vrijdag 25 juli 2014

VakantieBieb trekt veel lezers

'VakantieBieb een schot in de roos', Twitterde ik gisteren vrolijk nadat ik mijn stukje op dit blog had geschreven over onze creatieve doe-middagen. Het berichtje was nog niet weg of ik realiseerde me dat het niet om VakantieBieb, maar om ZomerBieb ging. In het stukje kun je dat snel aanpassen, maar op Twitter blijft alles zoals het is. Niks aan te doen, en volgens mij ook geen man overboord, het is alleen een beetje vreemd als je nieuws over online boeken verwacht en je ziet knutselende kinderen.

Om aan de verwachting te voldoen dan nu een stukje over VakantieBieb. Als het niet zo verwarrend was geweest had de titel hetzelfde kunnen blijven, want net als ZomerBieb is VakantieBieb een schot in de roos. Dat wisten we al van vorige edities, maar VakantieBieb lijkt steeds populairder te worden. Op 15 juli staat de teller op 225 duizend mensen met een VakantieBieb app. 75 duizend daarvan zijn nieuw. Zij hebben zich geregistreerd in de eerste twee weken na de zomeropening op 1 juli. Een van de nieuwelingen ben ik.

Foei!
Hoewel VakantieBieb een landelijk ontwikkelde app is om gratis e-books mee te lezen tijdens de verschillende vakantieperiodes, komen mensen met vragen bij de lokale bibliotheek. Als mijn collega's in de frontoffice er met de app's niet uitkomen ben ik de volgende halte. Ook ik weet vaak niet alles en moet me verdiepen. Handig is om dat te doen voordat de eerste vragen komen, maar soms heb ik daar niet zo veel zin in. Dat is dan meestal bij app's die mij niet zo ingewikkeld, maar vooral persoonlijk niet zo interessant lijken. Foei, ik geef het toe, maar ik heb gewoon een e-reader dus waarom zou ik op dat piepkleine schermpje van mijn telefoon mijn ogen willen breken.

En nu?
Toen er vragen binnenkwamen moest ik de app wel downloaden. Ik heb een Android, dus VakantieBieb uit de Play Store gehaald. Stond ik te kijken naar een lege boekenkast, en nu? Dat was ook de vraag van klant die langs was gekomen. Hoe vul ik mijn boekenkast? Ik veegde voorzichtig met de vinger van links naar rechts, geen resultaat. Zocht het knopje 'menu' maar nee, ook niet. Ik keek op de iPhone van een collega naar de app en daar stonden ze, drie heldere streepjes die meestal aanduiden dat daar het menu onder zit. En toen zag ik ze bij mij ook, drie vage streepjes links naast het oranje logo. Met je vinger er op en het menu kwam te voorschijn. Zou dan het vegen met die vinger ook lukken? Ja, dat lukt, maar, zeg ik ter verdediging, dan moet je wel helemaal links beginnen met vegen.

De klant kreeg een rood hoofd toen ik hem vertelde hoe het zat dus deelde ik gelijk mijn ervaring. We waren misschien wat onervaren, maar meer valt ons toch niet te verwijten? Het lag toch ook wel een beetje aan de vormgeving? Mag in de Androidversie het scherm met een knop 'menu' uitgebreid worden, of dan op zijn minst met drie heldere streepjes? Ik heb het inmiddels hogerop gevraagd.

Lezen
Wat ik inmiddels ook doe is lezen met de VakantieBieb app. Laatst moest ik ergens onverwacht lang wachten en had geen zin in de tafellectuur. Ik herinnerde mij de app en downloadde een boek. Tot mijn eigen verbazing las het best lekker. Een beetje fel dat schermpje, maar in sepia goed te doen. Ik werd er wel blij van. De app dan, niet het boek, maar dat wist ik van tevoren toen ik Isa Hoes binnen haalde.



donderdag 24 juli 2014

ZomerBieb schot in de roos

ZomerBieb is in volle gang. Gisteren was alweer de derde creatieve doe-dag voor kinderen in de Bibliotheek Centrum. We zijn dus precies op de helft en het valt niet tegen. Sterker nog, het is succesvol. Gemiddeld 50 kinderen tot nu toe kwamen sprookjes verzinnen, dichten, koekversieren, knutselen en natuurlijk film kijken in de Kleine Keizerin.

Het verbaast me dat er het eerste jaar dat we het organiseren zoveel kinderen komen. We hebben tenslotte geduchte concurrentie. Woensdagmiddag was misschien niet de beste dag om te kiezen en wie wil er nou met lekker weer binnen zitten? U begrijpt, persoonlijk had ik mijn bedenkingen. Gelukkig waagde collega Agnes de sprong en zette door. Met een mooi programma en goede pr kom je dus ook met concurrentie en snikheet weer een heel end.

Kleien met Carla
Gisteren mocht ik zelf creatief aan de slag met de kinderen. Animatiefilmpjes maken met snoep. Dat laatste is sowieso al een feest, want het snoep mocht na afloop uiteraard opgegeten worden. Niet dat ik gelijk al veel klantjes had met interesse. Mijn concurrentie die dag was namelijk ook heel groot en gewoon niet te winnen, want wie wil er nou niet kleien samen met een professional. Carla Dijk deelde grote hompen kneedbaar materiaal uit dat verwerkt ging worden tot iets met een vis. De mooiste creaties verschenen, van fantasie tot bijna echte vissen, in een kom, op een schildje, alles mocht. Aan het eind van de dag stond een kar vol vissen klaar om gebakken te worden. Wie ze wil zien moet eerdaags maar eens naar de bieb komen, want ze worden tentoongesteld.

Plezier voorop
De filmpjes kunt u nu al zien. Wel goed kijken hoor, want de meeste animatiefilmpjes zijn super kort. Nou kun je daar als begeleider over vallen want je wilt graag dat de kinderen oscar-waardige projecten afleveren, met een pakkend begin, nooit saai midden en een totaal verrassend plot. Uiteraard wil je dat, maar je krijgt het niet. Zelfs niet bij benadering. Wat je wel krijgt zijn blije kinderen. Ze hebben voor het eerste een animatiefilmpje gemaakt, stukjes snoep tot leven gebracht en ze zijn blij met het resultaat van 3 seconden (oké eerlijk zijn, 2 seconden). En dat is voor mij genoeg. Dus als er volgend jaar weer ZomerBieb is (en waarom niet) sta ik er graag weer met mijn twee laptops en hopelijk ook de hulp van collega Asuman.