ‘bakker van de Soete Suikerbol’ het goed als vertelling voor jong en oud.
Als bibliotheek zijn we de afgelopen jaren op verschillende manieren gaan investeren in voorlezen. Want wie vaker voorgelezen is, is vaak ook beter in taal zo blijkt uit onderzoek. In deze brochure staat het op een rij: 'Meer voorlezen, beter in taal'.
Wat doen we als bibliotheek zoal? Er wordt in onze bibliotheken op woensdagmiddag weer als vanouds voorgelezen door een flinke groep enthousiaste voorleesvrijwilligers. Lees er meer over op onze website.
Dit najaar start het vierde seizoen van de Voorleesexpress. Gedurende twintig weken leest een vrijwilliger voor in een gezin dat van huis uit niet gewend is voor te lezen. De afgelopen seizoenen is op deze manier in 20 tot 25 gezinnen per seizoen voorgelezen. In het merendeel van de gezinnen is een goede start gemaakt met het opbouwen van een voorleestraditie en wordt nu nog steeds voorgelezen en gebruik gemaakt van de bibliotheek. Meer informatie.
Bij het vertelfestival op 2 september was het eerste echte optreden van de Voorleesbrigade, na een try-out tijdens de Boekenmarkt. Een groep voorlezers en vertellers die bij gelegenheid, wat meer theatraal voorleest en vertelt en daarmee plezier en enthousiasme overdraagt.
Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling wisten we natuurlijk al lang. Maar wat levert het nu eigenlijk op. En voorlezen aan baby’s? Zelfs nog voordat zij kunnen praten, heeft dat dan zin? Ook dat blijkt een gunstig effect op de taalontwikkeling te hebben. Met het project Boekstart richt de bibliotheek zich op het stimuleren van voorlezen aan baby’s en heel jonge kinderen. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit. De openbare bibliotheek speelt hierbij een centrale rol.
2013 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Voorlezen’. In 2013 valt een aantal jubilea samen. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, Stichting Lezen & Schrijven 10 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, De Nationale Voorleesdagen 10 jaar en BoekStart 5 jaar. Aanleiding genoeg om 2013 uit te roepen tot het Jaar van het Voorlezen. Een jaar waarin geprobeerd wordt zoveel mogelijk kinderen én volwassenen willen te laten ervaren hoe leuk voorlezen is.
Natuurlijk doen we actief mee aan de nationale voorleesdagen in 2013. Deze zijn van 2013 van 23 januari t/m 2 februari. We kunnen alvast vertellen dat we als bibliotheek tal van activiteiten oppakken en voorstellingen programmeren rondom het boek ‘Nog 100 nachtjes slapen’, Prentenboek van het jaar. En samen met de scholen organiseren we de Deventer voorleeswedstrijd waarvan de winnaars meedoen aan de provinciale finales en misschien wel de landelijke finale.
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig: voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind, en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Thuis, op school en in de kinderopvang moeten kinderen iedere dag worden voorgelezen. Ook als ze zelf al kunnen lezen. Als bibliotheek Deventer zullen we actief invulling geven aan het Voorleesjaar 2013. Laat u ons weten als u mee wilt doen?
Jos Debeij
Geen opmerkingen:
Een reactie posten