In de vorige post heeft u kunnen lezen dat de Bibliotheek Deventer een actief beleid voert als het gaat om voorlezen! Ik ben er trots op dat ik, als lid van team educatie, ook hieraan mijn steentje mag bijdragen.
Vorige week was ik voor de vierde keer door projectleider Linda Voortman uitgenodigd om een workshop interactief voorlezen te geven aan de vrijwilligers van de VoorleesExpress.
De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Een leuke manier om elkaar te ontmoeten!
Dit najaar start het vierde seizoen van de VoorleesExpress Deventer. Gedurende twintig weken leest een vrijwilliger voor in een gezin dat van huis uit niet gewend is voor te lezen.
Door interactief voor te lezen wordt de taalontwikkeling van kinderen geprikkeld. Daarnaast wordt hun gevoel voor (boeken) taal versterkt en hun woordenschat vergroot.
Wat is interactief voorlezen?
Deze vraag legde ik ook voor aan de vrijwilligers, die mijn workshop bezochten.
Na een korte brainstormsessie waren we unaniem van mening dat enthousiasme en betrokkenheid voorop staan. Als we immers plezier hebben in het verhaal dat we gaan voorlezen, dragen we dit ook over aan de kinderen.
Bij betrokkenheid denken we aan de interesse van het kind, aansluiten bij zijn belevingswereld, zodat hij zich kan identificeren met het verhaal.
Tijdens interactief voorlezen is het kind de "baas van het boek" en door uitnodigende vragen te stellen lok je kinderen uit om te praten en om mee te doen. Ook het inlassen van een korte stilte kan tot reacties leiden.
Uit welke boeken lees je voor?
De belevingswereld van het kind bracht ons bij de vraag: wat lees je voor?
De Bibliotheek bevat een schatkamer aan prachtige media, zowel schriftelijk als digitaal.
Maar hoe vindt u het juiste boek voor uw kind?
Er zijn handige sites, als Leesplein, Makkelijk Lezen Plein en Ouders Online, die u op weg kunnen helpen. U kunt op leeftijd, onderwerp en moeilijkheidsgraad zoeken en u krijgt allerlei leestips!
Een eyeopener voor de deelnemers aan mijn workshop was dat onze bibliotheekcatalogus ook mogelijkheden heeft voor de gerichte zoeker.
Stel uw kind wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis en ter voorbereiding wilt u een verhaal hierover voorlezen. Als u naar onze bibliotheekcatalogus gaat, kunt u in het zoekveld natuurlijk ziekenhuizen intikken. U krijgt ruim 50.000 treffers, boeken voor volwassenen en kinderen. Beter is de zoektermen ziekenhuizen voorleesboeken te gebruiken of ziekenhuizen prentenboeken. U zult zien dat u op deze manier sneller vindt wat u zoekt. Aan de rechterkant van de site, vindt u daarnaast een menu waarbinnen u kunt verfijnen. Natuurlijk kunt u altijd één van mijn collega's om hulp vragen!
Terug naar het interactieve voorlezen en de Stokstaartjes. Tijdens de interactieve workshop interactief voorlezen was uiteraard ook ruimte ingepland voor het uitwisselen van ervaringen en het bekijken van allerlei soorten boeken. Zo vertelde iemand dat ze allerlei boeken over uilen naar haar gezin had meegesleept, omdat de interesse van het kind lag bij uilen. Een andere vrijwilliger had de ervaring dat naast broertjes en zusjes ook andere kinderen uit de buurt kwamen luisteren, waardoor weer een nieuw gezin werd gevonden voor het volgende seizoen. Het enthousiasme onder de vrijwilligers is groot. Als ze eenmaal tot de wereld van de VoorleesExpress zijn aangetreden, blijven ze ook meerdere seizoenen hangen.
Kijk- en zoekboeken scoren hoog in populariteit bij jonge, maar ook oudere kinderen. Kijk- en zoekboeken vragen om goed te kijken en te zoeken en om verbanden te leggen. Er zijn kleine verhaallijntjes te ontdekken. Zoekopdrachten leiden tot het doen van ontdekkingen. Verhalende elementen worden gecombineerd met informatieve. Deze boeken zijn ook uitermate geschikt voor kinderen, die niet zoveel zin hebben om hele lappen teksten te lezen, maar wel geprikkeld worden om bijvoorbeeld de tien Stokstaartjes te vinden in het boek Waar is het Stokstaartje?
Projectleider Linda Voortman van VoorleesExpress Deventer zoekt met haar vrijwilligers naar de stokstaartjes! |
Bij de deelnemers aan mijn workshop leidde dit boek tot zeer veel hilariteit. Ze waren niet weg te slaan bij dit kijkboek en gingen driftig op zoek naar de Stokstaartjes! De illustrator heeft de kleine roofdieren vakkundig in de tekeningen verstopt, dus het zoeken naar deze beestjes is geen eenvoudige opgave.
Succes verzekerd dus als u kijk- en zoekboeken gebruikt tijdens het voorlezen!
Bron: Kijk- en zoekboeken, Open Boek: handboek leesbevordering
Meer informatie over interactief voorlezen: Voorleesvogel en Leesplein