De resultaten van de ruimtelijke varianten voor beide locaties zijn klaar; de beoordeling en afweging zit in een eindfase. In ieder geval is duidelijk dat we een kleinere bibliotheek krijgen. Want we moeten bezuinigen en willen absoluut de vestigingen in wijken en dorpen open houden en zorgen voor vernieuwing van de bibliotheken in Diepenveen en Bathmen. De helft van onze gebruikers zijn kinderen. De combinatie van spreiding handhaven, vernieuwing van onze vestigingen en uitbouw van de digitale bibliotheek zal er voor zorgen dat de ruim 30.000 pashouders en 50.000 Deventenaren die jaarlijks hoog frequent de bibliotheekvestigingen bezoeken, dat nog vele jaren kunnen blijven doen.
Dus gaan we een deel van de bezuiniging invullen met een kleinere bibliotheek met een lagere huur in het centrum. Natuurlijk hoop je dat het meevalt wat je moet inleveren, maar bouwkosten zijn bouwkosten. De analyse laat in ieder geval zien dat we veel m2 van ons programma van eisen moeten inleveren. Meer dan we gehoopt hadden. Dat maakt de noodzaak steeds groter om een hele goede bibliotheek te kunnen bouwen. Met een gebouw dat geschikt is voor de toekomst.
Geschikt om de veranderingen die er aan staan te komen ruimte te bieden. We veranderen van een uitleenbibliotheek in een beleefbibliotheek waar verblijven en ontmoeten centraal staan. De beleefbibliotheek is een werkplaats voor zelfredzaamheid rond taal, lezen en mediavaardigheden. De beleefbibliotheek is een ontmoetingsplaats voor persoonlijke ontwikkeling. De programma's van de beleefbibliotheek worden bedacht, gemaakt en uitgevoerd met partners in de stad en (groepen) gebruikers: door coproductie en cocreatie.
We krijgen een multimediale bibliotheek waar steeds meer bronnen digitaal zijn. Met een mediacentrum waar activiteitenruimten ook tv-studio's zijn. De activiteiten worden uitgezonden en worden daarna weer onderdeel van de collectie.
De bibliotheek zal zeven dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur open zijn.
Het aantal bezoekers zal verdubbelen en de verblijfsduur wordt verlengd van 15 tot 30 minuten naar gemiddeld meer dan een uur per bezoek.
Dat vraagt om een bijzonder bibliotheekgebouw. Dat laten de voorbeelden in binnen- en buitenland zien. Waar men geïnvesteerd heeft is het gebruik fors gegroeid. Het rendement is terug te zien in een zelfredzamere samenleving en meer ontwikkelde burgers van jong tot oud.
Dan moeten we wel durven kiezen om te investeren in de toekomst van Deventer.
"We don't know what the future of the library will be, so we have designed space for change, ...". Lees meer.
Tegelijk is het een gebouw dat nu al als monument de stad verrijkt, en hoe!
Sinds ik over de nieuwe bibliotheek van Birmingham gelezen heb geloof ik in een goede afloop in Deventer. En voor de zekerheid luister ik elke dag - tot aan de dag van het raadsbesluit - naar dit fenomenale lied.
Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl
In het verhuisplan van de bibliotheek is de laatste jaren al heel wat water in de wijn gedaan. Hoe groot is nu eigenlijk nog het gat tussen de water-in-de-wijn plannen en de huidige lokatie? Is verhuizen nog wel zo nodig?
BeantwoordenVerwijderenTheo ten Have
Het water bij de wijn doen is de afgelopen jaren wel meegevallen. Wij vonden het jammer dat de combinatie Stadskantoor - Bibliotheek door het vallen van twee college's van B&W niet doorging. De m2 die deze combinatie aan besparing opleverde is in het Programma van Eisen voor zelfstandige nieuwbouw bijgeplust. We zijn veel tijd kwijtgeraakt met de planontwikkeling aan de Stromarkt samen met NV Bergkwartier.
BeantwoordenVerwijderenIn deze fase is het water bij de wijn doen voor het eerst aan de orde. En dat heeft te maken met enerzijds bezuinigingen en de keuze om geen vestigingen te sluiten.
De berekeningen met een lagere huur voor de nieuwe centrale bibliotheek laten natuurlijk zien dat we m2 moeten inleveren.
Een verbouwing aan de Brink levert geen optimaal bibliotheekgebouw voor de toekomst op.
Een nieuwe bibliotheek kan dat wel opleveren, een gebouw dat de toekomstige bibliotheekfunctie goed kan huisvesten én flexibel is om de veranderingen die de komende decennia aan de orde zullen zijn te kunnen opvangen.