donderdag 30 oktober 2014

Alice van Diepen nieuwe directeur Bibliotheek Deventer

Per 1 februari zal Alice van Diepen (1961) de nieuwe directeur/bestuurder zijn van Bibliotheek Deventer. Alice van Diepen is thans directeur van  Archief Eemland. Alice van Diepen volgt per die datum Mark Deckers op die sinds 1 september interim-directeur was na het vertrek van Jos Debeij.

Alice van Diepen
Alice van Diepen werd gekozen uit de circa 60 kandidaten die hadden gesolliciteerd naar de functie van directeur. Ze heeft een loopbaan achter de rug van verschillende functies in de museum- en archiefsector.  Archief Eemland, waar zij sinds 2007 directeur is, is per 1 mei van dit jaar ondergebracht in het Eemhuis. Het Eemhuis is een spraakmakend gebouw waarin vier culturele organisaties stevig samenwerken. Eén van die organisaties is de bibliotheek Eemland. In dit proces van samenwerking was het één van haar speerpunten om te komen tot een gezamenlijk ondernemingsplan.

Bij  Archief Eemland heeft ze, manoeuvrerend tussen traditie en vernieuwing, zorg gedragen voor verder professionalisering en nieuwe publieksconcepten voor het archief. Een mooi voorbeeld daarvan is één van haar initiatieven ‘Het bewaren waard’.  Alice van Diepen woont in Amersfoort en omschrijft zichzelf als generalist, bouwer en verbinder, maar ook als iemand die visie en beleidsontwikkeling combineert met aandacht voor uitvoering en de uitvoerenden.

woensdag 29 oktober 2014

De bibliotheek geeft je wat mee....

Soms stond ik wel eens tijdje te staan bij de uitgang van de bibliotheek. En ik keek dan naar de mensen die de bibliotheek verlieten. De één met vier boeken, de ander met vijf dvd's, soms met tassen vol, soms met maar één boek.

Elke dag verlaten zo duizenden boeken, dvd's en ander media de bibliotheek. Ze worden meegenomen naar hun nieuwe tijdelijke eigenaar. En wat zal die er mee doen? Sommige komen ongelezen of ongezien terug: geen tijd gehad. Sommige zijn verslonden: lekker maar toch vooral een snack tussendoor. En weer andere boeken, cd's of dvd's hebben het hart geraakt. Die hebben iets blijvends teweeggebracht. Soms neem je die verhalen, muziek of films je leven lang mee.

De bibliotheek geeft je soms wat mee, wat je je hele leven bijblijft. Boeken, dvd's of cd's kunnen je leven mee vorm en richting geven. Soms worden ze deel van je identiteit. Achter veel boeken, dvd's of cd's gaat dus een verhaal schuil. Een verhaal van onszelf. Naar dat verhaal zijn wij op zoek en voor dat verhaal doen we het.



Nieuwsgierigheid is wat ons drijft...
Op 1 oktober opende er in Deventer een hele bijzondere bibliotheek: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid.  Het gaat om een pop-up-bibliotheek op de plek waar over enige tijd de nieuwe hoofdvestiging van de Bibliotheek Deventer zal komen in het monumentale pand 'La Fontana' aan de Stromarkt. De kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer zijn er de bibliothecarissen-van-dienst.

In de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid staan boeken, LP's, CD's en Dvd's die gebracht zijn door tal van Deventernaren. Niet zomaar boeken of CD's, nee, één van hun lievelingsboeken. Kijk dus even naar uw eigen boekenkast: welk boek zou dus eigenlijk van u in die bibliotheek moeten staan? Gonnie en Alied vragen u om dat boek, die LP of die CD weg te geven aan de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en uw verhaal daarbij te vertellen.

Encyclopedie van de nieuwsgierigheid
Die verhalen kunnen worden ingevoerd in de encyclopedie van de nieuwsgierigheid. Na één maand staan daar al tientallen bijdragen in. En met die encyclopedie kunnen mensen weer onderling aan elkaar verbonden worden en kunnen nieuwe activiteiten ontstaan. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan om met elkaar nog eens een middag te organiseren met LP's en elkaar de verhalen te vertellen die erbij horen.

Nieuwsgierig?
Ik neem aan dat u nu zelf nieuwsgierig bent en er eigenlijk direct naar toe wilt. Dat kan. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid is geopend op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Stromarkt 9, Deventer. En neem natuurlijk één van uw lievelingsboeken, -LP's, cd's of dvd's mee en vertel uw eigen verhaal. Meer informatie op de website van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en de facebookpagina.

Nederland Leest
Een boek dat voor velen ook veel betekent heeft voor velen is 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart. Het is dit jaar het boek van de campagne Nederland Leest.  U kunt als lid weer gratis het boekje afhalen in alle vestigingen en deelnemen aan diverse activiteiten rond dit boek.

En als u nou niet houdt van Maarten 't Hart, kom dan gewoon langs en leen weer vijf boeken, of vier dvd's, een paar tijdschriften of een cd. Misschien zie ik u wel bij de uitgang en bent u nog onwetend dat u misschien wel een boek vasthoudt dat u uw leven lang meedraagt. Lid zijn van de bibliotheek is een avontuur voor het leven.

Mark Deckers

dinsdag 28 oktober 2014

NEDERLAND LEEST gewijd aan Maarten 't Hart


Vele jaren geleden zat ik bijna samen met schrijver Maarten ’t Hart in een talkshow. Dat was bij Barend & Witteman (die voor Pauw & Witteman kwam). Het item ging over reizen en er waren twee voorstanders en twee tegenstanders voor de discussie georganiseerd. Met Maarten vormde ik het team tegenstanders, maar op het laatste moment werd ik als deelnemer geschrapt omdat ik “te genuanceerd” was (zo’n talkshow wil natuurlijk uitgesproken standpunten en botsende meningen). Zo zat ik op de avond van de uitzending te kijken naar het programma waar ik eigenlijk aan tafel had moeten zitten. Ze hadden voor mij een stand-in gevonden die het natuurlijk minder goed deed dan ik het gedaan zou hebben, maar Maarten ’t Hart verdedigde zich voor twee waardoor de tegenstanders toch nog als winnaars uit de strijd kwamen.

Maarten ’t Hart houdt inderdaad niet van reizen, hij is liever met snoeitangen en harken bezig in zijn eigen moestuin. Van dat werk is een succesvolle TV-serie gemaakt die de afgelopen maanden werd uitgezonden. “Maartens moestuin” is nu in het klein nagemaakt in de bibliotheek aan de Brink. Met hulp van natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza is er een moestuin ingericht met kweekkassen, tuingereedschap en kistjes en manden met groente en fruit. Op een groot scherm wordt permanent het TV-programma afgedraaid en informatie over moestuinieren zal klaarliggen.

Wordt de bibliotheek in zijn moderniseringsdrift een tuincentrum in plaats van een informatiecentrum? Nee, lezen en boeken blijven centraal staan. Maartens moestuin is er als omlijsting van stapels gratis boekjes die de hele maand november weggegeven worden aan bibliotheekleden. November is elk jaar weer de actiemaand Nederland leest, waarin altijd een boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Dit jaar is dat “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart en dat boekje ligt nu middenin de moestuin voor u klaar. Trouwens, alle andere vestigingen van Bibliotheek Deventer hebben het boekje ook klaarliggen, alleen dan zonder moestuin. Vergeet dus niet vanaf 1 november zo’n gratis boekje mee te nemen en laat even uw bibliotheekpas zien als bewijs dat u lid bent.

Het weggeven van de boekjes is niet het enige wat de bibliotheek dit jaar met Nederland leest doet. Er is in de eerste helft van november een programma met lezingen van Abdelkader Benali en Jaap Hoogendoorn en een cabaretoptreden van Rop Janze, alles gewijd aan Maarten ’t Hart en zijn boek. En de film “Een vlucht regenwulpen” die naar aanleiding van het boek gemaakt is wordt gedraaid in de huiskamerbioscoop De kleine Keizerin (en later nog een keer in het Filmhuis De Keizer). Kijk voor de details op de agenda van deze website en meld u aan voor één van deze voorstellingen.

maandag 27 oktober 2014

Muziek om eindeloos van te genieten

De Bibliotheek werd onlangs gefelicitaart. Het begrip komt nog niet voor in Van Dale's woordenboek, maar we wisten direct wat er
werd bedoeld toen we uit
Rotterdam deze feestelijke
taart ontvingen. We hebben er
met z'n allen heerlijk van gesmuld. We waren de
MuziekWebLuisterBibliotheek
van de maand geworden. Ook al zo'n raar begrip: MuziekWebLuister.

Wat is dat?
In Bibliotheek Centrum staat een computer voor u klaar met een rechtstreekse verbinding met de grootste muziekbibliotheek van ons land: de Centrale Discotheek te Rotterdam. U hebt zo digitaal de beschikking over meer dan 500.000 cd's. Dat zijn meer dan 6 miljoen tracks! Vul de naam in van een popgroep, een componist, een orkest, een bigband: wat u maar wilt. Eric Clapton, Wynton Marsalis, Zuco 103, Adele, Messiaen, Penderecki, Mozart, Sesamstraat, Hazes, Nick & Simon, de lijst is letterlijk eindeloos. Vanuit huis vindt u een aantal van deze mogelijkheden op het tabblad Muziek van onze website .

Of kijk bij Nieuw Binnen voor de nieuwste releases binnen uw favoriete muziekgenre. Meer informatie over alle stijlen binnen pop, klassiek, jazz en wereldmuziek is zo terug te vinden. U kunt de cd's reserveren en - zonder extra kosten - naar Deventer laten komen. Of ter plekke tracks beluisteren. En dat doen steeds meer leners, vandaar dus de taart.

Eigenlijk hadden we die dus met u moeten delen....

donderdag 16 oktober 2014

Wijkwinkel, Servicepunt Bibliotheek en Boekspot in vernieuwd Hovenhuus in De Hoven

De Hoven heeft vanaf 15 oktober een Wijkwinkel, Servicepunt van de Bibliotheek én Boekspot. Ze zijn te vinden in het geheel vernieuwde Hovenhuus aan de Leliestraat. U kunt er terecht voor Wijkwinkelvragen, het terugbrengen en ophalen van gereserveerde bibliotheekmaterialen en u kunt er eigen boeken achterlaten en die van anderen meenemen (Boekspot).

Wijk- en speeltuinvereniging De Hoven
Als 't Hovenhuus open is kunt u gebruik maken van de nieuwe voorziening. Dat is gegarandeerd iedere maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur, maar in de praktijk zult u er ook 's avonds en in het weekend terecht kunnen. De Bibliotheek en Wijkwinkel Deventer zijn blij met dit servicepunt in de Hoven. De ruime openingstijden sluiten aan bij de extra dienstverlening die we willen bieden aan de inwoners

Servicepunt Bibliotheek
In 't Hovenhuus staat een computer waarmee u toegang heeft tot de website van de Bibliotheek Deventer. U kunt zoeken in de catalogus en vervolgens uw keuze aanvragen. U geeft aan dat uw afleverlocatie Deventer De Hoven is. Eens per week, op woensdag, komt de fietskoerier met de gereserveerde materialen. U krijgt een berichtje via mail of post dat u de boeken kunt ophalen. Komt u er niet uit dan kan de beheerder van 't Hovenhuus u helpen. Uiteraard is het ook mogelijk de aanvragen op een andere computer te doen.

Wijkwinkel
Voor vragen over wonen, welzijn en zorg kunt u terecht in de Wijkwinkel. Of het nu gaat om plastic zakken voor luiers/kunststof inzameling, of omdat u zoekt naar leuke activiteiten in de wijk, of omdat u zich zorgen maakt om een buurtbewoner. Naast een basiscollectie folders kunt u via de website van de Wijkwinkel een antwoord vinden op uw vraag. Komt u er niet helemaal uit? Dan helpt de beheerder van het Hovenhuus u verder op weg.

Voorbeeld van een Boekspot bij RTV Utrecht
Boekspot
Nieuw in Overijssel en daarom een primeur voor De Hoven; een Boekspot. In Utrecht zijn deze kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en Horeca een bekend fenomeen. Je kunt er je boeken en ervaringen met de boeken, delen met anderen. U noteert uw leeservaring in het boek dat u achter wilt laten en u neemt zelf een boek mee.

BoekStart inloopochtenden
Vanaf januari 2015 beginnen we in 't Hovenhuus met BoekStart inloopochtenden. Iedere donderdagochtend wordt er van 10.00-11.00 uur voorgelezen en gezongen voor ouders met hun jonge kinderen (0-4 jaar). Ook krijgen ouders tips over het voorlezen aan kinderen. Deze Boekstart inloopochtenden komen tot stand in samenwerking met de peuterspeelzaal Sam&Max en kinderdagverblijf Tante Kaat.

dinsdag 7 oktober 2014

Welkom in het Taalcafé

Klik voor een vergroting
Vrijdagochtend 3 oktober was de aftrap van het Taalcafé. Hier kunnen mensen op een informele en gezellige manier, onder het genot van een kopje koffie of thee, samen de Nederlandse taal oefenen.
Het Taalcafé is elke 2 weken op vrijdagochtend van 9-11 uur in het Biebcafé, Brink 70. Tijdens de schoolvakanties is er geen Taalcafé.

Op de eerste ochtend konden we maar liefst bijna 40 gasten verwelkomen uit diverse landen onder andere Letland, Japan, Kazachstan, Congo, Nederland enzovoorts. Er werd gezellig gepraat, ideeën opgedaan voor invulling van het Taalcafé.

Het Taalcafé is een activiteit van het onlangs gestarte Taal-Digipunt van de bibliotheek; dit punt is wekelijks geopend op maandag van 15.00-16.30 uur. Het Taal-Digipunt is er voor alle inwoners van de gemeente Deventer die niet goed kunnen lezen en schrijven of digitale kennis missen om geheel zelfstandig deel te nemen aan onze ‘talige’ samenleving.

zaterdag 4 oktober 2014

Bibliotheek Deventer wint BoekStart Vader Voorleesrecord Bokaal

Op maandag 22 september maakte de Leescoalitie bekend dat de Bibliotheek Deventer het BoekStart Vader Voorleesrecord had gewonnen. Vandaag kreeg teamleider Babette Granberg van de bibliotheek uit handen van Gerlien van Dalen, directeur van Stichting Lezen, de BoekStart-Vader-Voorleesrecord-Bokaal uitgereikt.

In de maand september deden vijf bibliotheken in Nederland mee aan het Vader Voorleesrecord. De bibliotheek met de meeste handtekeningen op het voorleesconvenant zou het Voorleesrecord winnen.

Op zaterdag 13 september las Leo Blokhuis aan 50 vaders voor en dit record werd in de daarop volgende weken niet verbroken. Daarmee is onze bibliotheek dus winnaar van het BoekStart Vader Voorleesrecord. Daar zijn we natuurlijk erg trots op!

Gerlien van Dalen (rechts) overhandigt de beker aan Babette Granberg
Stichting Lezen zet zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur en doet dit onder andere door middel van landelijke campagnes in samenwerking met vele partners op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Namens de Bibliotheek Deventer bedankt Babette Granberg alle collega's die zich voor het Vader Voorleesrecord hebben ingezet. Daarnaast vertelt ze dat dit record niet mogelijk geweest zou zijn zonder de enthousiaste inzet van de kinderopvang en onze BoekStartvoorleesvrijwilligers in Deventer.

Bep Spa, die namens de gemeente Deventer aanwezig was, geeft aan dat het zo belangrijk is dat de Bibliotheek inzet op voorlezen en leesbevordering en dat de gemeente dit van harte ondersteunt.

De buit is binnen, met dank aan alle vaders die hun handtekening gezet hebben.
De vaders krijgen later in het jaar nog een voorleesworkshop van Anke Kranendonk aangeboden. 

vrijdag 3 oktober 2014

Deventer volksverhalen gaan er in als koek

Voorleeslunch voor ouderen groot succes

Op 1 oktbober, de Internaternationale dag voor de Ouderen, trakteerden de Bibliotheek Deventer en Raster ouderen op een lunch met volksververhalen uit Deventer. Clemens Hogenstijn was de verteller in de Bibliotheek Centrum. In Keizerlanden verhaalde Henk van Baalen onder andere over het melkmeisje en de zusjes van de Bergkerk. Bij een groot deel van de ruim 50 bezoekers riepen de volksvertellingen herkenning op. Sommigen gingen naar huis met nieuwe kennis over hun stad Deventer.

Het is voor het eerste dat de bibiotheek een activiteit organiseert in het kader van de Internationale dag voor de Ouderen. Lezen, naar verhalen luisteren en eten is een stuk leuker als je het samen doet. Daarom heeft de bibliotheek gekozen voor een voorleeslunch. Het initiatief is goed ontvangen. Niet alleen de verhalen waren goed, ook de lunch werd zeer op prijs gesteld.

Bezoekers waren enthousiast en de verhalenvertellers hadden nog uren door kunnen gaan. Er is stof genoeg, dus een herhaling is zeker niet uitgesloten.

Bezoekers hangen aan de lippen van Henk van Baalen in de Bibliotheek Keizerslanden
De voorleeslunch voor ouderen is mogelijk gemaakt door gemeente Deventer en Alber Heijn Keizerslanden.

donderdag 2 oktober 2014

Feestelijke opening van schoolbibliotheek de Kleine Johannes bij start Kinderboekenweek






Donderdag 2 oktober stond de vrije school De Kleine Johannes de hele morgen in het teken van de start van de kinderboekenweek en opening van de vernieuwde schoolbibliotheek in het kader van de Bibliotheek op School.


Directeur Wim den Blanken nam de kinderboekenweek als gelegenheid om de vernieuwde schoolbibliotheek officieel te openen. En dat gebeurde door het openen van  het 'Grote Boek'





Daarna werden de biebmoeders in het zonnetje gezet voor het vele werk wat ze hadden verricht. Ze kregen een waterkoker om zelf thee te zetten tijdens het dagelijkse uitleenuurtje. Ze waren zichtbaar verrast.

Er waren veel leuke activiteiten........




In de Gele Verhalenbus werd de hele morgen door Sandra en Inge voorgelezen aan de kinderen van groep 1, 2 en 3. De kinderen genoten van de prentenboeken over feest.  Het thema van de kinderboekenweek. Ook zongen ze volop mee met de feestliedjes.



Opa's en Oma's lazen enthousiast de groepen 4 t/m 6 voor. Er was een ruilbeurs van leesboeken.
En de leerlinen van groep 6 , 7 en 8 hadden boekverslagen gemaakt die te bewonderen waren in de school zelf en in de Bibliotheek Deventer aan de Brink. Ook maakten de bovenbouwleerlingen gedichten van bestaande dichtregels.

Het was een zeer geslaagde morgen!


woensdag 1 oktober 2014

Jos Debeij krijgt Deventer Stadspenning

Tijdens zijn afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer is Jos Debeij geëerd met de Deventer Stadspenning. Burgemeester Andries Heidema overhandigde penning en bijbehorende oorkonde aan een zichtbaar verraste Debeij.

Burgemeester Heidema overhandigt de Stadspenning
aan Jos Debeij. Foto: Auke Pluim Fotografie
Jos Debeij krijgt de penning voor zijn grote inzet voor het bibliotheekwerk en zijn betrokkenheid bij de stad Deventer. Niet alleen zakelijk maar zeker ook op persoonlijk vlak is Debeij verbonden aan de stad. Zo kruipt hij al jaren in de huid van een (enigszins groezelig) personage tijden het Dickens Festijn.

Woensdag 1 oktober nam Jos Debeij afscheid als directeur van de Bibliotheek Deventer. De receptie was voor alle externe mensen die met hem te maken gehad hebben in welke vorm dan ook. Het personeel heeft al eerder op hele persoonlijke wijze afscheid genomen van een man die het bibliotheekwerk in Deventer weer op de kaart gezet heeft.

Nieuwe werkplek van Debeij is de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag waar hij is aangesteld als hoofd van de stafafdeling Bibliotheekstelsel (in oprichting).

Deventenaren die eerder al de Deventer Stadspenning kregen zijn onder andere Clemens Hogenstijn, Herman Stok en Hans en Elly Eppink.