woensdag 29 april 2015

Bibliotheek van de Toekomst maakt tongen los

Opening tentoonstelling toekomstvisie nieuwe bibliotheek goed bezocht

'Verbeeld voor ons hoe de Bibliotheek van de Toekomst er uit moet komen te zien.' Dat was de opdracht die drie kunstenaars en drie architecten kregen in het kader van het grotere project Kunst en Architectuur. De Bibliotheek Deventer heeft het Kunstenlab gevraagd het project te leiden.
Bas Kools en Heather McKee bezig met de opbouw
De uitdaging is door alle zes aangenomen. Maandenlang hebben ze zich op geheel eigen wijze vastgebeten in boeken, kasten, gebouwen, bibliothecarissen, bezoekers en begrippen. Op 25 april zijn de resultaten als tentoonstelling gepresenteerd in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid aan de Stromarkt 19. Nog tot eind mei kunt u elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur de objecten zelf bekijken.

Ongeveer 100 bezoekers maakten tijdens de opening kennis met de werken visies van de drie kunstenaars Jean KlareBas Kools en Marianne Lammersen en de drie architecten Ellen Schild, Fulco Treffers en Daniël Venneman. Hoe zij zich hebben voorbereid op de opdracht en gekomen zijn tot hun resultaten kunt u zien in het YouTubefilmpje.



Maar hoe bruikbaar zijn de ideeën en concepten voor de daadwerkelijke nieuwe Bibliotheek Deventer, vestiging Centrum? Mieke Conijn van het Kunstenlab vroeg het aan Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer en Janneke Bierman van BiermanHenket, de architect die de nieuwe bibliotheek gaat ontwerpen. Samen met de architecten en kunstenaars zaten zij rond de tafel om gedachten uit te wisselen. Alice van Diepen liet weten geïnspireerd te raken door de bijzondere manier van kijken naar alle aspecten van de bibliotheek, binnen- en buitenkant, presentatie van collectie, virtueel en fysiek. 

Daniël Venneman liet zich inspireren door de verhalen van
verschillende Deventenaren
Het gesprek aan tafel maakte ook bij de bezoekers de tongen flink los. Nog bijna anderhalf uur na de toost op de opening werd er geanimeerd gesproken over die nieuwe bibliotheek. Daarmee wordt de doelstelling van het project Kunst en Architectuur wederom behaald. De Bibliotheek van de Toekomst komt namelijk tot stand met subsidie van de provincie Overijssel. Het is verstrekt om inwoners van Deventer op bijzondere wijze te betrekken bij de nieuwbouw van de Bibliotheek Centrum aan de Stromarkt. Andere deelprojecten zijn de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid en de Kroniek van Nieuwsgierigheid.

---o0o--- 

De Directeur en de Toekomst
Voor een directeur van een bibliotheek die een nieuwe hoofdvestiging gaat bouwen is nadenken over de toekomst belangrijk. Alice van Diepen laat zich graag inspireren op verschillende manieren. Lees haar verhaal over de opening van de Tentoonstelling Bibliotheek van de Toekomst.
Afgelopen zaterdag mocht ik in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid, de tijdelijke vestiging van de bibliotheek aan de Stromarkt, alle circa 100 aanwezigen welkom heten bij de opening van een tentoonstelling over de bibliotheek van de toekomst.  Ik vind het een heerlijke plek, daar in wat voorheen La Fontana was. De afmetingen, de hoge wanden, de verschillende soorten stenen die zichtbaar zijn, de provisorisch gerepareerde vloeren, stukjes tegelvloer uit de tijd van het restaurant naast stenen vloerdelen uit ver weg gelegen tijden. Alles ademt geschiedenis. En op die plek staat de komende maand een kleine, compacte en bijzondere tentoonstelling van drie kunstenaars en drie architecten die zich hebben laten inspireren door de bibliotheek van de toekomst. Een bibliotheek als een groene oase, een bibliotheek waar je onverwachte boekjes tegenkomt, een op maat ontworpen bibliotheek voortgekomen uit gesprekken met frequente gebruikers van de vestiging in het centrum, een pop-up bibliotheek.
Pop-up bibliotheek van Ellen Schild

Alle makers, op een na, waren zaterdagmiddag aanwezig en er ontspon zich een mooi gesprek tussen hen, de architect van de nieuwbouw Janneke Bierman en ondergetekende. De cruciale vraag was natuurlijk of wij bij het ontwerp en het denken over de inrichting iets konden met de aangereikte ideeën en ontwerpen. Dat is natuurlijk altijd lastig om op te antwoorden want een concept interessant vinden is één ding, het daadwerkelijk integreren in je bibliotheekconcept of gebouw is een andere. Zelf was ik verbaasd over het realistisch karakter van de plannen;  ik zou ze allemaal wel willen omhelzen. Het voelde als een soort cadeautje dat professionals de moeite hadden genomen zich te verdiepen in wat een bibliotheek anno nu is en wat een bibliotheek van morgen zou kunnen zijn. Een cadeautje omdat we juist nu in de fase zitten waarin nog ruimte is voor creativiteit, voor breed, out of the box denken en de wereld binnen halen. Het is maar een korte fase, want straks ligt er een definitief ontwerp, ligt er een strakke tijdsplanning voor de ontwikkeling van de inrichting en wordt het moeilijker nieuwe creativiteit in te voegen. Hoewel, nu ik dat schrijf realiseer ik me dat dat nu juist de opgave is voor de bibliotheek van de toekomst. Inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving én ruimte houden voor nieuwe ideeën en concepten. Nieuwsgierig geworden? Bekijk het filmpje of kom langs in de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid op zaterdagmiddag in de maand mei. 
Alice van Diepen

dinsdag 28 april 2015

Naar het Zuiden of naar het Noorden : reizen op gevoel

'Dit jaar weer naar het zuiden met jullie kleine T@b?' 'Ja, we gaan weer naar Puglia!'

Al zoveel jaren reizen we langs de Adriatische kust naar het zuiden, een prachtige tocht. We kunnen ook een andere route nemen, via Kroatië bijvoorbeeld en bij Dubrovnik met de ferry naar Bari. We speuren in reisgidsen en bekijken een dvd, allemaal mooi maar we missen het Italië-gevoel. Is dat omdat het gemakkelijk is, de automatische piloot zal ik maar zeggen? Ja, wel een beetje maar we weten ook dat we blij worden van het authentieke, de lichtval, de mooie kusten, de fietstochten over de Romeinse Via Traiana, het eten en de vriendelijke mensen. De hak, Italiaanser dan Italiaans!

Maar dan vertelt een collega over de boeken van ene Karl Ove Knausgard :
een Noorse schrijver die je, als hij je weet te boeien met zijn verhalen, niet meer loslaat tot je zijn inmiddels vijf dikke pillen hebt gelezen. Hij vertelt over zijn strenge vader, over de liefdes in zijn leven, over zijn leraarschap in het hoge Noorden, hoe hij zich gedroeg als zoon en natuurlijk over zijn schrijverschap. Knausgard beschrijft hoe in augustus 1969 de jonge ouders van de auteur met de kinderen Karl Ove en Gert per bus bij hun nieuwe huis op het Zuid-Noorse eiland Tromoya arriveren en hun intrek nemen. Vanaf dat moment beschrijft Knausgard een haast paradijselijk leven, met eindeloze dagen, struinen in de natuur, hutten bouwen van takken, eerste seksuele ervaringen met meisjes, grote en kleine zorgen en vreugdes, avonden met muziek en gezelligheid: een nagenoeg eindeloze vrijheid.

Nieuwsgierig geworden na het lezen van deel 3 ( Zoon ) ligt de atlas met de opengeslagen kaart van Noorwegen op tafel. Waar spelen die verhalen zich af? Waar precies heeft hij zijn jeugdjaren doorgebracht? Als hij vervolgens als piepjonge leraar van 18 aan de slag gaat in het noorden vlakbij Tromso lees je het volgende:

Terwijl ik de helling op liep, keek ik naar de bergen die aan het eind van het dorp oprezen. Ze waren helemaal groen, tot boven aan toe, en dat was misschien wel de grootste verrassing in het landschap hier, ik had het me kaal en kleurloos voorgesteld, niet in deze groene toon die als het ware overal in doorklonk, slechts overstemd door het enorme blauw en grijs van de zee.
In zijn boeken beschrijft Knausgard alle handelingen heel gedetailleerd, dus ook de natuur. En die beschrijvingen doen je verlangen naar Noorwegen af te reizen, met eigen ogen die natuur te beleven. Van fjorden tot bruisende watervallen, van snelstromende riviertjes tot weidse meren. Eeuwig zingende bossen en grootse hoogvlaktes.

Daar tegenover zuidelijk Puglia, de hiel van de Italiaanse laars met zijn azuurblauwe Adriatische en Ionische Zee, een streek van droge landschappen met olijf-, amandel- en vijgebomen, de eigenzinnige en tegelijk vriendelijke bevolking met een traag levensritme en een bijzonder smaakvolle keuken.

We kunnen nog kiezen, naar het Noorden of naar het Zuiden, maar dit jaar wordt het tóch weer Puglia!

Voor wie zich nu iets meer wil inleven in de Noorse sfeer:

zaterdag 2 mei (vanaf 15.00 uur)
Het Olavspad: van Oslo naar Trondheim 
Bibliotheek Centrum, Brink 70 in Deventer

Een dialezing door Ria Warmerdam, langeafstandswandelaar, over de door haar geschreven wandelgids Het Olavspad: van Oslo naar Trondheim.

Een pelgrimsroute in Scandinavië? Jazeker! Trondheim was in de Middeleeuwen net zo'n belangrijk bedevaartsoord als Rome, Jeruzalem en Santiago. Recentelijk zijn verschillende routes daar naartoe weer toegankelijk gemaakt. Eén ervan, het Olavspad, loopt vanaf Oslo. 643 prachtige Noorse kilometers, nog niet ontdekt door de massa.

Ria Warmerdam beloopt al meer dan 25 jaar de langeafstandspaden van Europa. Daarbij was de langste die van Nederland naar Santiago in 1998. In 2013 liep ze van oslo naar Trondheim en schreef de eerste Nederlandstalige gids voor deze route.

Een dialezing in het kader van de ledenwerfactie 'Inlezen en wegwezen'. Toegang gratis!

donderdag 23 april 2015

Vrienden van de Bibliotheek : onmisbaar!

De Stichting Vrienden van de Bibliotheek Deventer zorgt al meer dan 30 jaar voor financiële ondersteuning van de bibliotheek. Dit door het doen van aankopen en het steunen van projecten waarvoor binnen de begroting van de bibliotheek geen ruimte is, maar die wel de hele bibliotheek ten goede komen. Vertelvoorstellingen, Peuterhoekjes, een nieuwe koffieautomaat voor medewerkers, de herinrichting van de binnentuin van de bibliotheek aan de Brink en natuurlijk de Gele Verhalenbus zijn zo een paar voorbeelden. Een hechte groep vrijwilligers verwerkt en verkoopt jaar in jaar uit met veel enthousiasme afgeschreven media van de bibliotheek en boeken van particulieren. Daarnaast ontvangen de Vrienden jaarlijks giften van ruim 100 donateurs.

In het kader van de ledenwerfactie 'Inlezen en wegwezen' verkopen de Vrienden a.s. zaterdag in de bibliotheek aan de Brink boeken die passen bij het thema reizen. Dit is dé periode dat mensen zich voorbereiden op hun vakantie. Naast zoeken op internet is het neuzen in reisboeken nog steeds populair. En wie heeft er nu een grotere keuze dan de Vrienden van de Bibliotheek!

Uit de enorme voorraad, die in de kelder van de Bibliotheek Centrum te vinden is, verkopen zij zaterdag op de begane grond boeken die passen bij het thema reizen, in de ruimste zin van het woord, zoals afgeschreven reisboeken, reisverhalen, atlassen en exotische kookboeken. Alles tegen een hele aantrekkelijke prijs.

Gratis toegang. Welkom!

dinsdag 21 april 2015

Tweede training voor taalvrijwilligers Taal-Digipunt afgerond

Cursisten van de tweede training voor taalvrijwilligers
en Sandy Posthumus Meyjes, docent
De tweede training voor taalvrijwilligers is deze week alweer succesvol afgerond. Een nieuw aantal vrijwilligers hebben we mogen verwelkomen bij de bibliotheek. Net zoals de vorige keer (er zijn toen 3 vrijwilligers van Rechtop getraind) zijn er ook vrijwilligers van een andere organisatie getraind, dit keer van de Penitentiaire Inrichting de Achterhoek te Zutphen. De training werd verzorgd door Sandy Posthumus Meyjes. De training wordt gegeven met lesmateriaal van Taal voor het Leven.

In de training wordt geoefend met situaties die de taalvrijwilliger tegen kan komen bij de begeleiding van deelnemers. In de training wordt geoefend met het begeleiden van spreken en gesprekken, luisteren, lezen en schrijven. Er is ook aandacht voor theorie die als achtergrond dient. Het doel van de training is om vrijwilligers zodanig toe te rusten dat ze op leuke en goede manier de begeleiding kunnen vormgeven. Het gaat erom dat de vrijwilliger en deelnemer een leuk en succesvol traject doormaken.

Na de training worden de vrijwilligers gekoppeld aan deelnemers/burgers uit Deventer die een taalvraag hebben en begeleiding hierin willen.
De vrijwilligers gaan aan de slag met individuele trajecten, maar ook groepen worden door de vrijwilligers begeleid. Waar mogelijk verbindt het Taal-Digipunt de matching aan bestaande initiatieven en nieuwe initiatieven worden gestart.
Zo zijn er vanuit de eerste groep 2 vrijwilligers gestart met een nieuwe Taalsalon, in de bibliotheek Keizerslanden (iedere woensdagochtend).
Vanuit het spreekuur (iedere maandagmiddag) zijn er inmiddels al voldoende vragen binnengekomen die door de (nieuwe) vrijwilligers kunnen worden opgepakt.

vrijdag 17 april 2015

Groeten uit de Bieb!



Beste inwoner van Deventer,
Ik geef jou een proefabonnement van de Bibliotheek cadeau omdat:

- er ruim 150.000 boeken, films, en cd's voor je klaar staan om van te proeven
- je daarnaast kunt genieten van alle andere bibliotheekcollecties in Nederland
- het aanvragen van boeken en films gratis is
- je 85% kans hebt het gevraagde binnen 14 dagen in huis te hebben

Ja, graag zouden we iedere inwoner persoonlijk een kaartje willen sturen. Dat zal net niet lukken. Maar ben je nieuwsgierig geworden? Schrijf je in op www.gratisbieb.nl en kom 3 maanden gratis proeven van de bibliotheek! De mooiste reisboeken hebben we alvast voor je uitgezocht.

Meer weten? Kijk op www.obdeventer.nl of kom a.s. zaterdag langs voor de Filmmarathon

N.B.: Het proefabonnement stopt na 3 maanden automatisch. 

dinsdag 7 april 2015

Reisboeken voor, tijdens en na de reis

Hoewel het verfrissend kan zijn om helemaal blanco op reis te gaan, niets vooraf te lezen en ook geen reisgids mee te nemen, zullen de meeste mensen zich willen voorbereiden op een reis. Reisgidsen vooraf doorbladeren vergroot de voorpret en geeft je ook ideeën over wat je kunt gaan zien in jouw uitverkoren vakantieland. Als je zelfstandig reist kan zo ook langzaam een geplande route ontstaan langs de dingen en steden die je in ieder geval wilt bezoeken.

Op reis door China
Tevens krijg je achtergrondinformatie over het land en zijn bevolking en hoe meer je weet, hoe meer je gaat zien en begrijpen van wat je daar aantreft. Zelf gebruik ik vaak de European Rail Timetable. In de zomer- en winterdienstregeling staan niet alleen alle Europese treinen, maar ook een selectie van de treinverbindingen op andere continenten. Handig om te zien hoe lang een traject gaat duren en of je wel aansluiting hebt op je geplande route.

Nu zijn die reisgidsen vooral praktisch. Om vooraf de sfeer van een land te proeven, om er achter te komen wat het is om daar echt te reizen heb je reisverhalen nodig. Dat kunnen boeken zijn van grote, literaire schrijvers als Paul Theroux of Redmond O’Hanlon, maar ook van schrijvers-om-de-hoek van hun vakantiereizen zoals Ada Rosman-Kleinjan.

Tijdens de reis heb je een reisgids nodig om je dagplanning te maken en achtergrondinformatie te krijgen over wat je allemaal gaat bekijken. Voor een autoreis in Europa zijn gidsen van de ANWB of Dominicus prima geschikt, maar reis je met openbaar vervoer of ga je naar een ander continent dan zijn de praktische reisgidsen bijna een noodzaak. Lonely Planet is de bekendste reeks, maar Rough Guide en Bradt hebben ook goede reisgidsen. Hierin lees je alles over hotels en pensions, restaurants en bus- en treinverbindingen met alle bijgewerkte prijzen.

Ook op reis kan een reisverhaal prettig zijn om te lezen. Je kunt je eigen reis dan vergelijken met de reis van die schrijver, zeker als hij/zij dezelfde plekken aandoet. Ben je het eens met de schrijver of heb jezelf heel andere oordelen? Tijdens mijn treinreis door Siberië las ik heel toepasselijk In Siberië van Colin Thubron. Tijdens het lezen dreigde ik hem op mijn oostwaartse reis telkens in te halen, maar doordat je in de Trans-Siberië Express zo weinig te doen hebt en zoveel kunt lezen was hij me toch telkens weer voor en kwam eerder aan bij het Baikalmeer.

Na de reis is het voor de meeste mensen afgelopen met lezen over het land dat ze bezocht hebben. Maar een reisschrijver gaat dan juist echt aan het werk. En daarvoor heeft hij die reisgidsen en reisboeken weer nodig. Want hoe heette dat luidruchtige pension ook alweer? Hoe laat precies vertrok die trein naar X? En wat schreef Paul Theroux ook alweer over de route naar Y? Boeken zijn nodig om te reizen, maar leiden ook weer tot nieuwe boeken!

Evert Jan Groeskamp

---ooo000oo---

Tijdens de actieperiode bent u vier
zaterdagen welkom in de Bibliotheek
Centrum voor een gratis activiteit
(klik voor een vergroting)
Evert Jan Groeskamp werkt bij de Bibliotheek Deventer en maakt eens in de zoveel jaar een verre reis om daar vervolgens over te schrijven. Zo leidde zijn reis in de winter van 2007/2008 van Egypte naar Zuid-Afrika tot het reisboek 'De fonteinen van Herodotus'. Evert Jan volgde zoveel mogelijk de legendarische 'Cape to Cairo'-spoorlijn in omgekeerde richting. Vanaf Cairo, de Nijl volgend naar haar bronnen en verder tot aan Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Het geeft een dwarsdoorsnede van het Afrikaanse continent. 

In het kader van de ledenwerfactie Inlezen en Wegwezen organiseert de Bibliotheek Deventer vier gratis activiteiten rondom het thema vakantie en reizen. Het spits wordt afgebeten door een lezing van Evert Jan Groeskamp over zijn reis en boek. Mooie beelden worden afgewisseld met de schets van een continent dat er beter voor staat dan de media meestal beweren, maar dat evenmin het paradijs is dat Afrika-aanbidders ervan maken.  

Dialezing Dwars door Afrika
Zaterdag 11 april | 15.00 uur
Biebcafé Koek en Boek | Bibliotheek Centrum | Brink 70