zondag 30 september 2012

Interactief voorlezen met Stokstaartjes!


In de vorige post heeft u kunnen lezen dat de Bibliotheek Deventer een actief beleid voert als het gaat om voorlezen! Ik ben er trots op dat ik, als lid van team educatie, ook hieraan mijn steentje mag bijdragen.
Vorige week was ik voor de vierde keer door projectleider Linda Voortman uitgenodigd om een workshop interactief voorlezen te geven aan de vrijwilligers van de VoorleesExpress.

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten!

Dit najaar start het vierde seizoen van de VoorleesExpress Deventer.  Gedurende twintig weken leest een vrijwilliger voor in een gezin dat van huis uit niet gewend is voor te lezen.
Door interactief voor te lezen wordt de taalontwikkeling van kinderen geprikkeld. Daarnaast wordt hun gevoel voor (boeken) taal versterkt en hun woordenschat vergroot.

Wat is interactief voorlezen?
Deze vraag legde ik ook voor aan de vrijwilligers, die mijn workshop bezochten.
Na een korte brainstormsessie waren we unaniem van mening dat enthousiasme en betrokkenheid voorop staan. Als we immers plezier hebben in het verhaal dat we gaan voorlezen, dragen we dit ook over aan de kinderen.
Bij betrokkenheid denken we aan de interesse van het kind, aansluiten bij zijn belevingswereld, zodat hij zich kan identificeren met het verhaal.
Tijdens interactief voorlezen is het kind de "baas van het boek" en door uitnodigende vragen te stellen lok je kinderen uit om te praten en om mee te doen. Ook het inlassen van een korte stilte kan tot reacties leiden.

Uit welke boeken lees je voor?
De belevingswereld van het kind bracht ons bij de vraag: wat lees je voor?
De Bibliotheek bevat een schatkamer aan prachtige media, zowel schriftelijk als digitaal.
Maar hoe vindt u het juiste boek voor uw kind?

Er zijn handige sites, als Leesplein, Makkelijk Lezen Plein en Ouders Online, die u op weg kunnen helpen. U kunt op leeftijd, onderwerp en moeilijkheidsgraad zoeken en u krijgt allerlei leestips!
Een eyeopener voor de deelnemers aan mijn workshop was dat onze bibliotheekcatalogus ook mogelijkheden heeft voor de gerichte zoeker.
Stel uw kind wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis en ter voorbereiding wilt u een verhaal hierover voorlezen. Als u naar onze bibliotheekcatalogus gaat, kunt u in het zoekveld natuurlijk ziekenhuizen intikken.  U krijgt ruim 50.000 treffers, boeken voor volwassenen en kinderen. Beter is de zoektermen ziekenhuizen voorleesboeken te gebruiken of ziekenhuizen prentenboeken. U zult zien dat u op deze manier sneller vindt wat u zoekt. Aan de rechterkant van de site, vindt u daarnaast een menu waarbinnen u kunt verfijnen. Natuurlijk kunt u altijd één van mijn collega's om hulp vragen!

Terug naar het interactieve voorlezen en de Stokstaartjes. Tijdens de interactieve workshop interactief voorlezen was uiteraard ook ruimte ingepland voor het uitwisselen van ervaringen en het bekijken van allerlei soorten boeken. Zo vertelde iemand dat ze allerlei boeken over uilen naar haar gezin had meegesleept, omdat de interesse van het kind lag bij uilen. Een andere vrijwilliger had de ervaring dat naast broertjes en zusjes ook andere kinderen uit de buurt kwamen luisteren, waardoor weer een nieuw gezin werd gevonden voor het volgende seizoen. Het enthousiasme onder de vrijwilligers is groot. Als ze eenmaal tot de wereld van de VoorleesExpress zijn aangetreden, blijven ze ook meerdere seizoenen hangen.

Kijk- en zoekboeken scoren hoog in populariteit bij jonge, maar ook oudere kinderen. Kijk- en zoekboeken vragen om goed te kijken en te zoeken en om verbanden te leggen. Er zijn kleine verhaallijntjes te ontdekken. Zoekopdrachten leiden tot het doen van ontdekkingen. Verhalende elementen worden gecombineerd met informatieve.  Deze boeken zijn ook uitermate geschikt voor kinderen, die niet zoveel zin hebben om hele lappen teksten te lezen, maar wel geprikkeld worden om bijvoorbeeld de tien Stokstaartjes te vinden in het boek Waar is het Stokstaartje?
Projectleider Linda Voortman van VoorleesExpress Deventer
zoekt met haar vrijwilligers naar  de  stokstaartjes!

                                                                       

Bij de deelnemers aan mijn workshop leidde dit boek tot zeer veel hilariteit. Ze waren niet weg te slaan bij dit kijkboek en gingen driftig op zoek naar de Stokstaartjes! De illustrator heeft de kleine roofdieren vakkundig in de tekeningen verstopt, dus het zoeken naar deze beestjes is geen eenvoudige opgave.





Succes verzekerd dus als u kijk- en zoekboeken gebruikt tijdens het voorlezen!

Bron: Kijk- en zoekboeken, Open Boek: handboek leesbevordering
Meer informatie over interactief voorlezen: Voorleesvogel en Leesplein

                                                                                

woensdag 26 september 2012

Meer voorlezen, beter in taal

´Doen jullie als bibliotheek dan meer dan boeken uitlenen´ zei een vriend laatst plagend. Feit is dat veel mensen vooral dat uitlenen op hun netvlies hebben. Dus is er niks op tegen om op een rij te zetten wat we als bibliotheek op het gebied van voorlezen zoal doen. 

Ik mag zelf graag voorlezen. Dat deed ik thuis al toen de kinderen nog klein waren. Hele bundels verhalen en stapels prentenboeken gingen er vooral voor het slapen gaan doorheen als een vast ritueel. Zingen op schoot met ‘rijmpjes en versjes uit de oude doos’ tot dat alle liedjes zo bekend waren dat het boek als een soort Jukebox gebruikt kon worden. Het boek staat als een tot op de draad versleten trofee in onze boekenkast. Maar ook nu de kinderen al lang het huis uit zijn blijft voorlezen een prettige bezigheid. Zo doet het verhaal van de ‘bakker van de Soete Suikerbol’ het goed als vertelling voor jong en oud. 

Als bibliotheek zijn we de afgelopen jaren op verschillende manieren gaan investeren in voorlezen. Want wie vaker voorgelezen is, is vaak ook beter in taal zo blijkt uit onderzoek. In deze brochure staat het op een rij: 'Meer voorlezen, beter in taal'.

Wat doen we als bibliotheek zoal? Er wordt in onze bibliotheken op woensdagmiddag weer als vanouds voorgelezen door een flinke groep enthousiaste voorleesvrijwilligers. Lees er meer over op onze website

Dit najaar start het vierde seizoen van de Voorleesexpress. Gedurende twintig weken leest een vrijwilliger voor in een gezin dat van huis uit niet gewend is voor te lezen. De afgelopen seizoenen is op deze manier in 20 tot 25 gezinnen per seizoen voorgelezen. In het merendeel van de gezinnen is een goede start gemaakt met het opbouwen van een voorleestraditie en wordt nu nog steeds voorgelezen en gebruik gemaakt van de bibliotheek. Meer informatie.


Bij het vertelfestival op 2 september was het eerste echte optreden van de Voorleesbrigade, na een try-out tijdens de Boekenmarkt. Een groep voorlezers en vertellers die bij gelegenheid, wat meer theatraal voorleest en vertelt en daarmee plezier en enthousiasme overdraagt. 

Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling wisten we natuurlijk al lang. Maar wat levert het nu eigenlijk op. En voorlezen aan baby’s? Zelfs nog voordat zij kunnen praten, heeft dat dan zin? Ook dat blijkt een gunstig effect op de taalontwikkeling te hebben.  Met het project Boekstart richt de bibliotheek zich op het stimuleren van voorlezen aan baby’s en heel jonge kinderen. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit. De openbare bibliotheek speelt hierbij een centrale rol.

2013 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Voorlezen’. In 2013 valt een aantal jubilea samen. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, Stichting Lezen & Schrijven 10 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, De Nationale Voorleesdagen 10 jaar en BoekStart 5 jaar. Aanleiding genoeg om 2013 uit te roepen tot het Jaar van het Voorlezen. Een jaar waarin geprobeerd wordt zoveel mogelijk kinderen én volwassenen willen te laten ervaren hoe leuk voorlezen is.

Natuurlijk doen we actief mee aan de nationale voorleesdagen in 2013. Deze zijn van 2013 van 23 januari t/m 2 februari. We kunnen alvast vertellen dat we als bibliotheek tal van activiteiten oppakken en voorstellingen programmeren rondom het boek ‘Nog 100 nachtjes slapen’, Prentenboek van het jaar. En samen met de scholen organiseren we de Deventer voorleeswedstrijd waarvan de winnaars meedoen aan de provinciale finales en misschien wel de landelijke finale. 

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig: voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind, en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Thuis, op school en in de kinderopvang moeten kinderen iedere dag worden voorgelezen. Ook als ze zelf al kunnen lezen. Als bibliotheek Deventer zullen we actief invulling geven aan het Voorleesjaar 2013. Laat u ons weten als u mee wilt doen?

Jos Debeij

maandag 24 september 2012

Ik heb een beperking en kan niet werken. Waar kan ik overdag naartoe?


Als je een beperking hebt en niet kunt werken, dan kun je gebruik maken van dagbesteding. De dagbesteding is bedoeld voor volwassenen met een lichamelijke beperking, een meervoudige beperking of een niet-aangeboren hersenletsel. De dagbesteding wordt ook wel dagactiviteitencentrum genoemd.

Het activiteitencentrum biedt scholing, cursussen, zelfstandigheidstrainingen, sport en ontspanning. Ook zorgboerderijen bieden vaak dagbesteding voor mensen met een beperking of ouderen. Voor een activiteitencentrum is een indicatie nodig van het CIZ.

Dagbesteding in de regio Deventer

Maar hoe vindt je een passende plek voor dagbesteding? Klik eens naar de sociale kaart. Hierin zijn de dagbestedingsplekken voor ouderen en mensen met een beperking in de regio Deventer opgenomen. Zowel de grote organisaties als de kleinere zorgboerderijen staan erin.

Meer hulp nodig?

Wilt u meer informatie over activiteitencentra, dagbesteding en werk, dan kunt u ook terecht bij MEE IJsseloevers of bij Raster Ouderenwerk.

Sociale kaart

De Sociale Kaart Deventer is een onderdeel van de Wijkwinkel. In de sociale kaart is het brede aanbod van organisaties, producten en diensten opgenomen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.  Met deze website kunt u een antwoord vinden op uw vragen.

woensdag 19 september 2012

Sportblessure en fysiotherapeut nodig? Klik naar de Sociale Kaart Deventer

Het sportseizoen is weer begonnen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je een sportblessure oploopt. Niet ernstig, maar van de huisarts krijg je wel het advies om maar even naar de fysiotherapeut te gaan.

En dat wil je wel zó plannen dat je niet of zo weinig mogelijk hoeft te verzuimen van je werk. Waar vind je dan een fysiotherapeut dicht bij jou in de buurt? De sociale kaart Deventer biedt bij deze vraag uitkomst.

Sociale kaart
De Sociale Kaart Deventer is een onderdeel van de Wijkwinkel. In de sociale kaart is het brede aanbod van organisaties, producten en diensten opgenomen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.  Met deze website kunt u een antwoord vinden op uw vragen.

dinsdag 18 september 2012

Schrijver Ted van Lieshout opent a.s. zaterdag Roze Kasten

De Bibliotheek en het COC zijn bijzonder trots dat Ted van Lieshout zaterdag 22 september de officiële opening gaat verrichten van de 'Roze kasten' van de Bibliotheek Deventer. De Bibliotheek Deventer heeft samen met het COC – afdeling Deventer – de Roze kasten gerealiseerd.

Op de eerste verdieping van de bibliotheek Centrum is de collectie van COC ondergebracht, aangevuld met een ruime dvd collectie en de boeken van de bibliotheek uit deze rubriek. In deze kast zijn boeken, dvd’s en studies gericht op homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen te vinden, die natuurlijk ook voor geïnteresseerden buiten de doelgroep toegankelijk zijn.

 Ted van Lieshout staat aan de top van de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, werd onderscheiden met de Theo Thijssenprijs en won al zes Zilveren en één Gouden Griffel. Hij komt vertellen over zijn eerste en meteen al controversiële roman voor volwassenen, 'Mijn meneer'. In 1966 beleefde Ted van Lieshout een liefdesrelatie met een man van in de dertig. Hij was zelf nog een kind. Wat begon als een vriendschap, eindigde in seksueel misbruik. De man bleek een pedofiel. Toch laat Van Lieshout in dit boek zien, dat de meneer in kwestie óók een aardige en interessante man was.

Van Lieshout neemt vaker gebeurtenissen uit zijn eigen leven tot onderwerp van zijn boeken. Aansluitend hierop is de opening van de roze kasten en een borrel met muziek uit de roze platenkast van dj Knut en dj Polly.

Zaterdag 22 september - Bibliotheek Centrum - Brink 70 - vanaf 16.00 uur

vrijdag 14 september 2012

Ruim 2200 kranten, 97 landen, 46 talen online

Via PressDisplay zowel in de bibliotheek als online te raadplegen met de biebpas van de Bibliotheek Deventer.

Het is heel eenvoudig: klik op kranten en tijdschriften of PressDisplay en volg daar de link.

Vul uw pasnummer in en daarna de pincode (geboortedag, laatste 2 cijfers geboortejaar: bijv. 10 oktober 1966 = 1066) en lezen maar!

Geen lid? Geen nood. Lid worden kan ook online. Volg daarvoor deze link.

maandag 10 september 2012

Corrie staat in de Stentor!!

Klik hier voor een groter formaat
Wij wisten al wat langer dat ze inspirerend was, maar vrijdag stond het ook in een leuk artikel in de Stentor. Corrie Folkersma is genomineerd als beste bibliothecaris van Nederland. We zijn er best trots op en u kunt nu lezen waarom.

Op 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Op de website van bibliotheekblad is meer informatie over de drie genomineerden te vinden en kan iedereen stemmen op een van de genomineerden.

Natuurlijk gaan wij altijd voor Corrie :)

donderdag 6 september 2012

Het rode potlood


Weet u al op welke partij u gaat stemmen op 12 september? Ik vind het nog niet zo makkeljk een goede keuze te maken. Debatten tussen lijsttrekkers, verkiezingsspotjes, kamerleden die ik zomaar op de zaterdagse markt op de Brink tref : er wordt veel georganiseerd om me over de streep te trekken. Dát ik ga stemmen staat vast, ik wil mijn democratisch recht graag gebruiken. Maar op wie?
De Stemwijzer moet uitkomst bieden. Gelukkig heeft mijn bibliotheek een grote computer beschikbaar waarop niet alleen deze website maar ook Welke partij past bij mij staat voorgeprogrammeerd. Ik ga beide proberen. Hé : er is ook een verkiezingskrant beschikbaar op de site. In gewone taal, staat erbij. Dat zou elke politicus toch moeten doen. In eenvoudige taal uitleggen waar de partij voor staat.
Dan de start : moet er een acceptatieplicht komen in het bijzonder onderwijs? Daar heb ik de toelichting bij nodig, voor mij is dit in ieder geval geen belangrijk onderwerp. Mogen er nieuwe kerncentrales gebouwd worden? Dat is zo te beantwoorden. Pensioenleeftijd, hogere BTW op vlees, minimumstraffen invoeren, internetfilters, orgaandonatie : zijn dit de items die bepalend zijn voor mijn keuze?
Ah : moet er bezuinigd worden op kunstsubsidies. Daar kan ik zeker wel wat invullen. Of vallen de bibliotheken daar niet onder? Ik ben benieuwd wat de kleinere partijen erover in het programma hebben staan. Dan de uitkomst : het geeft in ieder geval wel een richting aan. Het echte kiezen zal ik toch zelf moeten doen. Gelukkig heb ik nog een paar dagen.

woensdag 5 september 2012

Zoeken op pictogram straks ook op de Brink


In de maanden september en oktober wordt de collectie op de eerste verdieping van de Bibliotheek Centrum op een nieuwe manier ingedeeld. U zoekt straks niet meer op cijfer maar op pictogram. Alle materialen worden stap voor stap voorzien van zo’n pictogram en geplaatst op de nieuwe plek. Gedurende de overgangsfase is het soms wat lastiger om de gewenste boeken, cd’s en dvd’s te vinden, daarom is er extra hulp.

Bij binnenkomst van de bibliotheek  aan de Brink ziet u een groot bord met uitleg over de actuele vindplaats van de collectie. Deze informatie wordt dagelijks aangepast. Mocht u extra uitleg nodig hebben dan zijn bibliotheekmedewerkers altijd bereid u verder te helpen.

Enthousiasme in de vestigingen
Het systeem met de pictogrammen wordt al langer gebruikt in een aantal vestigingen en ook op de jeugdafdelingen van de Bibliotheek Deventer. Bezoekers zijn enthousiast over deze manier van zoeken en vinden. In één oogopslag wordt vaak duidelijk in welk genre een informatief boek of dvd zich bevindt.

dinsdag 4 september 2012

Stadsgedicht: Verweesd palet

Voor Hans Bosman, Deventer schilder (1958-2012)

een duizendmaal eerder ingeslagen weg,
de klinkers altijd eender op het eerste stuk
op onaangeraakt doek waarop wit niet
per definitie maagdelijk is

je tot fonkelende spleetjes toegeknepen ogen
bij een gulle lach, belangstellende concentratie
en ambachtelijke twijfel en zelfvertrouwen
in iedere aarzelende eerste lijn

de opzet van de vader, de zoon, de broer, de minnaar,
de liefdevolle intenties van de man op de fiets,
al die mooie kinderen die je hoopvol aanstaren
vanaf gulzige canvas

de perfectie van het imperfecte gevat met vaste hand,
tussen marterharen wimpers nu een bundel penselen
werkeloos rustend naast het verweesd palet,
in het stille atelier is het nog gister


© Lammert Voos

maandag 3 september 2012

Vertelfestival begint met kater

En wat voor kater. Hij kwam helemaal uit Londen waar hij woont sinds het liedje van Annie M.G. Schmidt, misschien kent u het wel van de gezongen versie van V.O.F. de Kunst. Zondag was die kater dus in Deventer als de chauffeur van de Voorleesbus. Hij bracht niemand minder dan Jacques Vriens naar de bibliotheek aan de Brink. Aangemoedigd door de kater nam de kinderboekenschrijver alle wachtende kinderen mee naar binnen voor het Vertelfestival 2012.

Ik zag in totaal ruim 400 kinderen en hun ouders genieten van heel veel (vertel)voorstellingen. Natuurlijk van Jacques Vriens met de super spannende sprookjes De Twaalf Broers en de Kikkerkoning, maar ook Danstheater ZIRR had veel succes met Benniebang. Het muzikale feestje kwam van de Kom van het dak af Band. En als je zelf aan de slag wilde kon je een workshop volgen van Eva Mesman.
Bijzonder was het eerste echte optreden van de VoorleesBrigade, een groep vrijwilligers van de bibliotheek die zich in wil zetten om het voorlezen te promoten in heel Deventer. De puike postbode was de rode draad die alle voorlezers met elkaar verbond.

Een feestje is natuurlijk niet compleet zonder eten en drinken. In het Sprookjesbos was er voor elk kind dat daar zin in had een pannenkoekje of mini-pizza, ter plekke gebakken door vrijwilligers. Wat mij betreft mogen zij zeker genoemd worden, want het Vertelfestival kan niet bestaan zonder de inzet van een grote groep mensen die zich belangeloos in het zweet werkt om er iets moois van te maken.

Hoe mooi het was? Kijkt u naar een compilatie van foto's in onderstaand filmpje.